Bar covers

Information om Bar covers

Poolöverdrag/Bar cover

Bar cover är idag en av de vanligaste poolskydden. Det beror mycket på det förhållandevis låga priset, enkla installationen samt att skyddet enkelt kan rullas av med en manuell vev. Bar covers är tillverkade av aluminiumrör som ligger över poolen fästa i en PVC-duk. Tjälldens ebjuder flera olika varianter, där Capella är den vanligaste. Alla bar covers som Tjällden säljer är godkända enligt den franska säkerhetsstandarden NF P 90-308.


Nedanstående information

Vad är ett barcover

bar cover blå
Jag gillar barcovers. Det är ett enkelt och billigt skydd. Jag hade ett barcover de första åren med min pool. Det fungerade bra.
Bar cover är det enklast poolskyddet, jämfört med lamelltäcke och pooltak. Ett poolöverdrag består av en PVC-duk som läggs ut över poolen, oftast med en extra 50 cm runt omkring. Tjälldens har Gullberg Jansson som leverantör av poolskydd, varpå alla bar covers klarar av en bärkraft på minst 100kg, vilket gör det säkert för små barn samt de flesta djur.

En nackdel med bar covers gentemot de andra alternativen, är att de inte isolerar poolen lika bra. Pooltak och lamelltäcke isolerar poolen när den är stängd. Ett poolöverdrag är tunt och har 44 mm aluminiumrör som ligger tvärs poolen. Värmeutsläppet när poolen är stängd är högre än pooltak och lamelltäcke. Ha därmed i åtanke att det är billigare i inköp men dyrare i drift. Ett poolöverdrag har inte heller den längsta hållbarheten, då duken lätt kan bli skadad och sliten.

Läs mer om säkerhet för poolskydd

Hantering – rulla ihop barcovern manuellt

Att öppna pooler med barcover görs manuellt med en vev. Det är lite omständigare än lamelltäcke eller pooltak men kostar också inte lika mycket. För lite större pooler kan det dock bli tungt att rulla av duken själv.
Lamelltäcken sker oftast genom automatisering och pooltak dras fram och tillbaka på skenor eller hjul. Var det gäller poolöverdrag så behöver man manuellt veva ihop och ut. Det finns även lösningar där man viker ihop, beroende på storleken.
Som du ser på bilden nedan har Gullberg & Jansson även en helautomatisk, men kräver fortfarande att du kopplar av och på denna.


Barcover tar lite plats ihoprullat

Bar cover förvaring
En fördel med bar covers är att de tar väldigt lite plats när man rullat ihop den. Här krävs inga större ställningar eller skenor för att flytta, och väl ihopfällt syns inga spår och överdraget hamnar som en liten rulle i ändan av poolen.

Färger

På bilden nedan kan du se alla färger som poolöverdragen från Gullberg & Jansson kommer i, du ser även upp till höger vilken färg undersidan kommer i.
Jag personligen gillar grå bäst då den smälter in i trädäcket mest. Speciellt om altanen fått några år på nacken och “grånar” så smälter altan och barcover ihop på ett bättre sätt än t.ex. den blåa färgen.

Smuts

Bar cover smuts
Barcovers har en tendens till att samla smuts. Pga sluttningarna som bildas mellan aluminiumrören kommer poolskydden att fånga upp material från omgivningen. Skyddet har hål i täcket som gör att smuts släpps ner i poolen när det regnar t.ex. Det gör också att man behöver bevaka vattennivån i poolen med jämna mellanrum.

För mig var detta den stora anledningen till att jag inte ville ha barcover eftersom vi har så stora träd intill vår tomt. Därför har vi bytt till pooltak. Men jag uppskattade barcover som poolskydd under de 5 åren vi hade skyddet.

Frågor om Bar cover

  • Bar cover och höjdskillnad
    Micke svarar: Hej Christer, Ser inga problem med det. Det finns säkert andra alternativ. Vi är återförsäljare av G&J och gillar dem (bland annat outstanding support) så vi har inte letat runt så mycket. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Lä
    Läs mer
  • Poolskydd för overflow
    Micke svarar: Tack för frågan. Här är nog den poolskyddslösning som är enklast i ditt läge som du beskriver. https://tjallden.se/produkter/poolskydd/barcover/ Poolöverdrag, även kallat bar cover i poolvärlden, är en PVC-duk som läggs ut ovanför poole
    Läs mer