Bygga Altan

Allt du behöver veta om Altan & Trädäck

Bygga altan för att rama in poolen

Jag anser att uteplatsen är en av de viktigaste ytorna i din trädgård. Vare sig det är en altan eller stenlagd yta så blir det på uteplatsen  man grillar, umgås, solar och kan sitta och njuta av sena utekvällar. Det ger också en ny karaktär till din trädgård och ditt hus.
Jag själv valde att bygga en altan med utekök i samband med att jag byggde pool. Även om poolen i sig var den stora investeringen så har trädäcket blivit ytan vi nyttjat mest. Mycket tack vare poolen såklart. Vi har idag ett stort trädäck som omger våran pool och ett utekök där vi kan grilla, umgås och äta. En av mina bästa investeringar.

Bygga altan steg för steg – använd länkarna för enklare navigering

Behövs det bygglov för att bygga en altan?

Det behövs normalt inte något bygglov för ett trädäck vilket innebär att du helt bestämmer storlek, material och användningssyfte. Det finns dock undantag och då heter det marklov. Det är relativt ovanligt men förekommer i vissa kommuner. Då har man ofta en kuperad terräng som viktig del av landskapet och man vill skydda

Bra att tänka på inför altanbygget

 • Vad kommer altanen att användas till? Är ni ute efter en solyta? Utekök? Grillplats? loungehörna?
 • Plats för trädgårdsmöbler. Ni kommer vilja ha plats för möbler på eran altan. Se till att inte underskatta utrymmet och ge er frihet med val av möbler, parasoll osv. Ni vill inte begränsas av att ni inte har plats
 • Hur mycket gräsmatta vill du ha kvar/ta upp? Är du en trädgårds människa som föredrar växtytor eller vill du minimera skötseln av din trädgård? Mät upp med snören och få en bild av trädgården
 • Kvällssol/morgonsol? Runt er pool kan soltimmarna variera och ändras under dagen. Erat trädäck kan bli stort och ni själva väljer vilka ytor ni vill bygga ut och komma att använda mest. Försök fånga upp solen
 • Grannars insyn. Tänk på hur grannarna ser in
 • Ska du installera lampor? Du kan till exempel installera strålkastare på väggen eller trappan. Tveka inte att kontakta en elektriker i förväg för goda tips och råd.
 • Belysning och infravärme. Se till att ditt trädäck är väl upplyst. En väl upplyst uteplats ger mer trivsel och gör att man kan sitta där sent på kvällarna. Att installera infravärme kan vara ett sätt att öka användsningstimammarna.
 • Skapa en god omgivning. växter, gräsmatta, träd och belysning påverkar känslan av erat trädäck och uteplats. Se till att skapa en trevlig omgivning som bidrar till en härlig känsla och uteplats.

Räcken till altan

En väldigt snygg detalj till ditt trädäck är ett räcke. Ett räcke kan bestå av de flesta material men vanligast är trä och den personliga favoriten glas som har blivit allt vanligare de senaste åren. Speciellt på tomter med höjdskillnader.

Träräcken

“content”
Det vanligaste träräcket idag är trä. Träräcken är enkla att bygga själv och med det har man oftast möjlighet att bestämma mer själv. Att köpa virke på din närmaste bygghandel ger dig en känsla av skapande och är oftast väldigt ekonomiskt. På bilderna nedan ser du en spalje som avskärmar trädgården samt räcken vid nivåskillnader som förebygger att barn ramlarn nerför kanten. Nackdelen med trä skulle jag säga att det inte skydda vind om man inte bygger det väldigt tätt, och trä har en tendens att ge med sig med tiden som kan behöva att man byter ut ruttna plankor t ex.

Glasräcken

“content”
Något som har blivit allt vanligare de senaste åren är glasräcken och som jag anser vara väldigt snyggt. Fördelen med glasräcken är att det ger en viss form av skydd mot vind, och på tomter med utsikt och höjdskillnader kan det vara ett snyggt sätt att involvera omgivningen. Glasräcken är ett dyrare alternativ och något som inte lämpar sig för alla. Men pga konstruktionen med metall och glas har den en lång hållbarhet och ger en modern touch. Man fäster dessa enkelt i ens altangrund är sedan redo att köra igång.

Laster för plintar och altaner

Att gjuta plintar för altan följer samma princip som för att gjuta plintgrunder till hus. Den stora skillnaden är dock att altaner inte erhåller samma punktlaster som hus. Skulle man dock välja att bygga en altan i anslutning till en badtunna eller pool uppstår punktlaster man behöver ta hänsyn till. En standard 8×4 meters pool har 48 kubik vatten i sig, där varje kubik väger ca ett ton. Innan du börjar bygga din altan vill du därför ta hänsyn till syftet av din altan och att du dimensionerar plintarna och placeringen därefter. Priset på altanen och dimensionerna styr av användingssyftet. Ju mer plintar desto desto högre blir kostnaden med material och jobb/aarbetstimmar.

Planera & mäta upp

“content”
Jag anser att man ska planera ens altanbygge så noggrant som möjligt. Skulle man önska bygga staket, bygga på ett tak eller ha ett spabad eller liknande, så kräver det att mna bygger ett starkt nog trädäck för att klara av dessa lasterna. Ha därför en god ide om vad vill bygga och uteslut inte framtida förändringar.
Planera också in förväg huruvida ni vill dra ut el och var ni vill installera lampor. Dessa kan bli svåra att lösa i efterhand på ett lika diskret sätt.

Tänk också på att en del altaner behöver bygglov. Detta kan vara i de fall där altanen byggs markant ovanför marknivå. Kontakta din kommuns byggnadsnämnd om det råder några oklarheter.

Första steget i byggprocessen blir att mäta upp och markera ut var trädäcket ska gå. Oftast planerar man altanen i samma veva som poolen, och en god ide är att mäta ut altanen i samband med när man mäter upp poolen. Mätningen görs enkelt genom att använda tunnare tråd och virkespinnar som du slår ner i marken. Få fram en känsla för vad som känns rätt och sedan är det bara att sätta igång.
När du gräver ner dina plintar skall du inte ha mer än två meter emellan. Detta för att få en stabil och bärande grund.

Gräva ner plintar

“content”
De finns tre olika plintlösningar till en altan. Den första är Färdiggjutna plintar som är färdiga, och som kan köpas från närmaste bygghandel. Dessa är färdiggjutna betongplintar med fästen överst(går såklart att gjuta egna) som man gräver ner. Beroende på jordmån så brukar man gräva ner dem på ett 50-70cm djup, oftast när man har mycket grus och sten. Skulle jorden vara mer porös och mullrik behöver man gräva ner de djupare, helst ner till ett djup som är frostfritt.
“content”
De andra typen av plint skulle vara Gjutna plintar i papprör. Här köper man papprör med önskad diameter, som man sticker ner i marken, och fyller upp med betong. Fördelen med pappplintar blir att man inte begränsas av vilken typ av plint man har, och enkelt kan gjuta höjd och tjocklek efter behov. Det svåra här kan bli att få alla plintar i jämnhöjd, men genom att jobba med laser går detta att undvika.
Montera ner rören och se till att de är för långa, då har du marginal att jobba med och säkerställer att rören inte blir kortare än önskat. Dessa kapar man sedan ner i efterhand.
Mät upp med laser var de ska kapas och såga av de här. Armera sedan upp rören och fyll med betong. Sedan kan man med hjälp av förankringsjärn finjustera i efterhand.
“content”
Det tredje alternativet är Markskruv, som på senare tid har blivit ett vanligt komplement mot betongplinten. Markskruven skruvas ner i marken, och därifrån har man sin grund. Dessa köpts färdiga men kan också gjutas väl på plats. Detta lämpar sig utmärkt för altaner, speciellt de med lägre bärlaster.
Fördelarna med markskruv är uppenbara.
 • Kräver ingen grävning
 • Undgår att gjuta betong
 • Installation/montering går snabbt
 • Man får en stabilplint, tom stabilare än en betongplint
 • Tjälsäker
 • Går att skruva ner även under de kallare månaderna – dock inte under tjäle
Men det finns nackdelar också.
 • Kan bli problem med större stenar osv i marken
 • Specialverktyg krävs för att kunna skruva ner
 • En någorlunda dyr typ av grund som blir svår att bygga själv

Fästa reglar & Bärlinor

“content”
Altanens reglar även kallade bärlinor blir bärande för din altans konstruktion och ska vara av en större dimension än trallen. Bärlinorna är mer utsatt mot mark och kommer bli belastade, därav behöver bärlinorna vara kraftigare och det varierar beroende på syftet med altanen.
Det finns några olika variabler som avgör hur tätt man sätter sina reglar eftersom de blir anknutnignspunkten i plintarna eller markskruven.

Vad som styr hur tätt du har bärlinorna:
 • Bärlinornas dimensioner: Desto starkarare desto mindre tätt
 • Golvbjälkarnas spännvidd, med andra ord avståndet mellan det bärade bjälklaget

Vanligt förekommande dimensioner på bärlinor

 • 45 mm x 145 mm
 • 45 mm x 170 mm
 • 45 mm x 195 mm

Balkdimensioner och dess spännvidd

Innan man lägger balkarna vill du säkerställa att du inte har mer än 2 meter, max 2,5 meter spännvidd mellan plintarna, och undvika dimensioner mindre än 45×170 mm på bärlinorna.
Här kommer en detaljerade överblick för att hålla nere kostnaden

Bjälkar och och dess avstånd – spännvidd för balkregel 45mm x 145mm
Ett centrumavstånd på 40 cm ger 2,6m i spännvidd
Ett centrumavstånd på 60 cm ger 2,3m i spännvidd

Bjälkar och och dess avstånd – spännvidd för balkregel 45mm x 170mm
Ett centrumavstånd på 40 cm ger 3,0m i spännvidd
Ett centrumavstånd på 60 cm ger 2,7m i spännvidd

Bjälkar och och dess avstånd – spännvidd för balkregel 45mm x 195mm
Ett centrumavstånd på 40 cm ger 3,5m i spännvidd
Ett centrumavstånd på 60 cm ger 3,0m i spännvidd

Lägg plank

“content”
För en snygg altan rekommenderar jag en inramning, där trallvirket läggs som en ram utmed kanten. För dig som bygger en altan med staket så blir det snyggast med ursågningar kring de plankor som sluter runt om stolparna. För Inramningen så gersåga trallvirkets hörn för in snygg omringning. Börja sedan utifrån och jobba dig innåt.

När du lägger planket så rekommenderar jag ca 5-6mm utrymme mellan varje bräda. Detta ger vatten möjlighet att rinna av/igenom altanen så att man inte får stående vatten, samt att det ger utrymme för brädorna att svälla beroende på säsong. Det sista du vill ha är brädor som sväller och skapar sprickor i varandra.

När det kommer till vilket håll trallen ska vändas så vill du alltid vända träet så att det ler mot dig. Menat att om du håller plankan och kollar på långsidan ska det vara konkavt. Trä är organiskt och kommer försämras med tiden och slitas ut av väder. Solblekt, torkat, fukt osv. Anlägger du altanens trall utefter denna principen undgår du bräder som med tiden viker sig uppåt utmed långsidorna, och viker sig nedåt. Detta hjälper med vattenavrinning och gör att du undviker vattenansamlingar osv

Välja & fästa skruv

“content”
Skruv är ett område som har en någorlunda hög tillväxt. I och med att man inte vill ha skruvar som släpper eller rostar fast, finns det en regelbunden strävan efter bättre material och design. Men en generel regel när man väljer skruvar är att man får vad man betalar för. Kvalitetsskruvar kostar men lönar sig oftast.
När du köper skruv så ska du tänka på att alltid köpa skruv ämnad för trall. Var inte heller rädd för att fråga om råd på din bygghandel, de kan mycket och ta vara på hjälpen.

Här är en bra guide för trallskruv:

Tjocklek på virke(mm) Längd på skruv(mm)
22 42
28 55
34 75
45 115
Bredd på virke(mm) Avstånd mellan reglar(mm)
95 600
120 600
140 600

Man ska inte skruva ner trallskruvarna för djupt ner i plankan. Lagom är ett ord som lämpar sig bättre, genom att skruva och låta skruven tränga igenom precis. Skruvar man för långt ner finns det risk för vattenansamlingar, vilket skadar träet men som också leder till rostiga skruvar du sen inte får ut. Skulle du inte skruva ner skruven tillräckligt finns det risk för att man skrapar emot skruven och den sticker upp.

Skruva inte för nära ändan på plankan. Skulle man fästa skruven för nära ändan finns det risk för att träet spricker, detta gäller inte bara ändskruvarna utan även skruvarna utmed plankan. En regel är att desto grövre trä desto förlåtande, men försök alltid att ha marginal.

Olja, måla & Skydda

Att olja in ens altan är ett sätt att förlänga livslängden och hålla uppe standarden på utseendet. Ett trädäck kommer slitas med tiden. För att hålla uppe träets skydd och hålla den fräsch så behöver man olja in den, vilket behåller kvaliten på träet och minskad risk för fuktskadat trä och slitage
En rekommendation är att olja in ens altan minst en gång per säsong, speciellt om den utsätts för mycket slitage. Detta kan därmed variera beroende geografisk placering i Sverige, väder osv. Det är också en smakfråga kring hur man vill att ens altan ska se ut.

Man vill olja in altanen när temperaturen ligger mellan 10-20 grader. Du vill också se till så att dagarna efter följs av regn eller för starkt rent skolsken.
Ett ordentligt förarbete kommer löna sig i slutresultatet. Innan du oljar in trädäcket, efterdra alla skruvar, rengör alla ytor som ska oljas in och slipa ner eventuella slitningar och trästickor

Isolera

“content”
Efterhand väljer många att isolera sitt trädäck. Ytor på din altan som används som uterum eller där man har tak kan man isolera under trallen, som gör utan varmare och möjlighet för bevarade värme med assistans från infravärme. Det alternativ som lämpar sig bäst och tål vatten är isåfall cellplast. Som är block man enkelt placerar ut.

Förankra altanen i husgrunden

Jag har som utgångspunkt att man inte bör förankra saker i ens husgrund, speciellt desto tyngre. Om en altan är rätt gjord bör det inte vara några problem, då plintar ska avlasta belastningen mot grunden.

Men skulle din altan ha ett lite sämre markarbete vilket på längre sikt kan ge sättningar, så finns det en risk för att den till slut hänger och hålls uppe av grunden, vilket kan skada husgrunden. Skulle du ha en fristående altan och det förkommer sättningar blir det enklare att åtgärda med förstärkning av plintar osv. Vill du fästa din altan i husgrunden så se till att ha ett ordentligt markarbete och en bärande plintgrund för altanen.

Skulle du redan ha byggt din altan mot husgrunden är det onödigt att riva upp det, men försökt istället att avlasta belastningen mot husgrunden med plintar osv.

Taklösningar

“content”
Taklösningar till altan kan fylla flera syften. Bland annat kan det vara en bra ide att se över dina skuggytor runt poolen. Under varma sommardagar när man vistas vid poolen under längre tid kommer man vilja söka skugga, exempelvis när man äter eller bara som avslappning. Ett altantak skyddar även din altan och ökar hållbarheten vilket minimerar underhållet kortsiktigt men också långsiktigt.
I de delar av Sverige med större snöfall kan mycket snö samlas på taket som sen tenderar att glida ner och bilda tunga snödrivor på ditt trädäck.

Det finns flera olika taklösningar. De vanligaste materialen är plasttak, glastak eller plåt. Men det finns även mer kreativa lösningar som är justerbara, exempelvis segel som man tar ner och upp och fästs på pålar. Man kan även använda sig av parasol eller en markis.

Val av trä/trall

Innan du väljer vilken typ av trall, tänk på att trä tenderar att slå och vrida sig vilket gör att de kan bli vinda och skeva. När du står på bygghandel så välj noggrant ut vilka plankor du tar. Tänk också på att förvara det väl skyddat där hemma och torrt.

Trall: Barrträ

Sibirisk lärk
Lärk från sibirien har egenskaper som lämpar sig väl för trädäck. Bland annat har lärk minimal fuktupptagning, höga halter av syror och harts samtidigt som det är starkt och beständigt. Lärk från sibirien växer i ett hårt klimat under längre tid, vilket ger högre densitet och därmed hög styrka. Dock har sibirisk lärk en tendens till att vrida sig med tiden.

Tryckimpregnerad furu
Tall/furu som är tryckimpregnerad är det mest förekommande virket när det kommer till altaner. Virket har i färskt tillstånd en grönaktig nyans, som försvinner med tiden och tenderar att dra sig mer åt det gråa hållet. Tryckimpregnerad furu är ett bra pris vilket lämpas sig för dig som försöker komma undan billigt. Beroende på pris finns det även här variation i nyans och kvalite

Trall: Träkomposit

Träkomposit är ett bra alternativ till trä då det inte spricker och inte ger ifrån sig fliser. Detta gör materialet behagligt för fötter och blir inte heller halt oavsett vått eller torrt tillstånd. Trämkomposit är återvinningsbart och består av bearbetad plast och träfiber.

Träkomposit WPC
WPC är framtaget som ett tåligt utomhusgolv, vilket gör att det lämpar sig väl som kantsarg runt pooler eller just altaner som utsätts för mycket fukt. Träkomposit uutgörs av återvunnen plast och träspill. Den stora fördelen här är WPC inte kräver något underhåll som gör att det behöver oljas in eller slipas. Det enda som krävs är att man spolar av trädäcket och avborstning.

Trall: Thermowood

Är man ute efter ett miljövänligt träslag som är motståndskraftigt är thermowood ett bra alternativ, speciellt till tropiska träslag. Vid framställandet av thermowood värms materialet upp så pass att det “karamelliseras. Därmed namnet thermowood. Detta gör att träet inte längre suger upp vattnet då det inte får någon näring. Därmed minskar krympning och svällning med 70%.

Trall: Hårdträ

Söker man ett tåligt och underhållsfritt trädäck är hårdträ ett bra val. En känd egenskap är högdensitet som ger uttålighet och styrka. Detta gör det beständigt oavsett väder, robus och enkelt skött. Hårdträ blir därför tålig mot förstörande organismer och gör det till en av de mer hållbara träalternativen.

Hårdträ
Hårdträ är ett samlingsnamn för lövträ, som oftast är importerat och därmed kan kallas för tropisk hårdträ. Hårdträ lämpa sig väl som trallgolv och importeras från tropiska breddgrader. Färgerna varierar beroende på import och varierar mellan mellanbrunt, ljusgult och ljusbrunt. Hårdträ är väldigt uttålig och klarar sig utan behandling. Denna typ av trall fästs med rostfria skruvar och kan kräva förborrning.

Frågor om altan