Pooltrappa

Olika typer av trappor för din pool

Olika typer av pooltrappor

Pooltrappan till din pool är något som jag tycker man ska fundera lite extra kring. Din pooltrappa kommer baserat på storlek och utformning ge mycket karaktär till din pool. Lägg därtill att detta är den yta som används mest i hela trädgården på sommaren med tårna doppade i poolen med en kaffe i handen. Det finns många olika varianter att bygga just din trappa på och det finns många aspekter att ta hänsyn till. Har man barn? Simyta? Umgängesyta? Hur fungerar det med pooltak?

Trappan är viktigare än vad man tror

“content”
Jag anser att trappan i en pool är en av de viktigaste faktorerna och som man bör tänka över ordentligt. Trappa tenderar att bli poolens utgångspunkt. Du anlägger oftast trappan i anknytning med uteplats, solstolar och generellt där umgänget runt poolen sker. Därmed ska man välja en pool som lämpar sig efter din situation. Har man barn som inte kan simma blir trappan deras badplats. Syftar man efter att kunna simma sina längder i poolen så kanske en trappa endast en meter bred rätt för dig.

Bada utan att bada

“doppa
Något du inser när du har byggt din pool, är att många timmar kommer spenderas runt pooltrappan, även när du inte badar. Att kunna sätta sig med sin morgonkaffe, äta sin glass eller ta en kvällsdrink ger ett mervärde även när man bara doppar tårna. Det tycker jag är den stora fördelen jämfört med en stege.
Trappan möjliggör att man kan sitta och doppa fötterna, eller kanske endast bada underkroppen.

Olika lösningar

“Pooltrappa”
En pooltrappa kan byggas på väldigt flera olika sätt. Som utgångspunkt har alla leverantörer olika standardmodeller på trappor. Det vanligaste är att man bygger en trappa utmed hela långsidan. Olika tillverkare av trappor har olika dimensioner.

Tjälldens pool är uppbyggd av färdiga poolblock som kommer i block om en meter och en halv meter. Trappan tar upp 1 meter yta in i poolen. Den fås i standardutförande i 3 trappsteg, men man kan lägga till ett 4:e trappsteg som tillval. Då bygger poolen ytterligare 30 cm in i poolen. Med tre trappsteg så är höjden på det sista trappsteget 60 cm. Det översta trappsteget är 40 cm i dimension in i poolen, de övriga är 30 cm.

Man kan även välja att bygga en smal trappa som går utmed långsidan från hörnan av poolen, oftast en meter bred. Hörntrappa kan också vara ett relevant alternativ.

Gällande trappor finns det inga rätt eller fel, och det finns mycket att ta hänsyn till. Gör det som passar dig.

Frågor om olika trapplösningar

 • Går det att bygga en Isolerad pool med en hörntrappa?
  Micke svarar: Det går absolut att bygga en hörntrappa! Tjällden, precis som de flesta andra leverantörer, har ett antal olika trapplösningar som kommer i färdiga block som man enkelt placerar ut. Dessa byggs därmed likadant som poolstommen och Tjälld
  Läs mer

Trappa infälld utanför poolen: Ett sätt att spara simyta

För dig som vill behålla storleken på poolen kan man välja att anlägga trappan utanför poolstommen. Detta är ett effektivt sätt att behålla storleken på poolen samtidigt som man får en stor och rymlig trappa. En konstruktion på detta sätta har givetvis en ökad kostnad. Eftersom trappan hamnar utanför poolstommen, tillkommer det extra grävning, specialanpassad liner och fler poolblock. Dessutom är poolskydd ofta en faktor många inte tänker på. Dvs poolskyddet blir orimligt dyrt, speciellt pooltak, när även pooltrappan ska skyddas. Speciellt för trappor som fälls in på långsidan.

“trappa
“bygga

Tjälldens trappor

“trappa
Tjällden anser jag ha en av de smartaste trapplösningarna på marknaden. Tjällden erbjuder olika varianter av trappblock, som placeras valfritt för att forma din trappa. Många av de stora poolleverantörerna kräver idag att man gjuter sin trappa med hjälp av lecablock. Detta innebär fler arbetstimmar, dyrare kostnad och högre Co2 utsläpp med betongen samt längre tid för betongen att torka. Tjälldens block kommer färdigputsade och förformade från fabrik och skall endast placeras ut och gjutas fast i armering. Enkelt för dig som siktar på att bygga själv, eller hålla nere kostnaden för byggnationen.

Läs mer om hur du bygger tälldens pooltrappa här

Inlopp igenom trappan

“Inlopp
I din pool kommer du behöva ha bräddavlopp som ingång för vattnet till teknikrummet och inlopp som utskjutet. Pga att bräddavloppet är mycket större kommer det vara placerat på mottsatt sida av trappan. Dina inlopp som skjuter in det nyligen renade och uppvärmda vattnet kommer därmed gå igenom trappan. Detta påverkar inte byggnationen i större grad. Men de dagar där poolen används mycket och speciellt sent på kvällen när värmeutsläppet är högre, så kommer det varma vattnet att komma ut vid trappan.

Personlig erfarenhet

Jag byggde min pool med tjälldens stomme, men valde att göra trappan med hjälp av lecablock. Jag tyckte det var väldigt ineffektivt att bygga med leca. Det tog ungefär en och en halv dag att gjuta trappan. Lecablocken väger extremt mycket, varpå det var omständigt och krävde många arbetstimmar att få på plats. Kostanden för gjutningen av trappan var 12 arbetstimmar x ett timpris på 450kr = 5 400kr

Nu i efterhand hade vi inte byggt vår pool med hjälp av lecablock, utan istället gjort det med hjälp av Tjälldens nya trappa. Det hade varit ett smartare alternativ både tidsmässigt och ekonomiskt. Trapporna från tjälldens är block som placeras ut och som betong sedan gjuts ovanpå

Pooltrappa eller stege

“Poolstege”
Din trappa kommer var en i mängden var det gäller utgifter för poolen. Denna kostnaden går att undvika med hjälp av exempelvis en poolstege. Här nedan har du har du några tankar kring pooltrappa kontra stege. Detta är faktorer också värda att ta hänsyn till när du väljer din pooltrappa.

Pris

Stegen är helt klart billigast och kostar endast någon tusenlapp. En trappa däremot börjar från 10 000:- hos Tjällden och går därifrån uppåt. En klar fördel med stege.

Relaterade frågor

 • Poolstege
  Micke svarar: Hej Marianne, Har skickat dig en offert på en poolstege som liknar den du menar. Hör av dig om du har några fler frågor Läs mer om pooltrappa här Läs mer om poolstege här
  Läs mer

Utseende

“trappa

Jag anser personligen att pooltrappor är mycket snyggare och bidrar till att poolen blir mycket mer estetiskt tilltalande. Detta är såklart en smakfråga, men enligt mig gör stegen inte poolen snyggare. Snarare anser jag att den stör. Eftersom standarddjupet för en pool är 1,5 meter, blir det en väldigt hård kant mellan uteplatsen och botten, som kan mjukas upp med en pooltrappa.

Simlängd

“trappa
Oavsett vilken typ av pooltrappa du väljer tar den plats. En stege är raka motsatsen som endast tar upp några decimeter av din badyta. Det finns idag flera olika varianter på trappor till din pool, bilden bredvid är t ex en variant som inte ockuperar hela långsidan utan endast en del.

Komma upp ur poolen

“bada
Trappan gör det betydligt enklare att ta sig upp än med stege. För dig med små barn som lär sig simma eller för äldre så är trappan ett mycket bättre alternativ. En stege kommer behöva tas av på på grund av poolskyddet, vilket gör att den inte är fast förankrad. En trappa är alltid där och sitter fast i poolstommen.

Umgås med barn/Vänner i poolen

“barn
Den klart största fördelen med en pooltrappa är enligt mig umgängesytan man skapar. Att kunna gå ner ett trappsteg och doppa fötterna, kanske med en kaffe i handen, ger mer nöje än vad man tror. Det finns flera olika sätt man kan använda sin pool på. Har man små barn som inte kan simma eller bara generellt så älskar de att hänga på trappans nedre delar.

Stängning av pool

Har du en stege blir det svårare att stänga din pool. Stegen kan lätt hamna i vägen för ditt pooltak/poolskydd och kan kräva andra lösningar. En fördel med en pooltrappa är att man slipper detta och kan stänga och öppna problemfritt

Frågor om pooltrappa

 • Pooltrappa på långsidan eller kortsidan
  Micke svarar: Hej, Nej inte för poolstommen. Kan till och med bli lite billigare då ett trappblock är billigare än poolväggar per meter. Och för t.ex. en 8×4 pool bygger man sällan in 4 meter trappa i en långsida. Kanske 2 m. Lite anpassningar k
  Läs mer
 • Trapplösning till pool
  Micke svarar: Hej Det stämmer bra att övre steget är 40 cm. 40 cm extra så du får 80 cm för översta trappsteget kostar 2500 kr/m. Denna är då rejäl i sin konstruktion. Man kan också lägga bara cellplast där och putsa ihop allt. Går också bra. Det kos
  Läs mer
 • Lamelltäcke nersänkt, Teknikrum, handikappanpassad trappa
  Micke svarar: Hej, Jag mailar vår pooltekniker detta. Så mailar han dig (saknade mobilnummer). Jag återkopplar också. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om pooltrappa här Läs mer om Lamelltäcke här
  Läs mer
 • Hörntrappa som byggsats
  Micke svarar: Hej! Vi har hörntrappor från gullberg jansson, eller så tar man vår pooltrappa en meter bara (mycket billigare). Båda går att kombinera med liner. Sen är passformen alltid bättre med platssvetsad vid just dessa lösningar. Sen finns det
  Läs mer