Platssvetsad liner

Allt du bör veta om platssvetsad liner

Platssvetsad liner

Utav de två olika typer av liner, så är platssvetsad den lite mer ovanliga jämfört med fabrikssvetsad. Det finns anledningar till att köpa båda två, och nedan går vi igenom vad som menas med en platssvetsad liner.

Vad är en platssvetsad liner?

“content”
En platssvetsad liner formas och beskärs på plats. En fabrikssydd liner tillverkas i fabrik utefter angivna mått, och kommer levererad som en påse som fästs utmed snap-in listen, och hålls på plats av vattentrycket. En platssvetsad liner kommer som en rulle, som beskärs och fästs utmed poolstommen (Både botten och väggar). Detta gör att linern får snyggare hörn och väck vid exempelvis pooltrappan och bottenskarven mellan poolbotten och väggarna.

Bygga en platssvetsad liner

“content”
En fabrikssydd liner går att fästa själv, vilket inte är något jag rekommenderar för platssvetsad. Många av våra kunder som beställer platssvetsad önskar bättre passform runt hörn och skarvar, varpå jag rekommenderar att man tar in professionell hjälp som ser till så att det blir bra gjort. Det är också viktigt att linern monteras korrekt för att hålla sin utlovade kvalite och passform.

Passform för en platssvetsad liner

“content”
En av det största fördelarna med platssvetsad liner är dess passform. I och med att linern inte görs i någon fabrik ut efter mått, så blir passformen helt platsgjord. Linern kommer levererad i en rulle, som beskärs och fästs utefter mått på plats och skarvar formas perfekt. Till skillnad från en fabrikssydd liner, så är en platssvetsad linern fästs utmed alla väggar samt hela trappan och poolbotten. Detta utesluter eventuella luftbubblor under linern, och motverkar också läckage in mot poolstommen vid ett eventuellt hål.
För dig som kommer bygga annat än en rektangulär pool, eller för dig med mer komplexa trapplösningar, så rekommenderar jag en platssvetsad liner. Desto fler skarvar och former, desto svårare blir det att få till en bättre passform.

På bilden syns ett typiskt exempel på en fabrikssydd liners passform runt trappan.

Hållbarhet

En platssvetsad liner är dyrare i pris, delvis pga installationen, men också på grund av att den är mer hållbar. En platssvetsad liner är dubbelt så tjock som en fabrikssvetsad liner, med sina 1,5mm. Detta gör den mer tålig mot förslitningar och mindre solblekningen. En platssvetsad liner har sitt “tryck” hela vägen igenom, medans en fabrikssydd har ett yttligt tryck, varpå platssvetsade är mer tåliga för solblekning. Ett generellt mått på hållbarhet brukar vara att en platssvetsad liner håller i 25 år, och en fabrikssydd i 15. Att byta ut en platssvetsad liner är dyrare, men kan löna sig i längden om man int behöver byta lika ofta.

Kräver byggare: Linersvetsare

“content”
Att bygga en platssvetsad liner är svårare att genomföra själv, och jag rekommenderar därför att ta in professionell hjälp. Att bygga en platssvetsad liner är svårt, och att få passformen bra är ännu svårare. Att ta in någon med lång erfarenhet är viktigt, även om det för tillfället är hög efterfrågan på kompetenta linermontörer. Köper du pool genom tjällden så sitter vi på ett nätverk av erfarna byggare som kan hjälpa dig.
Desvärre har det under/efter pandemin blivit en hög efterfrågan på linermontörer, som har gjort väntetiden lång. Se därför till att du har framförhållning i ditt poolbyggande, och inte blir väntandes på en linermontör för att kunna använda din pool.

Relaterade frågor
 • Hjälp med att platssvetsa liner
  Micke svarar: Hej Annette Har skickat lite olika kontakter till dig som kan hjälpa dig med installation av linern. Se till att boka in din entreprenad redan nu inför våren, då det är väldigt högt tryck redan nu på beställningar

  Läs mer

Kostnad

Platssvetsad liner är dyrare än fabrikssvetsad liner, men har längre hållbarhet. En platssvetsad liner är tjockare i materialet, vilket gör produktionskostnaden högre, men det tillkommer även en kostnad i form av installation. Att montera en fabrikssvetsad liner kan göras på en eftermiddag, medans en platssvetsad liner kräver mer arbete. Dock har en platssvetsad liner en längre hållbarhet, så en högre kostnad kan löna sig i den långa loppet.

Platssvetsad liner till nedsänkt lamelltak

Önskar du bygga en pool med ett lamelltak nedsänkt under marknivå, menat att lamellrullen förvaras under kantstenen ej synligt, kräver det en platssvetsad liner. Lamelltäcket kommer förvaras i en trumma i ena ändan av poolen som också behöver vara vattenfyllt. Detta gör att linern behöver specialbyggas för att täta förvaringsutrymmet, så att vattnet kan flöda in där fritt utan att åstadkomma fuktskador mot poolstommen.Nackdel: Ingen skyddsduk

“content”
Något många föredrar med en fabrikssydd liner, är att den kommer med en skyddsduk. En fabrikssydd liner sitter endast fast i snap-in listen som är placeras i toppen av poolväggarna, under kantstenen. Resten av linern hålls därmed på plats av vattentrycket utåt. För att skydda linern från slitage genom rörelser mot poolstommen, har man därför en skyddsduk som är ca 6 mm tjock. Skyddsduken har sina fördelar, då den ger en mjuk känsla att sitta/gå på, som kan vara väldigt behagligt runt trappan och poolbotten. En platssvetsad liner sitter fäst direkt på den hårda poolstommen, som gör att kanter på pooltrappan osv, kan uppfattas som vassa.

Liner för infinity pool

“content”
Önskar du bygga en infinitypool, menat att vattnet löper över poolkanterna, krävs det en platssvetsad liner. För att fånga upp vattnet som kommer över kanten, krävs det en behållar liknande konstruktion nedanför, som gör att linern kräver ännu fler skarvar och hörn. Vattnet i dessa behållare utsätts heller inte för samma vattentryck som en vanligt pool, varpå en fabrikssydd liner lätt börjar släppa i passform. För att få till en optimal passform behövs därför en plastsvetsad liner.

Generella frågor

 • Olycksdrabbade – Tips på seriös linersvetsare
  Hej Micke, Vi började bygga pool under försommaren 2020. Murat upp med lecablock. Sedan juni 2020 har vi varit redo för tätskikt. Juli 2020 hade vi bokat en kille som skulle komma och greja tätskikt genom att spreja polyurea. Han

  Läs mer
 • Svetsad liner
  Micke svarar: Hej Dan, Jag känner inte till någon nära dig! Men har skickat några som verkar i stockholmstrakten Hälsa från mig (micke@tjälldens)! Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om liner här Läs mer om platssvetsad liner här
  Läs mer
 • Svetsad liner
  Svetsad liner. Leverantör i Stockholm? Hej Johan, Har skickat dig namn på en firma som svetsat ganska många pooler nu. Verkar duktiga. Hälsa från mig och från Tjällden! Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om liner här Klicka här

  Läs mer
 • Covrex skiljevägg
  Micke svarar: Hej Malin, Hmm. Intressant tanke. Men då det tyvärr inte är en lösning jag känner till så har jag ju svårt att rådgöra Jag ska ta det med mina kollegor också för jag gillar nytänkande😊 Ha det så

  Läs mer
 • Glastak, knölar sig linern i värmen?
  Micke svarar: Hej Linda, Vad har dina vänner för temperatur i sin pool? Ska vara lugnt om det är mindre än 30 grader i vattnet. Har du bild? Vem levererade poolen/linern? Som sagt är det mycket ovanligt det du beskriver.

  Läs mer

Om skribenten

Mikael Asp-Tjällden på poolmicke.se

Jag heter Mikael Asp-Tjällden och jag svarar på frågor om bl.a. pooler. Du kan läsa mer om mig här. Vill du ställa en fråga till mig (vore superskoj), så gör du det helt kostnadsfritt här.