Kaklade pooler

Vad krävs för en kaklad pool?

Kaklad pool – istället för liner

Det finns olika typer av beklädnad i poolen invändigt du kan välja på när du ska köpa pool. Dels kan du välja mellan det som slarvigt benämns som kakel och sedan har vi den vanligaste typen liner. Kaklade pooler har traditionellt varit knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket tidigare gjort att poolleverantörerna inte vågat historiskt att ta ansvar för att utförandet blir korrekt. Numera har Tjällden AB ett färdigt system för detta. Det gäller alla typer av ytskikt som är frostfria såsom av glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik.

Detta krävs för en kaklad pool

Det byggs kaklade pooler i Sverige redan idag. Den dominerande metoden har historiskt varit sk vattentät betong. Det gör att poolstommen blir relativt dyr. Och det tar lång tid att torka en poolstomme av vattentät betong så börja i god tid om du väljer denna lösning. Nu är som sagt Tjällden på väg ut på marknaden med ett kaklat poolsystem. Även poolsystem för kaklade spa’s är framtagna.
Det har tagit 5-6 år att produktutveckla fram eftersom de svenska förhållandena är så speciella. Nu kommer det finnas ett supportat byggsystem för detta som inte behöver bli jättedyrt.

Vad innebär det med en kaklad pool

Med kaklad pool menas en poolstomme som man förberett med puts och tätskikt innan man sedan belagt poolen med någon form av frostfritt ytskikt för att ge en lyxigare yta.
Det kan vara ytmaterial såsom glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik som sedan fästs i poolen med fix och fog.
Detta är något man traditionellt hittat på sin närmaste simhall, eller längre ner i kontinenten mot medelhavet där det är standard. Traditionellt sett har man inte kunnat ha kaklad pool i Sverige om man inte använt vattentät betong, eftersom risken för frostskador under vintrarna varit överhängande. På senare år har det skett en produktutveckling kring detta och det finns idag mer ekonomiska sätt att ha kaklade pooler på i Sverige jämfört med vattentät betong.

Kaklade pooler ger en stor frihet i mönster och utseende, då det finns ett stort utbud av plattor man kan använda som ytskikt i pooler. Materialen man kan använda är slitstarka och håller längre än liners. Det är anledningen att man använt detta i simhallar. Dess stora fördel är också att det inte slits lika mycket av höga vattentemperaturer, som förklarar varför det är vanligt förekommande runt medelhavet och i spaanläggningar runtom i Sverige redan idag. Förutom att det ser väldigt bra ut.

Kakel vs liner

Pooler i Sverige har traditionellt haft liners som ytskikt. Det finns två olika typer av liners. Platssvetsade och fabrikssydda liners. Du kan läsa mer om dessa här.

Fabrikssydda liners är det billigaste alternativet, och kan ses som en säck som fästs utmed poolkanten, och hålls på plats av vattentrycket. Dessa är ofta 0,75 mm tjocka, och finns i en rad olika mönster. De platssvetsade linervarianterna är av högre kvalitet och tjocklek. Dessa fästs på plats i poolen, och ger en bättre passform runt hörn och vid trappan inte minst. Platssvetsade liners kräver en linersvetsare, vilket gör den dyrare. Däremot så har den längre hållbarhet, och har en tjocklek på 1,5mm.

Det finns för och nackdelar med liner mot kakel. Liners är mer frosttåliga, och klarar av att man lämnar vatten i poolen under vintern. Däremot har den en begränsad livslängd, på ca 15-25 år beroende på typ av liner. Detta då kloret och solblekningen gör att linern slits relativt hårt och bleks framförallt. Detta är fördelen med kakel som inte slits på samma sätt. Liners livslängd påverkas även till stor del av poolkemin, då sämre klorvärden kan korta ner livslängden.

Dock tål inte liner lika höga vattentemperaturer, då detta sliter på ytan. Detta begränsar en till att inte kunna ha högre temperaturer än cirka 32 grader.

Tjälldens spabad: Kakel

Under sommaren 2022 lanserade Tjällden sitt egna Spabad. Likt deras pool kommer det som en platsbyggd byggsats, som därmed inte är ett färdigt spabad man lyfter på plats. Detta ger fördelen av att man kan anpassa spabadet efter önskemål, och det har även en högre isolerande förmåga pga dessa tjockare stomme.
Dock innebär det även att dessa spabad kommer med kakel, då en traditionell liner inte klarar av lika höga temperaturer som man normalt vill ha i sina spabad. Detta möjliggör att man nu kan ha ”pooler” men temperaturer i önskad temperatur. Normalt för ett spabad ligger mellan 36-39 grader.

Tidigare har Tjällden inte erbjudit kakel till sina poolstommar, men efter utvecklingen av spabad kan man idag göra det ihop med marknadsledande tätskikt som behövs för att göra stommen vattentät och hållbar för svenska förhållanden.

Vattentemperatur med kaklad pool

En stor fördel med kaklade pooler är att de tål högre vattentemperaturer. Som går att utläsa ovan, använder Tjällden sig idag kakel till sina spapooler. Detta är också varför kakel har varit mer vanligt längre söderut i Europa, då solen värmer upp vattnet till nivåer som kan slita på en liner.
Kaklade pooler klarar mycket högre termperaturer jämfört med liners (32-33 grader).

Hur länge håller en kaklad pool

I jämförelse med liner, som har en uttalad livslängd på 15-25 år beroende på skötsel, så har kakel en betydligt längre hållbarhet. Det som slits i en kaklad pool är inte kaklet normalt utan fogen.

Hur många år en kaklad pool är därför en definitionsfråga. Kaklet håller hur länge som helst. Fogen kan behöva snyggas till lite efter några år om man inte gillar färgen precis som i badrum om dessa missfärgats. Det är dock beroende av hur bra man sköter poolen.

Fördelar

 • Utseendet är tidlöst och exklusivt
 • Enkelt underhåll och lång livstid på plattorna
 • Tål höga temperaturer
 • Frihet i design utefter önskemål
 • Stort utbud av mönster och kakel

Nackdelar

 • Svårt att bygga själv, kräver bra entreprenör för tätskikten
 • Krävs mer för att vintersäkra kakel, för att undvika frostskador
 • Dyrare i inköp och installation

Kräver bra byggare, speciellt för tätskikten

Tjälldens poolsystem är enkelt att bygga, och uppmuntrar till att man kan bygga sin pool själv om man så önskar. Kaklade pooler är lite mer komplexa i ytskiktet vilket kräver mer hantverk för att kunna byggas. Alla kakelbitar skall fästas på plats för hand, och det kräver att putsningen och tätskickten är jämna och släta.
Allt detta är delvis för att få en lång livstid på poolen, men även för att få ett bra utseende på poolen. Det finns gott om poolbyggare idag, och de varierar i erfarenhet, pris och kvalité. Se till att du får referenser på din poolbyggare, och ta in offerter från olika byggare för att få en bra prisbild.

Jag har jobbat inom byggbranschen sen innan 2010, och sitter idag på ett stort nätverk av Poolbyggare. Hör av dig om du önskar tips, men kom ihåg att alltid skapa dig din egna uppfattning.

Vilka färger på kakel finns det

Tjälldens olika färger finns att se på i deras utställning.

Tjällden är idag också en återförsäljare av Bricmate, vilket är granitkeramik.

Varför är kakel inte lika vanligt i Sverige?

Traditionellt sett så har kaklade pooler inte varit vanligt i sverige, utan något som varit mer lämpat i varmare klimat såsom kring medelhavet. På senare år har det kommit kakel och betong mer anpassad för det svenska klimatet, som nu gör att det börjat bli vanligare.
Anledningen till att vi traditionellt sett inte har haft det i Sverige är risken för frostskador där plattor ramlar av då vatten kommer in i fogar och spränger loss plattorna. Det är något vi löst nu med de nya tätskikten som används i poolen. Poolen behöver därmed precis som för linerpooler inte tömmas på vintern. Däremot kan man behöva skydda poolsystemet och göra en normal vinterstängning.

Pris på kaklad pool

Här kan du få pris på en kaklad pool kostnadsfritt.

Markarbete

Innan man börjar bygga sin kaklade pool tillkommer markarbetet. Många underskattar kostnaden av markarbete för pooler, då faktorer som deponi och åtkomst till poolgropen på tomten spelar stor roll för kostnaden.
När man gräver för sin pool handlar mycket om åtkomsten till din tomt. Ju mer lättillgänglig din tomt är för att få in en stor maskin, och för att få ut alla schaktmassor, desto färre arbetstimmar blir det för detta dyra moment. Skulle det krävas mer för att komma åt, krävs det mindre maskiner som tar mer tid, samt eventuella kostnader för att få bort alla massor från tomten. Utöver det tillkommer även kostnader för att massorna ska hanteras, då det kräver körning och deponi.

Vi har skrivit en hel artikel om allt du behöver veta markarbete, läs mer här.

Bygga kaklade pooler

När det kommer till att bygga kaklade pooler följer man samma steg som för en pool med liner. Det enda som skiljer är stegen för liner, och monteringen av pooldetaljer (lampor, bräddavlopp, inlopp). Nedan går vi igenom de unika stegen för att montera själva kaklet, läs mer här om hur man bygger en pool.

Läs mer om hur man bygger pool här.

Putsa poolväggarna

När poolbotten är gjuten, och stommen är på plats, så är det dags att börja förbereda för plattsättning. Första steget är att putsa poolväggarna.
Syftet med den putsade ytan är att skapa ett optimalt underlag för tätskiktet. Man minskar också risken för sprickbildning i alla skarvar.
Tjälldens poolblock kommer levererade med ett tunt förputsat lager. Så det är enkelt att applicera den puts som behövs för den kaklade poolen.

Putsningen appliceras på väggarna för att sedan klä väggen med nät och vävinklar för hörn. Blanda ditt murbruk enligt angivna instruktioner, och arbeta in det mot nätet. Här putsar man allting förutom poolbotten.
Använd en tandad spackelspade, och se till att du får en slät yta.Säkra alla ingjutningsdetaljer

“content”
När poolstommens byggs, fästs alla pooldetaljer i stommen, dvs bräddavlopp, inlopp och lampor. Täcklocket monteras på när alla andra steg är klara. När inloppen och bräddavloppen placeras, bildas urtag mellan poolstommen och pooldetaljen. Dessa ingjutningsdetaljer är viktigt att lägga stor vikt vid eftersom dessa är de ställen man har högst sannolikhet för läckage. I Mapeis sortiment så är det Adesilex som används för att säkra ingjutningsdetaljerna. Eftersom två komponents skikten som appliceras kan påverka cellplasten så är det bra om man stryker på ett skikt med puts här för att adesilexen inte ska angripa cellplasten. Adesilexen gör att man skapar rörelsefog som tar upp eventuella små rörelser i stommen som kan ske pga temperaturomslagen som vi har i Sverige. Speciellt under vintersäsongen.

Applicera tätskick: 4 steg

Nu är det dags att applicera tätskiktet som skapar en stabil grund för kaklet att så småningom fästas ovanpå. Det är tätskiktet som gör poolen vattentät. Här är det viktigt att få en slät och fin yta, för att undvika sprickor eller framtida läckage. En jämn yta här möjliggör även att kaklet ligger jämnt mot väggarna.

1. Vattna betongen

Första steget är att förvattna. Detta görs genom en svamp, som fuktas och sedan borstas mot ytan. Man behöver inte snåla med vattnet, men det viktiga är att det inte finns liggande vatten på ytan innan man går vidare till nästa steg. Desto mer vatten man använder, desto längre tid tar det att torka.

2. Fäst mapeband


Mapeband används för att täta skarvar. Mapeband är en tejp, som appliceras vid golv och väggvinklar. Placera ut banden. Du vill undvika luftbubblor under tejpen, samt ojämna punkter. Man vill alltså uppnå 100 procentig kontakt med ytan. Bandet hålls sedan på plats av mapelastic, som sedan appliceras på hela ytan i nästa stag.

3. Applicera Mapelastic

Första steget av mapelastics applicering, är att täta skarvar och en eventuell trappa och andra speciella delar man kan ha byggt i poolen. Dra ut mapelastic enligt instruktioner över skarvar, och pressa ner glasfibernätet i mitten av massan. Nätet ska ej vara synligt, fyll därför på med mer mapelastic vid behov. Kom även ihåg att inte täcka skruvhål för dina ingjutningsdetaljerna.
Låt mapelastic härdas i ett dygn, helst i lufttemperaturer på över 20 grader. Har du kallare än så kan man sätta tält över poolen och värma manuellt.

4. Belägg med mapelastic över hela ytanNu skall hela poolen slätputsas med mapelastic. Kaklet kommer sitta direkt på detta med fog, så här är det nu viktigt att få till en jämn yta, och önskat dragmönster från putsspaden. Här kan man använda sig av brädskiva eller, eller glätta med verktyg av stål och metall som ger en slät och jämn yta.

Inför platsättning

“content”
Till dina pooldetaljer kommer det hålringar, som normalt fästs på pooldetaljerna utanpå linern. Med detta menas bräddavlopp, inlopp och poollampor. Detta för att hålla linern fästs och stilla mot pooldetaljerna.
För kaklade pooler putsar man mot dessa poodetaljer, och hålringarna fästs innan kaklet appliceras. Sedan fäster man täcklocket över kaklet.

Plattsättning med fästmassa

Det är nu dags att fästa kaklet i fästmassa. Fästmassan kallas Elastrorapid. Här blandas en hel säck och en dunk, enligt instruktioner. Man har cirka 40 minuter på sig att fästa kaklet mot ytan. Därmed blandar man en blandning i taget.Foga kakelplattorna

Kakelplattorna skall nu fogas, för att hållas på plats samt tätas. Detta görs genom att plattorna bredspacklas med fogen. Mapeis fog heter Kerapoxy design. Denna produkt kan fås i många olika färger så det är viktigt att man valt en färg som passar den platta man valt.

Använd en spackelspade och spackla jämt, se till att komma åt mellan skarvar och kakelbitar, för att få det jämt.
När detta är klart, se till att tvätta bort onödigt spackel, då det i härdat stadie kan vara svårt att få bort.Montera ingjutningsdetaljernas täcklock

“content”
När allting är klar, är det dags att montera täcklocken till pooltekniken, specifikt bräddavloppen, inloppen och lamporna. Täcklocken skyddar plasten och skruvfästena från fukt, men ger även en snyggare look. När detta är gjort, kan man påbörja uppfyllnad av vatten, med ca 40cm per dag.

Färdigställning

“färdigsställning
Nästa steg är att färdigställa poolen. Det finns mycket som kan göras här, i form av stensättning av uteplatsen som kan byggas ihop med din pool/spa på ett snyggt sätt. Här finns det inga rätt och fel. På bilden intill som jag använt mycket i denna artikel byggde vi in poolen/spabadet i granit.

Jag har skrivit en hel artikel om uteplats, läs mer här.

Frågor om kaklade pooler

Här kan du läsa mer om frågor jag fått kring plattsättning av pooler.

 • Kaklad pool ovan mark betongaltan
  Hej! Vi har tittat på olika pooler ovan mark att bygga på vår betongplatta. Önskemålet är 6×3 m och 1,50 djup ca. Vi har dock en sak som måste åtgärdas och vi har ett fall på 1 cm/m dvs ca total 6 cm. Om man inte får det i våg kommer allt allt a
  Läs mer
 • Putsa om gammal utomhuspool
  Hej, vår pool från 1960-talet behöver putslagas och måla om. Vi använder saltgenerator så puts och färg måste klara salten. Vad rekommenderar du för puts och färg? Med vänlig hälsning, Lisa Hej Lisa, Mapei’s produkter hade jag kört på. Vi använder de
  Läs mer
 • Renovera pool med kakel
  Micke svarar: Hej Hassan, Jag är duktig på att bygga pool med kakel. Men då måste man ha vår poolstomme tyvärr (se länk här) annars gäller inte Mapei’s garantier (det finns andra lösningar säkert också som de godkänner men dessa kan jag inte – vet t.
  Läs mer
 • Betong som ytskikt går det
  Micke svarar: Hej Christian, Under en lång tid produktutvecklade vi med Mapei för att säkra att man kan sätta plattor i Tjälldenpoolen. Resultaten var framgångsrika och vi fick grönt ljus av Mapei för att sälja vår stomme ihop med deras tätskikt. Du
  Läs mer
 • Kakla mosaik pool 8×4
  Micke svarar: Hej Belmir, För att ”kakla”/”sätta plattor” en pool behöver ha lösningar som testats för svenska förhållanden. Jag vet att Mapei som vi jobbar med säger att det finns två lösningar just nu. Det får egentligen stå för dem (så försök gärn
  Läs mer
 • Bygga pool med kakel ovanmark
  Micke svarar: Hej Frida, Det går jättebra. Jag fixar en offert till dig på vårt system tills på måndag. Till dess kan du kika på våra monteringsanvisningar (tjälldenpool anvisningarn är för själva stommen – sedan tar kaklingen vid och ersätter liners
  Läs mer
 • Kaklad pool i Sverige
  Micke svarar: Hej Diana, Vi kan bygga med mosaik. Här är företaget Se bifogade monteringsanvisningar (steg ett är att bygga stommen – ”monteringsanvisning tjälldenpool” sedan tar kaklingen vid). Maila info@tjallden.se och ställ mailet till Anna så ho
  Läs mer
 • Sätta klinkers i thermopool
  Micke svarar: Hej Daniel, Ingen erfarenhet av att göra detta med thermopool som INTE är tjälldenpool. Vi har jobbat i 6 år ihop med olika tätskiktsleverantörer för att få till vårt ytskikt från vår fabrik så det passar med deras tätskiktssystem (vårt
  Läs mer
 • kaklad pool ungefärligt pris
  Micke svarar: Hej Peter, Jag hinner inte göra poolofferten nu innan lunch, fixar senare idag eller kanske imorgon. Men tänke maila över byggbeskrivningen för dels vår pool, samt de extra stegen som behövs vid plattsättning. Det står i monteringsanvis
  Läs mer
 • Kaklad overflow med lägre djup
  Micke svarar: Hej Pelle, Beklagar sent svar. Här är en monteringsanvisning för både poolen men också hur man plattsätter poolen. Så det är släppt kan man säga. Vi är rätt insatta i overflow och kommer ta fram det systemet under hösten/våren. Många by
  Läs mer
 • Klinker eller mosaik i pool
  Micke svarar: Hej Nils, Inte alls säker hur man gör när man murat med leca sett ur konstruktionsperspektiv (tätskikt mm). Tyvärr. Vi har vårt eget system som bygger på vår stomme som godkänts av Mapei. Kolla med dem hur man gör ifall man har leca. Nä
  Läs mer
 • Fog släpper mellan klinkers
  Micke svarar: Hej Daniel, Vad är det för stomme? Jag kan bara ifall man har vår stomme. Då tar vi ju ansvar för vårt system ihop med tätskikt och allt. Det är som vanligt. Bra grund ger bra produkt. Man måste göra rätt från grunden. Så eftersom det ä
  Läs mer
 • Hitta entreprenör för åretrunt klinker pool
  Micke svarar: Hej Martin, Jag har skickat dig en byggare som byggt med vårt byggsystem sedan tidigare. Hälsa från mig. Mosaikplattor (kakling av pool) är relativt nytt så detta är ingen byggare vi har hunnit utbilda i det konceptet dock. Ni kan ju ko
  Läs mer
 • Bygga av en kaklad inomhuspool
  Micke svarar: Hej Siri Ja. Du behöver göra allt för att undvika rörelser i mark. Finns säkert andra lösningar men med vår lösning så motverkar vi dessa rörelser genom att använda våra I balkar. För en inomhus pool är detta viktigt, för utomhus en hel
  Läs mer
 • Hjälp med att kakla pool
  Micke svarar: Hej Henrik, Jag kan bara kakel i anslutning till vårt poolsystem (tjällden pool). Tyvärr ingen aning hur man gör för folkpools system? Skulle tro att det beror på, vilket av de olika poolsystemen de säljer som just du har. Som alltid hä
  Läs mer
 • Glastak, knölar sig linern i värmen?
  Micke svarar: Hej Linda, Vad har dina vänner för temperatur i sin pool? Ska vara lugnt om det är mindre än 30 grader i vattnet. Har du bild? Vem levererade poolen/linern? Som sagt är det mycket ovanligt det du beskriver. Inte något som händer särskil
  Läs mer