Poolrobotar

Zodiaks poolrobotar – från Rolls Royce till enklare pooldammsugare

Zodiaks poolrobotar – från Rolls Royce till enklare pooldammsugare


I takt med att poolrobotarna har blivit allt mer avancerade, och priset har sjunkit, så har de blivit allt mer vanliga. Kvaliten på poolrobotar varierar, och det finns allt fler modeller som erbjuder olika program, klättrar på väggar och som kan styras via telefonen. Det finns idag flera olika leverantörer av poolrobotar, men vi på Tjällden är återförsäljare av Zodiak, varpå det är dem jag besitter mest kunskap om. Du kan köpa din Zodiak robot här.
Nedan går vi igenom vad man ska tänka på när man köper poolrobot, och dess olika funktioner.

Vad gör en poolrobot

En poolrobots huvudsakliga syfte är att rena poolen från smuts och skräp som samlas på poolbotten eller som fäster sig utmed väggarna. Poolrobotens syfte är därmed att rengöra poolbotten, och beroende på poolrobotens förmåga även väggarna, trappan och vattenlinjen. Det finns även tendenser till att du får algbildning i din pool, som du enkelt kan motverka genom ordentlig rengöring. Algbildning sker oftast utmed vattenlinjen, runt hörnen eller trappan. När poolen är avstängd kan poolen ganska snabbt få snabbt tillväxt av alger.

Fördel med poolrobot: Sparar tid

Den största fördelen med en poolrobot är att den sparar dig tid. Till skillnad från att manuellt rengöra poolen minst en gång i veckan, mer ifall det badas mycket, så kan en poolrobot rengöras genom att man väljer program och sänker ner den i vattnet. På så sätt kan man enkelt rena poolen under middagen eller under en löptur, och en poolrobot missar inget.

Poolrobotar kostar

Nackdelen med en poolrobot är att den är dyrare i pris jämfört med manuell rengöring. Det är många som tycker det är ok att rengöra poolen manuellt genom att dammsuga poolen via att fästa en dammsugarslang till bräddavloppet. Manuell rengöring kostar så gott som ingenting, men kräver tid. I förhållande till den totala kostnaden för att köpa pool, så är priset för en pooldammsugare lågt, men många små kostnader i rad driver upp det totala priset. Många väljer att byta till en poolrobot efterhand, när man blir mer bekväm och får erfarenhet av att rengöra poolen.

Vad finns det för alternativ till poolrobot?

Många avvaktar med att införskaffa sig en poolrobot tills man blivit lite bekvämare i sitt poolägande. När du köper pool får du ett renings-kit medskickat till dig, med manuell dammsugare och hov. Dess syfte är detsamma som poolrobotar, men kräver tid och energi.

Poolrobotar kommer med olika program

Poolrobotar varierar i modell och pris, och det finns vissa funktioner man bör ta hänsyn till. De allra enklaste poolrobotorna kan inte klättra på väggarna. Mestadels av all smuts samlar sig på botten, men även poolväggarna kan även bli smutsiga. Att rena hela poolen ökar också livslängden på linern. Poolrobotar som kan klättra på väggar brukar också kunna rena vattenlinjen. Vattenlinjen blir smuts påväg ner i poolens första kontakt med klor, så det bildas lätt en grön kant vid vattenlinjen. Hur avancerad poolrobot du har, kan även avgöra om den kan klättra och rengöra pooltrappan.

Poolrobotar kommer också med förprogrammerade program. Exempel på detta kan vara Snabbschema, vattenlinje, Poolbotten och väggar, Poolbotten eller komplex rengöring som tar längre tid.

Behöver vara inom rätt poolvärden

För att poolroboten ska verka som bäst, krävs det att poolen är inom rätt värden. Detta gäller exempelvis pH och klor. En smutsig pool kan ge hala väggar, som begränsar robotens möjlighet till att klättra uppåt. Poolroboten kan också vara en bibehållande faktor för poolvärdena då användningen är enkel och tidseffektiv, så att poolen generellt är renare.

Tornax Pro

Gullberg & Jansson är distributör i Sverige av Zodiaks poolrobotar och Tornax Pro är deras enklaste modell. Tornax är gjord för att vara liten men effektiv, samtidigt som den gör att du slipper städa poolen manuellt. Fördelen med dess storlek är att den blir lätthanterlig och har en låg vikt. Samt ett lägre pris.
RT 2100
Tornax RT2100 är den enklare av de två versionerna. Detta är Zodiaks billigaste poolrobot, som endast städar poolbotten. Kommer inte med några program.

Kostar: 8 490kr
Klarar av en poolstorlek på max: 3,5×7,5 m (14 m kabel)
Storlek på filter: 3L
Transportvagn: Kommer som tillval

RT 3200
En lite mer komplex version av Tornax, som klarar av att rengöra både poolens väggar och botten. RT3200 kommer även med ett genomskinligt filter, som gör att du enkelt ser när det behöver tömmas. Kommer inte med några program.

Kostar: 9 490kr
Klarar av en poolstorlek på max: 3,5×7,5 m (16 m kabel)
Storlek på filter: 3L
Transportvagn: Kommer som tillval

Cyclonx Pro

Cyclonx Pro syftar till att vara Zodiaks uppgradera version av Tornado, som skal vara lätthanterlig men ändå högpresterande. Den största uppgraderingen är att Cyclonx även kommer med olika rengöringsprogram att välja mellan, samt att den även rengör vattenlinjen. Precis som Tornado så kommer den med en patenterad cyklonteknologi. Filtret är också lättillgängligt och enkelt att rengöra.
Cycclonx är också bättre lämpad för större pooler pga filterstorlek och motor.
RC 4380
Den enklare av de två Cyclonx modellerna. Kommer med för olika rengöringsprogram.

Kostar: 13 490kr
Klarar av en poolstorlek på max: 5,0×10,0 m (15 m kabel)
Storlek på filter: 3,7L
Transportvagn: Kommer som tillval

RC 4402
Mer avancerad version, som kommer med 6 olika rengöringsprogram, som inkluderar grov- och snabbrengöring. Kommer även med en transportvagn och den har en indikator för när filtret är fullt. Modellen RC 4402 är speciellt framtagen för Kakelpooler, glasfiberpooler och polypropylen pooler.

Kostar: 14 590kr
Klarar av en poolstorlek på max: 5,0×10,0 m(18 m kabel)
Storlek på filter: 3,7L
Transportvagn: Ingår

Vortex Pro

Den näst dyraste modellen från Zodiak, som är fyrhjulsdriven, har ergonomiskt luftsystem och flexibelt kabelsystem. Rengör även Poolbotten, väggarna och vatten linjen, och kommer med ett större reningsfilter. Den är även bättre lämpad för större pooler, och kan rengöra oavsett vilket typ av pool. Detta är möjligt på grund av en starkare sugkraft än tidigare modeller.
Kommer även med en transportvagn samt indikator för när filtret är fullt.

Kostar: 18 990kr
Klarar av en poolstorlek på max: 6,0×12,0 m (18 m kabel)
Storlek på filter: 5L
Transportvagn: Ingår

Alpha Iq

Alpha IQ är Zodiaks intelligenta poolrobot, som skall ge den bästa rengöringen. Roboten kommer med ett sensorstyrt navigationsprogram och är precis som Vortex fyrhjulsdriven. Den rengör även botten, väggar och vattenlinjen.
Alpha kommer med en app, som gör att man kan schemalägga rengöring upp till sju dagar framåt samt fjärrstyrning. Man får även en notifikation när filtret är fullt.

Kostar: 23 990kr
Klarar av en poolstorlek på max: 7,0×15,0 m (21 m kabel)
Storlek på filter: 5L
Transportvagn: Ingår

Modellöversikt och mina erfarenheter

Du kan skriva att jag testat personligen dessa. Stämmer ganska bra. Jag älskar verkligen Alphan. Den är grym, men dyr. Bäst pris/prestanda är nog RC4380 utan vagn, eller RC4402 för den som ändå vill ha vagn.
Jag har testat alla dessa modeller personligen. Jag älskar verkligen Alphan. Den är grym, men dyr. Jag anser dock att allt med fjärrstyrning och app är helt onödigt, och kan strula. Jag tycker generellt att man ska köpa grejor som är bra på en viss grej. Wifi och sånt är typiskt sånt som strular i längden. Bäst pris kontra prestanda är nog RC4380 utan vagn, eller RC4402 för den som ändå vill ha vagn.


Bilden är hämtad från Gullberg & Janssons produktkatalog

Frågor om poolrobotar

  • Fel på poolrobot
    Hej Micke! Har lite strul med min poolrobot – en zodiac. När man lagt i roboten i poolen blåser luft ur pumpen som vanligt o den flyttar sig 5-10cm, men inte mer. Efter kanske ytterligare 20 sek blåser den ut litet luft så det kommer en liten m
    Läs mer