Ansluta poolen till fjärrvärme

Fråga från Ulrika om teknikrum

Hej!
Vi är nära på startklara i vår projektplanering nu. Vi har bestämt oss för att ansluta pollen till fjärrvärmen som vi redan har i huset. Installatören av fjärrvärmeväxlaren (eller vad det kallas) förklarar att de bara sköter installationen på insidan, alltså inget utomhus, inga plaströr. Vi kommer alltså att själva ta hål i fasaden och ansluta till poolen, är tanken.

Min fråga är vad för rör som ska användas? Är det samma som kommer med i ert anslutningspaket, anslutningsslang? Tror det anges att 30 meter ingår. Vad är det för rör eller slang? Mjuka/böjliga eller hårda? Dimensioner?

Jag föreställer mig att kopplingsschemat är detsamma som för en luftvärmepump, alltså att först pump sen sandfilter och så vidare till fjärrvärmeväxlaren innan åter till poolen. Har du nån annan tanke om det?

Stort tack för en bra och hjälpsam sida! Jag har fått toppenbra svara av dig tidigare:)
Mvh Ulrika

Ansluta poolen till fjärrvärme

Micke svarar:

Exempel på alla kopplingar, slangar och rör i smaband med poolen.
Exempel på alla kopplingar, slangar och rör i smaband med poolen.

Hej Ulrika,

Bifogar våra monteringsanvisningar. Se sid 27.
Ovan mark använder vi 50 mm pvc rör (bild 59). Sedan har nog rörläggaren sitt eget kit för att fixa och trixa med själva värmeväxlaren men poolvattnet som dras invändigt och ovanför mark in i teknikrummet (där fjärrvärmen finns) drar man med pvc. PVC rören är mycket spröda, därför klarar de inte att böjas.

I mark 50 mm pem slang (bild 60). PEM är böjlig över långa sträckor men ”bänglig” på korta sträckor. Där får man skarva.

Svarade det på din fråga ?

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden