Kaklad pool – istället för liner
Det finns olika typer av beklädnad i poolen invändigt du kan välja på när du ska köpa pool. Dels kan du välja mellan det som slarvigt benämns som kakel och sedan har vi den vanligaste typen liner. Kaklade pooler har traditionellt varit knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket tidigare gjort att poolleverantörerna inte vågat historiskt att ta ansvar för att utförandet blir korrekt. Numera har Tjällden AB ett färdigt system för detta. Det gäller alla typer av ytskikt som är frostfria såsom av glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik.
Detta krävs för en kaklad pool
Det byggs kaklade pooler i Sverige redan idag. Den dominerande metoden har historiskt varit sk vattentät betong. Det gör att poolstommen blir relativt dyr. Och det tar lång tid att torka en poolstomme av vattentät betong så börja i god tid om du väljer denna lösning. Tjällden har med Mapei produktutvecklat fram ett vältestat kaklat poolsystem. Även poolsystem för kaklade spapooler är framtagna.
Det har tagit flera år att produktutveckla fram eftersom de svenska förhållandena är så speciella. Nu kommer det finnas ett supportat byggsystem för detta som inte behöver bli jättedyrt.
Generellt om kakel:
Spapool och små pooler
Utbilda dig:
Vad innebär det med en kaklad pool
Med kaklad pool menas en poolstomme som man förberett med puts och tätskikt innan man sedan belagt poolen med någon form av frostfritt ytskikt för att ge en lyxigare yta.
Det kan vara ytmaterial såsom glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik som sedan fästs i poolen med fix och fog.
Detta är något man traditionellt hittat på sin närmaste simhall, eller längre ner i kontinenten mot medelhavet där det är standard. Traditionellt sett har man inte kunnat ha kaklad pool i Sverige om man inte använt vattentät betong, eftersom risken för frostskador under vintrarna varit överhängande. På senare år har det skett en produktutveckling kring detta och det finns idag mer ekonomiska sätt att ha kaklade pooler på i Sverige jämfört med vattentät betong.
Kaklade pooler ger en stor frihet i mönster och utseende, då det finns ett stort utbud av plattor man kan använda som ytskikt i pooler. Så länge plattorna är frostfria så kan de användas i Sverige. De flesta materialen som säljs idag är frostfria. Materialen man kan använda är slitstarka och håller längre än liners. Det är anledningen att man använt detta i simhallar. Dess stora fördel är också att det inte slits lika mycket av höga vattentemperaturer, som förklarar varför det är vanligt förekommande runt medelhavet och i spaanläggningar runtom i Sverige redan idag. Förutom att det ser väldigt bra ut.
Kakel vs liner
Pooler i Sverige har traditionellt haft liners som ytskikt. Det finns två olika typer av liners. Platssvetsade och fabrikssydda liners.
Du kan läsa mer om dessa här.
De stora nackdelarna för kaklade ytskikt jämfört med liners är kostnaden och tiden det tar jämfört med att sätta en liner.
De olika skikten som vintersäkrar kaklet kostar en hel del. Men det kostar också att sätta kaklet jämfört med liners i entreprenaden. Dessutom behöver man erfarenhet eftersom man ändå jobbar med härdplast vilket gör att kompetensen kan gå upp i pris och vara svårare att få tag i jämfört med linersvetsning/linermontering.
Dessutom behöver framförallt poolplattan torka i 3 månader innan man kan sätta kaklet. Du kan däremot sätta tätskiktet redan efter ett par veckor. Därmed kan du bada i tätskiktet första året vid behov. Sedan kakla året efter.
Vattentemperatur med kaklad pool
En stor fördel med kaklade pooler är att de tål högre vattentemperaturer. Det har gjort att
Tjällden lanserat en spapool. På kontinenten är det mer eller mindre standard med sten/kakel. Dels för att man inte historiskt har samma problem med kylan på vintern men också för att solen värmer upp vattnet till nivåer som kan slita hårt på en liner.
Kaklade pooler klarar mycket högre termperaturer jämfört med liners (32-33 grader för fabrikssvetsade liners och några grader till för platssvetsade).
Hur länge håller en kaklad pool
I jämförelse med liner, som har en uttalad livslängd på 15-25 år beroende på skötsel, så har kakel en betydligt längre hållbarhet. Det som slits i en kaklad pool är inte kaklet normalt utan fogen som kan börja se lite tråkig ut med åren. Då behöver man bara sätta en ny fog. Fixen och tätskiktet klarar sig.
Livslängden beror också av hur bra man sköter sin pool. Både gällande poolkemin men också hur man gör rent sin pool så att smuts inte sätter sig i fogarna.
Fördelar
- Utseendet är tidlöst och exklusivt
- Enkelt underhåll och lång livstid på plattorna
- Tål höga temperaturer
- Frihet i design utefter önskemål
- Stort utbud av mönster och färger för kakel, klinker, glasmosaik, natursten och granitkeramik
Nackdelar
- Svårare att bygga själv jämfört med en fabrikssydd liner då tätskikten kräver en kurs för att kunna sätta själv så den blir vintersäker
- Dyrare i inköp och installation
Kräver bra byggare, speciellt för tätskikten
Tjälldens poolsystem är enkelt att bygga, och uppmuntrar till att man kan bygga sin pool själv om man så önskar. Kaklade pooler är lite mer komplexa i ytskiktet vilket kräver mer hantverk för att kunna byggas. Alla kakelbitar skall fästas på plats för hand, och det kräver att putsningen och tätskikten görs på rätt sätt.
Allt detta är delvis för att få en lång livstid på poolen, men även för att få ett bra utseende på poolen. Det finns gott om poolbyggare idag, och de varierar i erfarenhet, pris och kvalité. Se till att du får referenser på din poolbyggare, och ta in offerter från olika byggare för att få en bra prisbild.
Jag har jobbat inom byggbranschen sen innan 2010, och sitter idag på ett stort nätverk av poolbyggare. Hör av dig om du önskar tips, men kom ihåg att alltid skapa dig din egna uppfattning.
Vilka färger på kakel finns det
Tjälldens olika färger finns att se på i deras utställning.
Tjällden är idag också en återförsäljare av Bricmate, vilket är granitkeramik.
Varför är kakel inte lika vanligt i Sverige?
Traditionellt sett så har kaklade pooler inte varit vanligt i sverige, utan något som varit mer lämpat i varmare klimat såsom kring medelhavet. På senare år har det kommit kakel och betong mer anpassad för det svenska klimatet, som nu gör att det börjat bli vanligare.
Anledningen till att vi traditionellt sett inte har haft det i Sverige är risken för frostskador där plattor ramlar av då vatten kommer in i fogar och spränger loss plattorna. Det är något vi löst nu med de nya tätskikten som används i poolen. Poolen behöver därmed precis som för linerpooler inte tömmas på vintern. Däremot kan man behöva skydda poolsystemet och göra en normal vinterstängning.
Pris på kaklad pool
Här kan du få pris på en kaklad pool kostnadsfritt.
Tjälldens spapool
Under sommaren 2022 lanserade Tjällden sitt egna Spabad. Likt deras pool kommer det som en platsbyggd byggsats, som därmed inte är ett färdigt spabad man lyfter på plats. Detta ger fördelen av att man kan anpassa spabadet efter önskemål, och det har även en högre isolerande förmåga pga dessa tjockare stomme.
Dock innebär det även att dessa spabad kommer med kakel, då en traditionell liner inte klarar av lika höga temperaturer som man normalt vill ha i sina spabad. Detta möjliggör att man nu kan ha ”pooler” men temperaturer i önskad temperatur. Normalt för ett spabad ligger mellan 36-39 grader.
Tidigare har Tjällden inte erbjudit kakel till sina poolstommar, men efter utvecklingen av spabad kan man idag göra det ihop med marknadsledande tätskikt som behövs för att göra stommen vattentät och hållbar för svenska förhållanden.
Tjälldens spapool- stenlagd utsida
Det går också bra att sätta sten på utsidan av poolen.
Relaterade frågor
- Kakla utsidan av spapool
Tittar lite nyfiket på ert spakoncept. Kan man kakla på utsidan också? Om inte, vad är det för utsida då? Hej Ulla, Det går bra att klä utsidan som vi gjort hemma hos oss. Se lite bilder hur vi gjort hemma samt en kund gjort med en pool i ett annat p
Läs mer
Utbilda dig med vår endagarskurs
Vi anordnar endagarskurser för poolbyggare, och självbyggare i hur man sätter puts, tätskikt, fix och fog på Tjälldens poolstomme.
Vi börjar med att gå igenom vad man ska tänka på miljömässigt och säkerhetsmässigt när det kommer till härdplast.
Man går sedan igenom de olika delarna i att göra poolen/spapoolen vattentät. I detta så inbegrips momenten såsom förberedande puts i nät, tätningar av genomföringar såsom bräddavlopp, inlopp och lampor mm.
Sedan appliceras poolens ytskikt i fixen.
Avslutningsvis fogas kaklet, mosaiken, stenen eller vad man nu väljer som ytskikt. På kursen används glasmosaik.
Mapei är föredragande men anordnas i följande städer vid behov.
- Stockholm (i Mapeis alternativt Pahléns lokaler)
- Göteborg (i Mapeis lokaler)
- Malmö (i Tjälldens lokaler)
Anmäl intresse för endagars utbildning här.
Markarbete
Innan man börjar bygga sin kaklade pool tillkommer markarbetet. Många underskattar kostnaden av markarbete för pooler, då faktorer som deponi och åtkomst till poolgropen på tomten spelar stor roll för kostnaden.
När man gräver för sin pool handlar mycket om åtkomsten till din tomt. Ju mer lättillgänglig din tomt är för att få in en stor maskin, och för att få ut alla schaktmassor, desto färre arbetstimmar blir det för detta dyra moment. Skulle det krävas mer för att komma åt, krävs det mindre maskiner som tar mer tid, samt eventuella kostnader för att få bort alla massor från tomten. Utöver det tillkommer även kostnader för att massorna ska hanteras, då det kräver körning och deponi.
Vi har skrivit en hel artikel om allt du behöver veta markarbete, läs mer här.
Bygga kaklade pooler
När det kommer till att bygga kaklade pooler följer man samma steg som för en pool med liner. Det enda som skiljer är stegen för liner, och monteringen av pooldetaljer (lampor, bräddavlopp, inlopp). Nedan går vi igenom de unika stegen för att montera själva kaklet, läs mer här om hur man bygger en pool.
Läs mer om hur man bygger pool här.
Putsa poolväggarna
När poolbotten är gjuten, och stommen är på plats, så är det dags att börja förbereda för plattsättning. Första steget är att putsa poolväggarna.
Syftet med den putsade ytan är att skapa ett optimalt underlag för tätskiktet. Man minskar också risken för sprickbildning i alla skarvar.
Tjälldens poolblock kommer levererade med ett tunt förputsat lager. Så det är enkelt att applicera den puts som behövs för den kaklade poolen.
Putsningen appliceras på väggarna för att sedan klä väggen med nät och vävinklar för hörn. Blanda ditt murbruk enligt angivna instruktioner, och arbeta in det mot nätet. Här putsar man allting förutom poolbotten.
Använd en tandad spackelspade, och se till att du får en slät yta.
Säkra alla ingjutningsdetaljer
När poolstommens byggs, fästs alla pooldetaljer i stommen, dvs bräddavlopp, inlopp och lampor. Täcklocket monteras på när alla andra steg är klara. När inloppen och bräddavloppen placeras, bildas urtag mellan poolstommen och pooldetaljen. Dessa ingjutningsdetaljer är viktigt att lägga stor vikt vid eftersom dessa är de ställen man har högst sannolikhet för läckage. I Mapeis sortiment så är det Adesilex som används för att täta ingjutningsdetaljerna. Eftersom två komponents skikten som appliceras kan påverka cellplasten så är det bra om man stryker på ett skikt med puts här för att adesilexen inte ska angripa cellplasten. Adesilexen gör att man skapar rörelsefog som tar upp eventuella små rörelser i stommen som kan ske pga temperaturomslagen som vi har i Sverige. Speciellt under vintersäsongen. Man ska ha rikligt med adesilex. Har du fått adesilex över efter bygget är klart och din beställning var uppmätt av Tjällden eller annan part som har bra koll på mängdning av adesilex så är det bra att gå över genomföringarna igen. Risken är att du har använt för lite adesilex.
Det är också viktigt att man blandar adesilexen enligt Tjälldens monteringsanvisningar så att den får rätt konsistens. Det ska t.ex. blandas i kvartssand så adesilexen inte blir lika rinnig.
Applicera tätskikt: 4 steg
Nu är det dags att applicera tätskiktet som skapar en stabil grund för kaklet att så småningom fästas ovanpå. Det är tätskiktet som gör poolen vattentät. Här är det viktigt att få en slät och fin yta, för att undvika sprickor eller framtida läckage. En jämn yta här möjliggör även att kaklet ligger jämnt mot väggarna.
1. Vattna betongen
Första steget är att förvattna. Detta görs genom en svamp, som fuktas och sedan borstas mot ytan. Man behöver inte snåla med vattnet, men det viktiga är att det inte finns liggande vatten på ytan innan man går vidare till nästa steg. Desto mer vatten man använder, desto längre tid tar det att torka.
2. Fäst mapeband
Mapeband används för att täta skarvar. Mapeband är en tejp, som appliceras vid golv och väggvinklar. Placera ut banden. Du vill undvika luftbubblor under tejpen, samt ojämna punkter. Man vill alltså uppnå 100 procentig kontakt med ytan. Bandet hålls sedan på plats av mapelastic, som sedan appliceras på hela ytan i nästa stag.
3. Applicera Mapelastic
Första steget av mapelastics applicering, är att täta skarvar och en eventuell trappa och andra speciella delar man kan ha byggt i poolen. Dra ut mapelastic enligt instruktioner över skarvar, och pressa ner glasfibernätet i mitten av massan. Nätet ska ej vara synligt, fyll därför på med mer mapelastic vid behov. Kom även ihåg att inte täcka skruvhål för dina ingjutningsdetaljerna.
Låt mapelastic härdas i ett dygn, helst i lufttemperaturer på över 20 grader. Har du kallare än så kan man sätta tält över poolen och värma manuellt.
4. Belägg med mapelastic över hela ytan
Nu skall hela poolen slätputsas med mapelastic. Kaklet kommer sitta direkt på detta med fog, så här är det nu viktigt att få till en jämn yta, och önskat dragmönster från putsspaden. Här kan man använda sig av brädskiva eller, eller glätta med verktyg av stål och metall som ger en slät och jämn yta.
Inför plattsättning
Till dina pooldetaljer kommer det hålringar, som normalt fästs på pooldetaljerna utanpå linern. Med detta menas bräddavlopp, inlopp och poollampor. Detta för att hålla linern fästs och stilla mot pooldetaljerna.
För kaklade pooler putsar man mot dessa poodetaljer, och hålringarna fästs innan kaklet appliceras. Sedan fäster man täcklocket över kaklet.
Plattsättning med fästmassa
Det är nu dags att fästa kaklet i fästmassa. Fästmassan kallas Elastrorapid. Här blandas en hel säck och en dunk, enligt instruktioner. Man har cirka 40 minuter på sig att fästa kaklet mot ytan. Därmed blandar man en blandning i taget.
Foga kakelplattorna
Kakelplattorna skall nu fogas, för att hållas på plats samt tätas. Detta görs genom att plattorna bredspacklas med fogen. Mapeis fog heter Kerapoxy design. Denna produkt kan fås i många olika färger så det är viktigt att man valt en färg som passar den platta man valt.
Använd en spackelspade och spackla jämt, se till att komma åt mellan skarvar och kakelbitar, för att få det jämt.
När detta är klart, se till att tvätta bort onödigt spackel, då det i härdat stadie kan vara svårt att få bort.
Montera ingjutningsdetaljernas täcklock
När allting är klar, är det dags att montera täcklocken till pooltekniken, specifikt bräddavloppen, inloppen och lamporna. Täcklocken skyddar plasten och skruvfästena från fukt, men ger även en snyggare look. När detta är gjort, kan man påbörja uppfyllnad av vatten, med ca 40cm per dag.
Färdigställning
Nästa steg är att färdigställa poolen. Det finns mycket som kan göras här, i form av stensättning av uteplatsen som kan byggas ihop med din pool/spa på ett snyggt sätt. Här finns det inga rätt och fel. På bilden intill som jag använt mycket i denna artikel byggde vi in poolen/spabadet i granit.
Jag har skrivit en hel artikel om uteplats, läs mer här.
Frågor om kaklade pooler
Här kan du läsa mer om frågor jag fått kring plattsättning av pooler.
- Hur tidigt börja sätts mosaik
Hej. Jag undrar hur tidigt efter man gjutit plattan och murat poolen man kan började med tätskikt samt ytskiktet som ska vara mosaik? Hur länge måste betongen torka? Tänkte köpa allt via tjälden Mvh Christoffer Hej Christoffer , Bottenplattan behöver
Läs mer - Kan man verkligen kakla er pool?
Jag ska bygga en pool 4x8x1,5 meter. Läser på lite om er pool (Tjälldenpoolen?) Kan den bekläs med mosaik eller poolkakel? Ska den tömmas helt vintertid och stå tom? Hej Matteo, Det går bra. Har skickat dig monteringsanvisningar för hur du går tillv
Läs mer - Beklä Tjälldenpool med mosaik eller poolkakel?
Jag har en pool som jag rivit undan och påbörjat förvandlingen av vår tomt i Orsa, Dalarna. Baksidan ligger på en höjd med fall åt samtliga tre riktningar. Torr och väldränerad. Jag köpte ett poolkit/liner som blivit över hos en kollega som aldrig fi
Läs mer - Kan man kakla pooler i Sverige
Jag har för avsikt att bygga pool i närtid. Tänkte starta gräva så fort vintern ger med sig. Funderar på kakla poolen – vet du om man kan göra det numera i Sverige.? Härnere i skåne är det ju inte vinter lika länge tänker jag. M.v.h. Matteo Hej
Läs mer - Anlägga pool på Öland
Vi har ett hus på Öland som vi vill anlägga en pool till. Vi har hört talas om er lösning (Tjällden poolen?) och den verkar passa perfekt för den som vill göra lite själv. Helst vill vi ha en pool i storlek 2×4 meter men förstår att det är en sv
Läs mer - En mindre kaklad pool
Vi har tittat på rostfria lösningar i den storlek för det ni kallar för Tjälldenspa (3×2 m). Det rostfria gillar vi mycket och det har ett attraktivt pris. Men kaklade pooler är så vackra och vi blev så glada att se att ni tagit fram ett koncept
Läs mer - Kaklad pool med jetstream
Hej, vi tänker oss storleken 4×3 m kaklad pool. Den ska vara delvis nedgrävd, med en kant över mark om ca 50 cm. Sittplats längs med ena långsidan. Går det att bygga in en jet stream? Med vänlig hälsning, Åsa Hej Åsa, Det går jättebra. Både att
Läs mer - Tips på poolbyggare
Hej! Jag undrar om du har några tips på bra poolbyggare i närheten? Vi funderar antingen på kaklad pool eller platssvetsad liner. Om man skulle välja kaklad pool, är det då endast gjuten pool som gäller som vissa påstår? Mvh Andreas Hej Andreas , Har
Läs mer - Kaklad pool ovan mark betongaltan
Hej! Vi har tittat på olika pooler ovan mark att bygga på vår betongplatta. Önskemålet är 6×3 m och 1,50 djup ca. Vi har dock en sak som måste åtgärdas och vi har ett fall på 1 cm/m dvs ca total 6 cm. Om man inte får det i våg kommer allt allt a
Läs mer - Putsa om gammal utomhuspool
Hej, vår pool från 1960-talet behöver putslagas och måla om. Vi använder saltgenerator så puts och färg måste klara salten. Vad rekommenderar du för puts och färg? Med vänlig hälsning, Lisa Hej Lisa, Mapei’s produkter hade jag kört på. Vi använder de
Läs mer - Renovera pool med kakel
Micke svarar: Hej Hassan, Jag är duktig på att bygga pool med kakel. Men då måste man ha vår poolstomme tyvärr (se länk här) annars gäller inte Mapei’s garantier (det finns andra lösningar säkert också som de godkänner men dessa kan jag inte – vet t.
Läs mer - Betong som ytskikt går det
Micke svarar: Hej Christian, Under en lång tid produktutvecklade vi med Mapei för att säkra att man kan sätta plattor i Tjälldenpoolen. Resultaten var framgångsrika och vi fick grönt ljus av Mapei för att sälja vår stomme ihop med deras tätskikt. Du
Läs mer - Kakla mosaik pool 8×4
Micke svarar: Hej Belmir, För att ”kakla”/”sätta plattor” en pool behöver ha lösningar som testats för svenska förhållanden. Jag vet att Mapei som vi jobbar med säger att det finns två lösningar just nu. Det får egentligen stå för dem (så försök gärn
Läs mer - Bygga pool med kakel ovanmark
Micke svarar: Hej Frida, Det går jättebra. Jag fixar en offert till dig på vårt system tills på måndag. Till dess kan du kika på våra monteringsanvisningar (tjälldenpool anvisningarn är för själva stommen – sedan tar kaklingen vid och ersätter liners
Läs mer - Kaklad pool i Sverige
Micke svarar: Hej Diana, Vi kan bygga med mosaik. Här är företaget Se bifogade monteringsanvisningar (steg ett är att bygga stommen – ”monteringsanvisning tjälldenpool” sedan tar kaklingen vid). Maila info@tjallden.se och ställ mailet till Anna så ho
Läs mer - Sätta klinkers i thermopool
Micke svarar: Hej Daniel, Ingen erfarenhet av att göra detta med thermopool som INTE är tjälldenpool. Vi har jobbat i 6 år ihop med olika tätskiktsleverantörer för att få till vårt ytskikt från vår fabrik så det passar med deras tätskiktssystem (vårt
Läs mer - kaklad pool ungefärligt pris
Micke svarar: Hej Peter, Jag hinner inte göra poolofferten nu innan lunch, fixar senare idag eller kanske imorgon. Men tänke maila över byggbeskrivningen för dels vår pool, samt de extra stegen som behövs vid plattsättning. Det står i monteringsanvis
Läs mer - Kaklad overflow med lägre djup
Micke svarar: Hej Pelle, Beklagar sent svar. Här är en monteringsanvisning för både poolen men också hur man plattsätter poolen. Så det är släppt kan man säga. Vi är rätt insatta i overflow och kommer ta fram det systemet under hösten/våren. Många by
Läs mer - Klinker eller mosaik i pool
Micke svarar: Hej Nils, Inte alls säker hur man gör när man murat med leca sett ur konstruktionsperspektiv (tätskikt mm). Tyvärr. Vi har vårt eget system som bygger på vår stomme som godkänts av Mapei. Kolla med dem hur man gör ifall man har leca. Nä
Läs mer - Fog släpper mellan klinkers
Micke svarar: Hej Daniel, Vad är det för stomme? Jag kan bara ifall man har vår stomme. Då tar vi ju ansvar för vårt system ihop med tätskikt och allt. Det är som vanligt. Bra grund ger bra produkt. Man måste göra rätt från grunden. Så eftersom det ä
Läs mer