Kaklade pooler

Vad krävs för en kaklad pool?

Kaklade pooler

Det finns olika typer av beklädnad i poolen invändigt du kan välja på när du ska köpa pool. Dels kan du välja mellan kakel och liner. Kaklade pooler är knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket gör att leverantörerna av poolerna inte vågar ta ansvar för att utförandet blir korrekt. 

Detta krävs för en kaklad pool

Det byggs kaklade pooler i Sverige redan idag. Den dominerande metoden är sk vattentät betong. Det gör att poolstommen blir relativt dyr. Och det tar lång tid att torka en poolstomme av vattentät betong så börja i god tid om du väljer denna lösning.

Om man på egen risk tar ansvar för kaklet, så är Tjälldens pool ett potentiellt alternativ. Men då får man ansvara för kaklet själv. Man kan teoretiskt lägga på t.ex. Weber EF-putsbruk 261 (eller liknande) som teoretiskt skyddar mot frostsprängning och sedan utföra kakelmonteringen enligt de förutsättningar som tillverkarna säger. Men då kakel är dyrt och även monteringen är kostsam så drar sig många för att riskera detta. Men det bör gå om man är noggrann och tar ansvar själv.  

Läs även

Detta är min pool. Bilderna nedan visar den första poolen som gjordes med Tjälldens stomme.

En pool har en konstant cirkulation. I teknikrummet sitter en cirkulationspump som skjutsar vattnet igenom reningsfilter, Uv-ljus mm, och sedan ut från teknikrummet vidare ut igenom inloppen. Inloppen sitter lokaliserade på motsatt kortsida av bräddavloppen och skapar en ström mot
Läs mer

Tjälldens poolstome kan på ett simpelt beskrivas som legoblock. Dessa block kommer förgjutna direkt från fabrik som 150cm höga, 30 cm tjocka och 50 eller 100 cm långa. Blocken är klädda i armerad betong, med cellplast som isolering i mitten.
Läs mer

Om skribenten

Mikael Asp-Tjällden på poolmicke.se

Jag heter Mikael Asp-Tjällden och jag svarar på frågor om bl.a. pooler. Du kan läsa mer om mig här. Vill du ställa en fråga till mig (vore superskoj), så gör du det helt kostnadsfritt här.