Rengöring av pool

Att förstå sig på tekniken bakom en pool är komplicerat och nedan guider vi dig igenom de olika valen och stegen.
Generellt om rengöring
Början på säsong
Automatiserad rening
Manuell rengöring
Klorvatten

Vid ditt bräddavlopp har du en lite brunn som vattnet går igenom innan det når teknikrummet och passerar filtret. I dessa brunnar lägger man klorpuckar utefter behov. Här styr du asså manuellt hur mycket klor du vill ha i din pool. När kloret kommer i kontakt med smuts och bakterier bryts det ner och faller mot botten. Därmed krävs regelbunden rengöring av botten och är anledningen till att klorhalten kan minska i din pool. Klorhalterna kan också minska i takt med att vattnet avdunstar.
Andra metoden är att chockklorera poolen, som behöver göras precis när poolsäsongen börjar, eller om poolen använts mycket under kort tid. Chockklorering går ut på att man tillför en större mängd klor i vattnet, som man låter stå över natten. Du ska absolut inte bada i poolen direkt efter en chockklorering! Tänk också på att det kan vara en god ide att dammsuga poolen innan du badar, då det finns risk att man virvlar runt smutsen som lagt sig på botten, varpå vattensikten blir sämre.
Man brukar säga att det optimala klorvärdet i en pool bör ligga på 1,0-3,0 mg/l(ppm). Vad som styr hur mycket klor du behöver är ju dock vattenkvaliten, som avgörs delvis av många andra värden i poole(läs mer här), samt hur ofta du rengör din pool. Har ni badat mycket eller inte rengjort ordentligt så kan mer klor behöva tillsättas. Så beroende på hur du sköter din pool kan avgöra mängden klor som behövs.
Det finns automatiserade lösningar för att hantera klorpooler. Då har man givare som känner av klorhalten och pH värdet. Sedan tillsätts rent klor eller syra via dunkar på golvet i teknikrummet.
Relaterade frågor
Saltvattenpool

I ditt teknikrum kommer du behöva ha en saltklorinator som omvandlar saltet till klor, vilket görs med hjälp av klorjoner och natrium. Saltet omvandlas till klor utefter behov, vilket kan göras antingen manuellt eller semimanuellt.
Fördelen med saltvatten skulle jag säga är att den ger en skönare känsla när du badar i, då du får upplevelsen av att du badar i havet. Salt anses också vara snällare för kroppen, speciellt magnesium. Många upplever att saltet har en irriterande känsla för huden, och vissa kan uppleva att hud och ögon bli irriterade.
Relaterade frågor
En Rostfri pool

Mekanisk rening: Filter

Som du kan läsa om nedan, så kan man ha både sand eller glas i poolen. Alla filter följer samma princip, varpå det inte är någon skillnad huruvida det är sand eller glas i dem.
Tänk på att ditt filter och mängden glas/sand kan variera beroende på poolen storlek. En större pool kräver ett filter med högre kapacitet.Sand eller glas i filtret

Ditt filter kan fyllas och rena poolen med antingen Sand eller glas. Sand har varit den klassiska metoden, medans glas på senare år har kommit att ta över.
Med tiden har det kommit fram att glas rena bättre. Med hjälp av dess lite mer taggiga struktur och större hålrum så får glas ett bättre grepp och kontaktyta med smutsen, varpå vattnet renas mer effektivt och ger en klarare pool. Sand följer samma princip, men har med tiden visat sig inte verka lika effektivt som glas, varpå man också behöver större mängd sand i filtret för att uppnå samma effekt.
Kemisk rengöring: UV-ljus

Utöver mekanisk rening finns det även kemisk rengöring, menat UV-ljus. Uv-ljus är ett tillval man man köpa till i teknikrummet, som är en liten behållare placerat efter reningsfiltret. I denna behållare sitter lysrör som med hjälp av starkt UV-ljus dödar bakterier medans vattnet cirkulerar. Till skillnad från den mekaniska rengöringen som sker i filtret, så tar Uv-ljus inte bort smuts och alger, utan dödar istället bakterier som då ger ett klarare vatten i poolen.
På grund av att Uv-ljuset dödar bakterier som annars hade dödats av saltet/kloret, så behövs inte lika höga nivåer av klor och salt i pool. Man får då en renare pool med mindre mängd kemikalier.
Utav de pooler Tjällden säljer så har 1/3 pooler Uv-ljus rening. Uv-ljus är relativt dyrt, och det är inte alla som prioriterar och väljer att lägga pengar på Uv-rening. Detta beror delvis på att de som väljer en saltvattenpool får en automatiserad rening, som därmed skjuter till och justerar klor och pH nivåerna vid behov. Därmed finns det ingen risk för onödigt höga klor nivåer osv, varpå Uv-ljuset inte behövs. Uv-ljus lämpar sig bäst för dig som inte har automatiserad rening, som annars kan löpa risk för höga klornivåer i poolen.
Viktigt att tänka på, oavsett Uv-rening eller inte, så måste vattnets pH och alkanitetsnivåer vara korrekta för att reningen ska fungera. Håller man inte efter detta spelar det ingen roll. Läs mer här.
Fråga-rening-UV
Relaterade frågor
Backspolning

Backspolning bör ske ganska regelbundet, som grund en gång i veckan, och bör göras när manometern stigit med mer än 0,2 bar.
Utförande: På ditt filter kommer du ha ett litet fönster var du kan se vattnet. När du backspolar tittar du ner här och fortsätter tills dess att vattnet inte länge ser grumligt ut. Tiden här varierar beroende på hur ofta du backspolar.
Manuell Klorering

Det finns två sätt att tillsätta klor i poolen manuellt, antingen med hjälp av klorpuckar eller av chockklorering.
Klorpuckar tillsätts i brunnen vid bräddavloppet. Med det menat att när vattnet lämnar poolen och åker in i teknikrummet tillsätts samtidigt klor i vattnet. Klorpuckar kan behöva tillsättas efter behov, men kolla till så att det ligger puckar i brunnen varje gång du badar.
Chockklorering innebär att man vid extremt låga nivåer tillsätter en större mängd klor rakt ner i vattnet, som man låter ligga under natten. När man chockklorerat ska man inte bada direkt, utan låta kloret lösa upp och blandas ut. Chockklorering görs oftast i början av säsongen, eller när man bada mycket ifall man haft gäster osv.
Jämför man detta med saltvattenrening där detta sker automatiskt krävs det alltså lite mer skötsel. Fördelen med ett öppet system är dock att du själv kan justera vid behov, medans ett automatiserat/slutet system inte går att reglera manuellt.
Relaterade frågor
Semimanuell saltrengöring
Saltpooler behöver inte vara automatiska, utan kan vara semimanuella.
En fullt automatiserad rening mäter värdena i poolen, och tillför pH och klor efter behov. En semimanuell tillsätter klor och pH automatiskt, men gör det inte vid behov utefter vilka värden utan snarare när du ber den göra det. Fördelen med detta är att det är ett öppet system som är enkelt att komma åt. Ett fullt automatiserat system kallar man för ett slutet system, som gör det svårt att komma åt vid reparation osv.
Var det gäller semimanuell saltvattenrening så har jag sett vissa tendenser till blekning av linern. Eftersom saltkloret inte skjuts till vid behov utan regelbundet, så finns det risk för att mer salt än vad det finns behov för produceras, och linern bleks då enklare.
Läs mer om hur semimanuell saltrengöring kopplas i teknikrummet
Manuell dammsugare & Städning

Precis som många andra så tycker jag det är extremt tråkigt att städa poolen. Det finns inget värre än att öppna upp poolen för att bada och inse att den behöver städas. Jag inledde min “poolkarriär” med att rengöra manuellt, men har nu gått över till robotdammsugare. Beroende på prisklass, så kan en poolrobot göra allt det som annars behöver göras manuellt. Investera i en ordentlig poolrobot och öka komforten.
Poolrobot

Man kan ekelt dela upp marknades poolrobottar i 3 kategorier, de som endast rengör botten och väggar, de som rengör botten, väggar, trappa och vattenlinje, sen de mest avancerade som gör det de andra gör, men som styrs via internet eller mobilen och som erbjuder flera olika rengöringsprogramm.
Förutom de allra mest basic robotarna kommer med olika typer av rengöringsprogramm. Det finns därmed programm anpassade för början av säsongen när hela linern behöver rengöras ordentligt, eller snabbprogramm som på en timme rengör poolen. Perfekt om man ska ha gäster eller liknande. Med en poolrobot kan bada för dagen, för att sedan stänga igen poolen och låta roboten jobba under natten.
Automatisk rening: Klor

Som tillval köper man till en klorvakt samt en pH-vakt. Dessa två instrument arbetar tillsammans och mäter pH nivån och klornivån i poolen, och skjuter till klor/pH vid behov. Dessa tillval går att köpa enskilt, men arbetar tillsammans för optimerad effekt. Priset ligger tillsammans på ungefär 18-26 tusen.
Läs mer om hur du kopplar automatisk klorrengöring i teknikrummet
Relaterade frågor
Automatisk rening: Salt

För fullt automatisk saltklorering så köper man till en saltklorinator och kopplar samman denna med en pH-vakt (köps oftast kombinerat). Dessa två verktyg mäter värdena i poolen och tillsätter salt respektive pH beroende på behov, varpå poolen inte behöver något regelbundet underhåll. För dig som har ett sommarhus eller är bortrest mycket hade ett automatiserat system varit mer lämpligt då poolens klornivåer aldrig behöver regleras manuellt. Driver du en klorpool manuellt så komemr poolen inte vara ren om klor inte tillsätts regelbunder. Drivs poolen automatiskt innehåller poolen rätt klornivåer hela säsongen.
Läs mer om hur du kopplar automatisk saltvattenrengöring i teknikrummet
Relaterade frågor
Början på säsong: Klor

Början på säsong: Salt
När poolsäsongen börjar fyller du upp poolen med vatten. I Samband med att vattnet värms upp kommer bakterier och alger trivas varpå du vill rena vattnet fullständigt, samt att du vill inleda poolsäsongen med korrekta värden för poolens kemi.
Uppstarten för en saltpool är ganska lik en klorpool. Vattnet värms upp till över 18 grader, varpå du chockklorerar vattnet och sedan påbörjar cirkulationen genom ditt saltklorinator. Innan vattnet börjar cirkulera bör du fylla på vattnet med salt. En bra tummregel är 3 kg salt per 1 000 liter vatten som hälls direkt ner i poolvattnet.