Pooltrappa

Olika typer av trappor för din pool

Olika typer av pooltrappor

Pooltrappan till din pool är något som jag tycker man ska fundera lite extra kring. Din pooltrappa kommer baserat på storlek och utformning ge mycket karaktär till din pool. Lägg därtill att detta är den yta som används mest i hela trädgården på sommaren med tårna doppade i poolen med en kaffe i handen. Det finns många olika varianter att bygga just din trappa på och det finns många aspekter att ta hänsyn till. Har man barn? Simyta? Umgängesyta? Hur fungerar det med pooltak?

Trappan är viktigare än vad man tror

“content”
Jag anser att trappan i en pool är en av de viktigaste faktorerna och som man bör tänka över ordentligt. Pooltrappan tenderar att bli poolens utgångspunkt. Du anlägger oftast trappan i anknytning till en uteplats med solstolar och generellt där umgänget runt poolen sker. Därmed ska man välja en pooltrappa som lämpar sig efter din situation. Har man barn som inte kan simma blir trappan deras huvudsakliga badplats. Syftar man efter att kunna simma sina längder i poolen så kanske en trappa endast en meter bred eller en hörntrappa vara rätt för dig.

Bada utan att bada

“doppa
Något du inser när du har byggt din pool, är att många timmar kommer spenderas runt pooltrappan, även när du inte badar. Att kunna sätta sig med sin morgonkaffe, äta sin glass eller ta en kvällsdrink ger ett mervärde även när man bara doppar tårna. Det tycker jag är den stora fördelen jämfört med en stege.
Trappan möjliggör att man kan sitta och doppa fötterna, eller kanske endast bada underkroppen.

Olika lösningar

pooltrappa gaveltrappa

En pooltrappa kan byggas på väldigt flera olika sätt. Som utgångspunkt har alla leverantörer olika standardmodeller på trappor. Det vanligaste är att man bygger en trappa utmed hela långsidan. Olika tillverkare av trappor har olika dimensioner.

Tjälldens pool är uppbyggd av färdiga poolblock som kommer i block om en meter och en halv meter. Trappan tar upp 1 meter yta in i poolen. Den fås i standardutförande i 3 trappsteg, men man kan lägga till ett 4:e trappsteg som tillval. Då bygger poolen ytterligare 30 cm in i poolen. Med tre trappsteg så är höjden på det sista trappsteget 60 cm. Det översta trappsteget är 40 cm i dimension in i poolen, de övriga är 30 cm.

“Pooltrappa”
Man kan även välja att bygga en smal trappa som går utmed långsidan från hörnan av poolen, oftast en meter bred. Hörntrappa kan också vara ett relevant alternativ.

Gällande trappor finns det inga rätt eller fel, och det finns mycket att ta hänsyn till. Gör det som passar dig.

Frågor om olika trapplösningar

 • Trapplösning som tar mindre plats i poolen
  Hej Vi kollar runt på pool. Vi förstår att ni har en gaveltrappa. Ska ha någon form av nedsänkt lamell. Har ni andra mått på trappen, tänker oss kanske en kortare trapp. Vad rekommenderas iom att nedsänkt lamell tar längd av pool? Hej Daniel, Vi har
  Läs mer
 • Går det att bygga en Isolerad pool med en hörntrappa?
  Micke svarar: Det går absolut att bygga en hörntrappa! Tjällden, precis som de flesta andra leverantörer, har ett antal olika trapplösningar som kommer i färdiga block som man enkelt placerar ut. Dessa byggs därmed likadant som poolstommen och Tjälld
  Läs mer

Trappa infälld utanför poolen: Ett sätt att spara simyta

För dig som vill behålla storleken på poolen kan man välja att anlägga trappan utanför poolstommen. Detta är ett effektivt sätt att behålla storleken på poolen samtidigt som man får en stor och rymlig trappa. En konstruktion på detta sätta har givetvis en ökad kostnad. Eftersom trappan hamnar utanför poolstommen, tillkommer det extra grävning, specialanpassad liner och fler poolblock. Dessutom är poolskydd ofta en faktor många inte tänker på. Dvs poolskyddet blir orimligt dyrt, speciellt pooltak, när även pooltrappan ska skyddas. Speciellt för trappor som fälls in på långsidan.

“trappa
“bygga

Tjälldens trappor

“trappa
Tjällden är en av flera trapplösningarna på marknaden. Tjällden erbjuder olika varianter av trappblock, som placeras valfritt för att forma din trappa. Tjälldens block kommer färdigputsade och förformade från fabrik och skall endast placeras ut och gjutas fast i armering. Detta för att pooltrappan inte ska lyfta om du har otur att få in grundvatten in i poolen. Tjälldens pooltrappa lämpar sig speciellt för dig som siktar på att bygga själv, eller hålla nere kostnaden för byggnationen.

Läs mer om hur du bygger tälldens pooltrappa här

Pooltrappa dimensioner

“tre steg
Tjälldens standardtrappa består av tre trappsteg, där översta har ett djup på 400mm, och resterande två 300mm. Detta gör att trappan bygger en meter ut i poolen.

Högsta steget börjar 300 mm från toppen på poolväggen. Trappstegen är sedan 300 mm i höjdled. Från botten upp till understa trappsteget är det 600 mm.

Dessa block kommer sedan i antingen 1000 eller 500 mm i bredd, som möjliggör olika lösningar. Dessa block kommer som färdiga moduler som man gjuter fast. Dessa moduler går i sig att anpassa till andra lösningar, men standarddimensionerna är vanligast.

Relaterade frågor
 • Storlek på trappsteg till pool
  Micke svarar: Hej Alice, För en sådan lösning brukar vi ha att översta steget är 400 mm och övriga 300 mm. Det gör att trappan byggs 1 m in i poolen. På bilden nedan ser du en ritning på pooltrappan. Högsta steget börjar 300 mm från toppen på poolväg
  Läs mer

Färdig pooltrappa: Glasfiber

Tjällden använder sig av färdiga poolblock bestående av cellplast med ett ytskitk av fibercement , men det finns gott om andra lösningar på marknaden. Det finns färdiga pooltrapplösningar bestående av t.ex. glasfiber som enkelt lyfts på plats i poolen, som man sedan skruvar fast direkt i en viss poolstomme. Det bästa med dessa färdiga lösningar är att man kan få dessa i olika spännande former.
Jag kan tycka att en de beroende på poolstomme inte alltid ser så enhetliga i poolen. Dessa trappor kan, om de fälls in i stommen (dvs ersätter t.ex. ett hörn i poolstommen) INTE kombineras med en Tjällden pool.
Kontrollera att man kan fästa din trappa i just din pool. Och tänk igenom hur infästningar mm ska fungera, inklusive t.ex. poolsarg mm.

Relaterade frågor

 • Rostfläckar i pooltrappa
  Micke svarar: Hej Sara, Jag kan inte plåt pooler så jag gissar nedan bara utifrån hur vi på Tjällden tänker. Men här är några orsaker vad jag tror kan ha hänt. Skruvarna Vilken typ av skruv använde ni? A4 syrafasta. Annars rostar de. De ni använt beh
  Läs mer

Inlopp igenom trappan

“Inlopp
I din pool kommer du behöva ha bräddavlopp som ingång för vattnet till teknikrummet och inlopp för att återföra vattnet in i poolen. Bräddavloppet placeras oftast på motsatta sida av trappan, men det är inget måste. Dina inlopp som skjuter in det nyligen renade och uppvärmda vattnet kommer därmed oftast gå igenom trappan. Pooltrappan och poolväggarna kan fås med förberedda hål för detta ändamål.

Pooltrappa eller stege

“Poolstege”
Din trappa kommer var en del av den totala kostnaden för poolen. Endel väljer att spara lite pengar genom att investera i en poolstege. Här nedan har du har du några tankar kring pooltrappa kontra stege. Detta är faktorer också värda att ta hänsyn till när du väljer din pooltrappa.

Pris för stege jämfört med pooltrappa

Stegen är helt klart billigast och kostar endast någon tusenlapp. En trappa däremot börjar från 10 000:- hos Tjällden och går därifrån uppåt. Det talar för poolstegen prismässigt. Jag är själv väldigt kär i trappan. Den erbjuder ett underbart häng när man är ute på sommaren med en kaffe i handen. Det är där man är mest. Jag badar inte lika mycket längre, men många många gånger per dag doppar jag tårna och filosoferar över livet.

Relaterade frågor

 • Poolstege
  Micke svarar: Hej Marianne, Har skickat dig en offert på en poolstege som liknar den du menar. Hör av dig om du har några fler frågor Läs mer om pooltrappa här Läs mer om poolstege här
  Läs mer

Utseende

“trappa
Jag anser personligen att pooltrappor är snyggare och bidrar till att poolen blir mycket mer estetiskt tilltalande. Detta är såklart en smakfråga, men enligt mig gör stegen inte poolen snyggare. Flödet från altanen ner i poolen anser jag förenklas med en pooltrappa. Poolen blir mer inbjudande. Det talar tycker jag för pooltrappan jämfört med stegen.

Simlängd

“trappa
Oavsett vilken typ av pooltrappa du väljer tar den plats. En stege är raka motsatsen som endast tar upp några decimeter av din badyta. Och ofta kan du ha en poolstege som kan fällas upp ur poolen. Det finns idag flera olika varianter på trappor till din pool, bilden bredvid är t ex en variant som inte ockuperar hela långsidan utan endast en del.
Det gör att om man verkligen vill ha mer yta i poolen kan du åstadkomma det också med en mindre bred pooltrappa. Fördel stege men inte med mycket.

Komma upp ur poolen

“bada
Trappan gör det betydligt enklare att ta sig upp än med stege. För dig med små barn som lär sig simma eller för äldre så är trappan ett mycket bättre alternativ.

Umgås med barn och vänner i poolen

“barn
Den klart största fördelen med en pooltrappa är enligt mig umgängesytan man skapar. Att kunna gå ner ett trappsteg och doppa fötterna, kanske med en kaffe i handen, ger mer nöje än vad man tror. Det finns flera olika sätt man kan använda sin pool på. Har man små barn som inte kan simma eller bara generellt så älskar de att hänga på trappans nedre delar.

Stängning av pool

En felaktigt placerad stege kan göra att du i framtiden blir begränsad när det kommer till val av poolskydd. Har du en stege blir svårare att stänga din pool med de flesta pooltaken. Stegen kan lätt hamna i vägen för ditt pooltak/poolskydd och kan kräva andra lösningar. Det finns vissa pooltak som faktiskt fungerar med en poolstege, men då behöver man planera för det ordentligt. Den kan t.ex. inte monteras fast på långsidan av poolen utan snarare mitt på ena kortsidan så man kan öppna en gaveldörr. En fördel med en pooltrappa är att man slipper detta och kan stänga och öppna problemfritt.

Generella frågor om pooltrappa

 • Pooltrappa olika alternativ
  Hej Micke Har ni andra mått på trappen, tänker oss kanske en kortare trapp. Vad rekommenderas iom att nedsänkt lamell tar längd av pool? Hej Stefan, Här är en bild på en populär lösning vi säljer mycket av. Sen säljer vi hela Gullberg Janssons sortim
  Läs mer
 • Pooltrappa och byta liner
  Micke svarar: Hej Marina, Jag har uppdaterat din offert så du bara fått med det som du är intresserad av. Man kan ju bygga upp en hörnpooltrappa på lite olika sätt. Skickar med lite bilder på olika lösningar. Du finner alla priser i offerten, den ren
  Läs mer
 • Storlek på trappsteg till pool
  Micke svarar: Hej Alice, För en sådan lösning brukar vi ha att översta steget är 400 mm och övriga 300 mm. Det gör att trappan byggs 1 m in i poolen. På bilden nedan ser du en ritning på pooltrappan. Högsta steget börjar 300 mm från toppen på poolväg
  Läs mer
 • Gaveltrappa till pool
  Micke svarar: Hej Amanda, Ja, det går bra och det funkar att göra liner så också. Med vänlig hälsning, Micke Läs mer om pooltrappa här Läs mer om storlek på pool här
  Läs mer