Kaklad pool – istället för liner

Det finns olika typer av beklädnad i poolen invändigt du kan välja på när du ska köpa pool. Dels kan du välja mellan det som slarvigt benämns som kakel och sedan har vi den vanligaste typen liner. Kaklade pooler har traditionellt varit knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket tidigare gjort att poolleverantörerna inte vågat historiskt att ta ansvar för att utförandet blir korrekt. Numera har Tjällden AB ett färdigt system för detta. Det gäller alla typer av ytskikt som är frostfria såsom av glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik.
Detta krävs för en kaklad pool
Det byggs kaklade pooler i Sverige redan idag. Den dominerande metoden har historiskt varit sk vattentät betong. Det gör att poolstommen blir relativt dyr. Och det tar lång tid att torka en poolstomme av vattentät betong så börja i god tid om du väljer denna lösning. Nu är som sagt Tjällden på väg ut på marknaden med ett kaklat poolsystem. Även poolsystem för kaklade spa’s är framtagna.
Det har tagit 5-6 år att produktutveckla fram eftersom de svenska förhållandena är så speciella. Nu kommer det finnas ett supportat byggsystem för detta som inte behöver bli jättedyrt.
- Vad innebär det med en kaklad pool
- Kakel vs liner
- Tjälldens spabad: Kakel
- Vattentemperatur med kaklad pool
- Hur länge håller en kaklad pool
- Fördelar med kakel
- Nackdelar med kakel
- Kräver bra byggare
- Vilka färger på kakel finns det
- Varför är kakel inte lika vanligt i Sverige?
- Pris på kaklad pool
- Frågor om kaklade pooler
- Markarbete
- Bygga kaklade pooler
- Putsa poolväggarna
- Säkra alla ingjutningsdetaljer
- Applicera tätskikt: 4 steg
- 1. Vattna betongen
- 2. Fäst mapeband
- 3. Applicera Mapelastic
- 4. Belägg med mapelastic
- Inför plattsättning
- Plattsättning med fästmassa
- Foga kakelplattorna
- Montera ingjutningsdetaljernas täcklock
- Färdigställning
Vad innebär det med en kaklad pool

Det kan vara ytmaterial såsom glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik som sedan fästs i poolen med fix och fog.
Detta är något man traditionellt hittat på sin närmaste simhall, eller längre ner i kontinenten mot medelhavet där det är standard. Traditionellt sett har man inte kunnat ha kaklad pool i Sverige om man inte använt vattentät betong, eftersom risken för frostskador under vintrarna varit överhängande. På senare år har det skett en produktutveckling kring detta och det finns idag mer ekonomiska sätt att ha kaklade pooler på i Sverige jämfört med vattentät betong.
Kaklade pooler ger en stor frihet i mönster och utseende, då det finns ett stort utbud av plattor man kan använda som ytskikt i pooler. Materialen man kan använda är slitstarka och håller längre än liners. Det är anledningen att man använt detta i simhallar. Dess stora fördel är också att det inte slits lika mycket av höga vattentemperaturer, som förklarar varför det är vanligt förekommande runt medelhavet och i spaanläggningar runtom i Sverige redan idag. Förutom att det ser väldigt bra ut.
Kakel vs liner

Fabrikssydda liners är det billigaste alternativet, och kan ses som en säck som fästs utmed poolkanten, och hålls på plats av vattentrycket. Dessa är ofta 0,75 mm tjocka, och finns i en rad olika mönster. De platssvetsade linervarianterna är av högre kvalitet och tjocklek. Dessa fästs på plats i poolen, och ger en bättre passform runt hörn och vid trappan inte minst. Platssvetsade liners kräver en linersvetsare, vilket gör den dyrare. Däremot så har den längre hållbarhet, och har en tjocklek på 1,5mm.
Det finns för och nackdelar med liner mot kakel. Liners är mer frosttåliga, och klarar av att man lämnar vatten i poolen under vintern. Däremot har den en begränsad livslängd, på ca 15-25 år beroende på typ av liner. Detta då kloret och solblekningen gör att linern slits relativt hårt och bleks framförallt. Detta är fördelen med kakel som inte slits på samma sätt. Liners livslängd påverkas även till stor del av poolkemin, då sämre klorvärden kan korta ner livslängden.
Dock tål inte liner lika höga vattentemperaturer, då detta sliter på ytan. Detta begränsar en till att inte kunna ha högre temperaturer än cirka 32 grader.
Tjälldens spabad: Kakel

Dock innebär det även att dessa spabad kommer med kakel, då en traditionell liner inte klarar av lika höga temperaturer som man normalt vill ha i sina spabad. Detta möjliggör att man nu kan ha ”pooler” men temperaturer i önskad temperatur. Normalt för ett spabad ligger mellan 36-39 grader.
Tidigare har Tjällden inte erbjudit kakel till sina poolstommar, men efter utvecklingen av spabad kan man idag göra det ihop med marknadsledande tätskikt som behövs för att göra stommen vattentät och hållbar för svenska förhållanden.
Vattentemperatur med kaklad pool

Kaklade pooler klarar mycket högre termperaturer jämfört med liners (32-33 grader).
Hur länge håller en kaklad pool
I jämförelse med liner, som har en uttalad livslängd på 15-25 år beroende på skötsel, så har kakel en betydligt längre hållbarhet. Det som slits i en kaklad pool är inte kaklet normalt utan fogen.
Hur många år en kaklad pool är därför en definitionsfråga. Kaklet håller hur länge som helst. Fogen kan behöva snyggas till lite efter några år om man inte gillar färgen precis som i badrum om dessa missfärgats. Det är dock beroende av hur bra man sköter poolen.
Kräver bra byggare, speciellt för tätskikten

Allt detta är delvis för att få en lång livstid på poolen, men även för att få ett bra utseende på poolen. Det finns gott om poolbyggare idag, och de varierar i erfarenhet, pris och kvalité. Se till att du får referenser på din poolbyggare, och ta in offerter från olika byggare för att få en bra prisbild. Jag har jobbat inom byggbranschen sen innan 2010, och sitter idag på ett stort nätverk av Poolbyggare. Hör av dig om du önskar tips, men kom ihåg att alltid skapa dig din egna uppfattning.
Vilka färger på kakel finns det
Tjälldens olika färger finns att se på i deras utställning.
Tjällden är idag också en återförsäljare av Bricmate, vilket är granitkeramik.
Varför är kakel inte lika vanligt i Sverige?

Anledningen till att vi traditionellt sett inte har haft det i Sverige är risken för frostskador där plattor ramlar av då vatten kommer in i fogar och spränger loss plattorna. Det är något vi löst nu med de nya tätskikten som används i poolen. Poolen behöver därmed precis som för linerpooler inte tömmas på vintern. Däremot kan man behöva skydda poolsystemet och göra en normal vinterstängning.
Pris på kaklad pool
Här kan du få pris på en kaklad pool kostnadsfritt.
Markarbete

När man gräver för sin pool handlar mycket om åtkomsten till din tomt. Ju mer lättillgänglig din tomt är för att få in en stor maskin, och för att få ut alla schaktmassor, desto färre arbetstimmar blir det för detta dyra moment. Skulle det krävas mer för att komma åt, krävs det mindre maskiner som tar mer tid, samt eventuella kostnader för att få bort alla massor från tomten. Utöver det tillkommer även kostnader för att massorna ska hanteras, då det kräver körning och deponi.
Vi har skrivit en hel artikel om allt du behöver veta markarbete, läs mer här.
Bygga kaklade pooler

Läs mer om hur man bygger pool här.
Putsa poolväggarna
När poolbotten är gjuten, och stommen är på plats, så är det dags att börja förbereda för plattsättning. Första steget är att putsa poolväggarna.
Syftet med den putsade ytan är att skapa ett optimalt underlag för tätskiktet. Man minskar också risken för sprickbildning i alla skarvar.
Tjälldens poolblock kommer levererade med ett tunt förputsat lager. Så det är enkelt att applicera den puts som behövs för den kaklade poolen.
Putsningen appliceras på väggarna för att sedan klä väggen med nät och vävinklar för hörn. Blanda ditt murbruk enligt angivna instruktioner, och arbeta in det mot nätet. Här putsar man allting förutom poolbotten.
Använd en tandad spackelspade, och se till att du får en slät yta.


Säkra alla ingjutningsdetaljer

Applicera tätskick: 4 steg
Nu är det dags att applicera tätskiktet som skapar en stabil grund för kaklet att så småningom fästas ovanpå. Det är tätskiktet som gör poolen vattentät. Här är det viktigt att få en slät och fin yta, för att undvika sprickor eller framtida läckage. En jämn yta här möjliggör även att kaklet ligger jämnt mot väggarna.
1. Vattna betongen
Första steget är att förvattna. Detta görs genom en svamp, som fuktas och sedan borstas mot ytan. Man behöver inte snåla med vattnet, men det viktiga är att det inte finns liggande vatten på ytan innan man går vidare till nästa steg. Desto mer vatten man använder, desto längre tid tar det att torka.
2. Fäst mapeband

3. Applicera Mapelastic

Låt mapelastic härdas i ett dygn, helst i lufttemperaturer på över 20 grader. Har du kallare än så kan man sätta tält över poolen och värma manuellt.
4. Belägg med mapelastic över hela ytan


Nu skall hela poolen slätputsas med mapelastic. Kaklet kommer sitta direkt på detta med fog, så här är det nu viktigt att få till en jämn yta, och önskat dragmönster från putsspaden. Här kan man använda sig av brädskiva eller, eller glätta med verktyg av stål och metall som ger en slät och jämn yta.
Inför platsättning

För kaklade pooler putsar man mot dessa poodetaljer, och hålringarna fästs innan kaklet appliceras. Sedan fäster man täcklocket över kaklet.
Plattsättning med fästmassa
Det är nu dags att fästa kaklet i fästmassa. Fästmassan kallas Elastrorapid. Här blandas en hel säck och en dunk, enligt instruktioner. Man har cirka 40 minuter på sig att fästa kaklet mot ytan. Därmed blandar man en blandning i taget.


Foga kakelplattorna
Kakelplattorna skall nu fogas, för att hållas på plats samt tätas. Detta görs genom att plattorna bredspacklas med fogen. Mapeis fog heter Kerapoxy design. Denna produkt kan fås i många olika färger så det är viktigt att man valt en färg som passar den platta man valt.
Använd en spackelspade och spackla jämt, se till att komma åt mellan skarvar och kakelbitar, för att få det jämt.
När detta är klart, se till att tvätta bort onödigt spackel, då det i härdat stadie kan vara svårt att få bort.


Montera ingjutningsdetaljernas täcklock

Färdigställning

Jag har skrivit en hel artikel om uteplats, läs mer här.
Frågor om kaklade pooler
Här kan du läsa mer om frågor jag fått kring plattsättning av pooler.
- Kaklad pool ovan mark betongaltan
- Putsa om gammal utomhuspool
- Renovera pool med kakel
- Betong som ytskikt går det
- Kakla mosaik pool 8×4
- Bygga pool med kakel ovanmark
- Kaklad pool i Sverige
- Sätta klinkers i thermopool
- kaklad pool ungefärligt pris
- Kaklad overflow med lägre djup
- Klinker eller mosaik i pool
- Fog släpper mellan klinkers
- Hitta entreprenör för åretrunt klinker pool
- Bygga av en kaklad inomhuspool
- Hjälp med att kakla pool
- Glastak, knölar sig linern i värmen?