Rengöring av pool

Salt eller klor för att rena poolen?

Rengöring av pool

pool håv

Din pool kommer bli smutsig och det är viktigt att hålla poolen ren för att värna om liner och teknikrummet, samt ökad trivsel i poolen. Reningen av poolen anspelar på flera faktorer. Poolkemin ska stämma så att du har rätt nivåer av exempelvis pH och klor, samtidigt som du vill behålla kvaliten på vattnet och då gärna ha kristallklart vatten. Du kan välja att rena din pool med antingen salt eller klor.
Att förstå sig på tekniken bakom en pool är komplicerat och nedan guider vi dig igenom de olika valen och stegen.

Klorvatten

“klorpuckar”
I en pool är klorets huvudsakliga funktion att döda bakterier. Man kan tillsätta klor manuellt eller automatiskt.
Klorerade pooler är det traditionella sättet att rena en pool i Sverige, utomlands är det annorlunda. Hur du renar en klorpool manuellt kan göras på två olika sätt. Detta gör antingen med hjälp av klorpuckar som antingen tillsätts varje dag eller veckovis. Det andra är så kallad chockklorering. Båda behövs men har olika funktioner.
Vid ditt bräddavlopp har du en lite brunn som vattnet går igenom innan det når teknikrummet och passerar filtret. I dessa brunnar lägger man klorpuckar utefter behov. Här har du möjlighet att styra hur mycket klor du vill ha i din pool. Därmed krävs regelbunden rengöring av botten och är anledningen till att klorhalten kan minska i din pool. Klorhalterna kan också minska i takt med att vattnet avdunstar.
Andra metoden är att chockklorera poolen, som behöver göras precis när poolsäsongen börjar, eller om poolen använts mycket under kort tid. Chockklorering går ut på att man tillför en större mängd klor i vattnet. Du ska inte bada i poolen direkt efter en chockklorering!

Tänk på att pH värdet oftast är det svåra med pooler. Får man till pH värdet så är klorhalten ofta ganska enkel att ha i rätt nivå. Och om pH halten glider upp (sker ofta att poolen blir basisk) så blir det i princip omöjligt att få rätt på klorhalten. Så börja alltid med att ställa in pH värdet.

Man brukar säga att det optimala klorvärdet i en pool bör ligga på 1,0-3,0 mg/l(ppm). Vad som styr hur mycket klor du behöver är ju dock vattenkvalitén, som avgörs delvis av många andra värden i poolen (läs mer här), samt hur ofta du rengör din pool. Har ni badat mycket eller inte rengjort ordentligt så kan mer klor behöva tillsättas. Så beroende på hur du sköter din pool kan avgöra mängden klor som behövs.

Det finns automatiserade lösningar för att hantera klorpooler. Då har man givare som känner av klorhalten och pH värdet. Sedan tillsätts rent klor och syra via dunkar på golvet i teknikrummet. Kloret för att styra klorvärdet givetvis och syran för att sänka pH halten.

Relaterade frågor

Saltvattenpool

“saltklorinator-teknrikrum”
Något som blivit allt vanligare är saltvattenpooler. Saltvattenpooler fungerar genom att du tillsätter 3 kg salt per 1 000 liter vatten i poolen vid första uppstarten. Varje år kan man behöva tillsätta lite extra salt eftersom man spolar ut endel med backspolningen. Saltet kommer lösas upp och sedan vara med i poolens cirkulation under säsongen. Enligt min erfarenhet behöver man inte fylla på jättemycket under en poolsäsong.
Saltklorinatorn ska klaga om den tycker salthalten är för låg. Tyvärr säger den inte till hur mycket mer salt du behöver. Där kan man använda Blueconnect Gold ifall man vill för att få bra referensvärden för pH och klorhalten samt får reda på hur mycket salt du behöver tillsätta. Blue connect golden är annars rätt så dyr.
Får man väldigt olika värden mellan saltklorinatorn och blue connecten så behöver båda kalibreras. Ofta vet poolägare att saltklorinatorer ska kalibreras då och då. Men även blue connecten behöver kalibreras ibland.
Fylla på salt inför säsongen
Det kan behövas fylla på inför en ny säsong dock. Tillsätter man mycket nytt vatten på grund av avdunstning eller när man fyller upp poolen på våren behövs ytterligare salt tillsättas.
I ditt teknikrum kommer du behöva ha en saltklorinator som omvandlar saltet till klor (man spjälkar loss kloret från NaCl som är vanligt salt). Saltet omvandlas till klor utefter behov.
Fördelen med saltvatten skulle jag säga är att den ger en skönare känsla när du badar i. Salt anses också vara snällare för kroppen, speciellt magnesiumbaserat salt (sk Magnapool).

Relaterade frågor

  • Magnapool eller vanligt salt till poolen?
    Micke svarar: Hej Janne, Tack för frågan Observera att detta är min högst personliga åsikt om dessa olika modeller. Och eftersom jag bara testat den ena hemma så ta det för va det är. Automatisk styrning klor och PH med normal salt Denna styrning ske
    Läs mer

Magnesiumpool

Magnesiumpooler är en typ av saltvattenpool.

Kloret bildas i saltcellen när magnesiumsaltet cirkulerar i poolen. Givarna mäter löpande av värdena i vattnet. Magnesium ska vara mer hälsosamt för kroppen och naturen. Magnesium kan ge ifrån sig en viss doft, som dock inte är lika märkbar som klor. Denna smak märks enbart när man badar, och inte när poolen är öppen. Magnesium ska vara betydligt snällare mot kroppen, varpå man t.ex. inte ska behöva duscha efteråt enligt leverantören. Jag rekommenderar alla att duscha ändå för det är ändå klorerat vatten i poolen.
Magnesiumpoolen ger kristallklart vatten. Jag har magnesium hemma och är nöjd med det. Men det är ett dyrare salt så om man inte har lika känslig hud som jag så räcker vanlig saltpool långt.

Relaterade frågor

  • konvertera från klor till magnesium
    Micke svarar: Hej Mikael, Jag gillar magnesium. Det saltet kostar mer men fördelarna känner du säkert till. De främsta jag själv skriver under på är – Kristallklart vatten – Känns snällare för oss människor Lycka till nu med din pool. Med
    Läs mer
  • Saltklorinator magma
    Micke svarar: Hej! Jag har magna själv och älskar den. Men jag har inte haft saltklorinator med vanligt salt så jag har svårt att jämföra. Men kan bara prata gott om Magna. Någon enstaka kund har klagat på doften. Men jag förstår inte det. Känner ing
    Läs mer

En rostfri pool

“rostfria
I din pool kommer du ha några synliga detaljer som det finns tillval till. Dessa är lamporna, bräddavloppen och inloppen. Som standard kommer dessa i plast, men kan beställas i rostfri stål. För dig som är intresserad av en saltvattenpool så går det ej med rostfria detaljer, då det kommer leda till rostangrepp. Tänkt därför över hur din estetik i poolen påverkar reningen. Var det gäller just utseendet beror det på val av liner tycker jag. Plast passar bättre till de vissa liners och är betydligt vanligare än rostfritt. För mindre pooler, och platsbyggda spas är det dock annorlunda. Där blir bräddavloppen och de andra ingjutningsdetaljerna mer synliga eftersom poolen är mindre.

Relaterade frågor
  • Rostfria pooldetaljer eller inte?
    Micke svarar: Hej Martin, Tjällden säljer rostrfria produkter från framförallt Pahlén idag. Valet mellan plast och rostfritt är enligt mig en designfråga och ett val mellan klor och salt. Val av färg på liner (eller klinker/mosaik) styr tycker jag hu
    Läs mer
  • Rostfritt med rening
    Micke svarar: Hej Beatrice, Salt och rostfritt går inte ihop tyvärr. Vi har provat det privat och det rostade. Ska tydligen gå om man jordar det rostfria men inget jag hade vågat mig på. Mvh Micke Läs mer om rostfritt här Läs mer om teknik och underh
    Läs mer
  • Skillnaden mellan rostfria detaljer och plast?
    Micke svarar: Plast är lite mer framtidssäkert ifall man vill kunna byta till en saltvattenpool i framtiden. Rostfria detaljer klarar tyvärr inte av saltvatten lika bra som plast, varpå hållbarheten sjunker drastiskt. De flesta av våra kunder väljer
    Läs mer

Mekanisk rening: Filter

“sandfilter”
Filtret är huvuddelen i reningen av fysisk smuts i poolen. Via ditt bräddavlopp kommer vattnet att komma från poolen in i din cirkulationspump, varpå det åker vidare in i filtret. I filtret cirkulerar vattnet genom sand eller glas, som på detta sätt binder upp smutsen som befinner sig i vattnet. På detta sätt renas poolen och vattenkvaliten blir bättre.

Som du kan läsa om nedan, så kan man ha både sand eller glas i poolfiltret. Alla filter följer samma princip, varpå det inte är någon skillnad huruvida det är sand eller glas i dem. Men glas har pga sin taggiga struktur en bättre förmåga att fånga upp smuts och partiklar så det har idag blivit standard i princip.

Tänk på att ditt filter och mängden glas/sand kan variera beroende på poolen storlek. En större pool kräver ett filter med högre kapacitet.

Sand eller glas i filtret

“sand-glas”

Ditt filter kan fyllas och rena poolen med antingen Sand eller glas. Sand har varit den klassiska metoden, medans glas på senare år har kommit att ta över.
Med tiden har det kommit fram att glas renar bättre. Med hjälp av dess lite mer taggiga struktur och större hålrum så får glas ett bättre grepp och kontaktyta med smutsen, varpå vattnet renas mer effektivt och ger en klarare pool. Sand följer samma princip, men har med tiden visat sig inte verka lika effektivt som glas, varpå man också behöver större mängd sand i filtret för att uppnå samma effekt.

Nackdelen med glas är att dammet är farligt att andas in när man fyller på filtret första gången framförallt. När du fyller på din filter kommer dammpartiklar ut som sätter sig och kan skada lungorna. För dig som gör detta en gång i livet har det inte en så stor betydelse, men för poolbyggare som gör detta regelbundet många gånger varje år kan det vara skadligt. Tjällden säljer idag endast poolfilter ihop med glas.

UV-ljus

“Uv

Uv-ljus är ett tillval man man köpa till i teknikrummet, som är en behållare som ofta placeras efter reningsfiltret. I denna behållare sitter en lampa som med hjälp av uv-ljus effektivt stoppar reproduktionen av alger och dödar bakterier medans vattnet cirkulerar. Till skillnad från den mekaniska rengöringen som sker i filtret, så tar uv-ljus inte bort smuts och alger.

På grund av att uv-ljuset dödar bakterier som annars hade dödats av saltet/kloret, så behöver du inte tillsätta lika mycket klor. Man får då en renare pool med mindre mängd kemikalier.

Om du väljer en saltklorinator med automatiserad rening, som därmed skjuter till och justerar klor och pH nivåerna vid behov, så anser jag att ett uv ljus är en onödig kostnad då saltklorinatorerna med automtisk rening är så effektiva i sig. Då kan man spara in på uv-ljuset, men att ha uv ljus skadar inte. UV ljuset placeras dock helst innan saltklorinatorn och

Viktigt att tänka på, oavsett Uv-rening eller inte, så måste vattnets pH och alkanitetsnivåer vara korrekta för att reningen ska fungera. Håller man inte efter detta så spelar det ingen roll om man satt uv-ljus. Läs mer här.

Relaterade frågor
  • Placering UV renare och cirkulationspump
    Hej ska installera en uv-renare och undrar i vilken ordning uv-renaten kommer. Min gissning är sist innan retur vatten Hej Andreas , Se denna bild från vår monteringsanvisning kring hur vi tycker man placerar uv ljuset bäst. Vad jag har förstått kan
    Läs mer
  • Behövs Uv-renare?
    Micke svarar: Hej Björn, Ett UV ljus som man har ser jag inga problem med att använda. Eller hur tänker din poolbyggare. Med automatisk rening (t.ex. med automatiskt styrd saltklorinator) så kan det vara overkill. Men den skadar ju inte. Det går bra
    Läs mer
  • Uv rening effektivitet
    Micke svarar: Hej! Det skadar aldrig med UV. Jag rekommenderar inte UV ljus när man har automatiserade lösningar för då är dessa så bra på att döda bakterier. Ska man rena poolen manuellt gör den skillnad i hur lättskött poolen blir. Samtidigt är det
    Läs mer

Digital vattenmätare för rening

“smutsigt
Man kan på olika sätt mäta poolvärdena i poolen. Den mest enkla metoden görs manuellt, genom att man använder sig av enklare “stickor” som man doppar ner i poolen, och baserat på färgen kan man utläsa pH nivån. Dessa är billiga i pris, men det finns idag bättre alternativ. Numera finns det digitala vattenmätare, som på olika sätt mäter av alla värden i poolen, allt från pH, till alkanitet osv. Detta görs genom att antingen doppa en sticka i vattnet, och stoppa in stickan i mätaren, eller genom att doppa mätaren i vattnet, beroende på modell och märke.
Det finns idag även helt digital system, med enheter som placeras utmed poolcirkulationen, där värdena mäts och uppdateras i en app kontunerligt. Här krävs inget manuellt arbete, men de är lite dyrare i pris.

Det finns olika mätare beroende på om man har en klorpool eller en saltklorinator. Läs mer om skillnaden här. De dyrare modellerna kallas Blue Connect Go(klor), eller Blue Connect Gold. Båda dessa är automatiska och man ser värdena via en app, varpå det kostar lite. Blue Connect Go är vanlig, då man inte behöver det till en saltpool på samma sätt, iom att poolens klor nivåer justeras konstant via automatik.
Den billigare modellen kallas Aquacheck, som mäter värden i poolen efter att den får kontakt med vatten, en kräver att man gör vattenmätningen manuellt. (Se bilden ovan)

Läs mer om poolens kemi här
Relaterade frågor

  • Vilken digital vattenmätare rekommenderar du?
    Micke svarar: Hej Anders, Man ska ha en digital mätare. Det är viktigt för att då och då kolla så givarna i det automatiserade systemet fungerar (har du med eller utan automatisk styrning). Nu är också Blue Connect Go för klorpooler. Den för salt är
    Läs mer

Backspolning

“backspolning”
De flesta pooler kör sin cirkulation dygnet runt genom filtret. Efterhand filtermediet (glaset) att bli mättad. Dvs hålrummen och “stickigheten” hos glaspartiklarna blir efterhand mindre effektiv och reningens effektivitet avtar. Du får och som en effekt av detta ett ökat tryck i ditt filter. Trycket syns nu på filtrets manometer. Det är dags att genomföra en backspolning.

När man backspolar så kör man vattnet åt andra hållet för att slå isär smutsen från glaset. Denna process tar beroende på hur ofta du backspolar inte alls lång tid, max ca 60 sekunder.
När du backspolat ditt filter kan sanden/glaset återigen rena vattnet.
Backspolning bör ske ganska regelbundet, som grund en gång i veckan, och bör göras när manometern stigit med mer än 0,2 bar.

Utförande: På ditt filter kommer du ha ett litet fönster var du kan se vattnet. När du backspolar tittar du ner här och fortsätter tills dess att vattnet inte länge ser grumligt ut. Tiden här varierar beroende på hur ofta du backspolar och hur skitigt det är i vattnet.

Manuell klorering

“klorpuckar
Till skillnad från saltvattenrening så sker rening via klor oftast manuellt. Det innebär att du behöver en manuell process för att se över kloret i din pool. För att kloret ska rena så som man vill behöver alla poolens värden ligga inom rätt intervall, speciellt pH. Läs mer om optimala värden för din pool här. För dig som poolägare behöver dessa värden ligga inom rätt intervall, och det är viktigt att poolen sköts som den ska. Annars finns det risk för att linern slits ut snabbare mm.
Det finns två sätt att tillsätta klor i poolen manuellt, antingen med hjälp av klorpuckar eller med hjälp av sk chockklorering.
Klorpuckar tillsätts i brunnen vid bräddavloppet. Med det menat att när vattnet lämnar poolen och åker in i teknikrummet tillsätts samtidigt klor i vattnet. Klorpuckar kan behöva tillsättas efter behov, men kolla till så att det ligger puckar i brunnen varje gång du badar.
Chockklorering innebär att man vid extremt låga nivåer (ofta uppstart varje år) tillsätter en större mängd klor i bräddavloppet. När man chockklorerat ska man inte bada direkt, utan låta kloret lösa upp och blandas ut. Chockklorering görs oftast i början av säsongen, eller när man bada mycket ifall man haft gäster osv.

Jämför man detta med saltvattenrening där detta sker automatiskt krävs det alltså lite mer skötsel. Fördelen med ett öppet system är dock att du själv kan justera vid behov, medans ett automatiserat/slutet system inte går att reglera manuellt.

Relaterade frågor
  • Hur går poolrening till med klorpuckar?
    Micke svarar: UV lampa är bra. Det minskar klorförbrukningen eftersom UV-ljuset dödar bakterier. Och det fungerar även bra med puckar, men man behöver manuellt kolla och fixa. Så är det. Vi hade helt manuellt första 6 åren med vår pool hemma. Då hade
    Läs mer

Semiautomatisk saltklorinator

Saltpooler behöver inte vara helt automatiska, utan kan vara semiautomatiska.
En fullt automatiserad saltklorinatorrening mäter värdena i poolen, och tillför pH och klor efter behov. En semiautomatisk lösning spjälkar klor automatiskt, men gör det inte vid behov utefter vilka värden man mätt upp utan snarare utifrån ett visst schema man ställt in.

Var det gäller semiautomatisk saltvattenrening så har jag sett vissa tendenser till blekning av linern eftersom man inte anpassar klorproduktionen efter behovet.

Om man använder Zodiacs saltklorinator (Exo iq serien) så kan denna köras separat “stand alone” eller med det sk dual link tillägget. Dual link tillägget gör således saltklorinatorn helt automatisk mha givarna och sugpumpen för syran.

Manuell dammsugare & Städning

Din pool kommer behöva dammsugas, antingen med en poolrobot eller med en dammsugare fäst på en dammsugarslang till bräddavloppet. Din pool kommer bli smutsig, och alla smuts går inte igenom bräddavloppet in i filtret. När smuts hamnar i poolen och kloret bryter ner det så faller det ner mot botten. Därmed kommer du vilja köpa till en hov som du kan fånga upp detta med utöver dammsugaren. Du behöver även rengöra väggarna och trappan, som kan göras med dammsugaren och en borste. En poolrobot gör detta automatiskt.

Precis som många andra så tycker jag det är extremt tråkigt att städa poolen. Det finns inget värre än att öppna upp poolen för att bada och inse att den behöver städas. Jag inledde min “poolkarriär” med att rengöra manuellt, men har nu gått över till robotdammsugare. Beroende på prisklass, så kan en poolrobot göra allt det som annars behöver göras manuellt. Investera i en ordentlig poolrobot och öka komforten.

Poolrobot

“Poolrobot”
Robotdamsugare anser jag vara go-to idag för att rengöra poolen. Många börjar med att rengöra för att sedan köpa en poolrobot, men oavsett hamnar de flesta här tillslut.
Man kan ekelt dela upp marknades poolrobottar i 3 kategorier, de som endast rengör botten och väggar, de som rengör botten, väggar, trappa och vattenlinje, sen de mest avancerade som gör det de andra gör, men som styrs via internet eller mobilen och som erbjuder flera olika rengöringsprogramm.
Förutom de allra mest basic robotarna kommer med olika typer av rengöringsprogramm. Det finns därmed programm anpassade för början av säsongen när hela linern behöver rengöras ordentligt, eller snabbprogramm som på en timme rengör poolen. Perfekt om man ska ha gäster eller liknande. Med en poolrobot kan bada för dagen, för att sedan stänga igen poolen och låta roboten jobba under natten.

Automatisk rening: Klor med Asin Aqua Net

En klorpool är i grunden oftast inte automatiskt, men med hjälp av diverse tillval är det möjligt.
Som tillval köper man till en automatisk klor- och pH styrning.
Den variant vi säljer mest av just nu är Asin Aqua Net som distribueras av Pahlén i Sverige. Du kan köpa den hos valfri Pahlén återförsäljare, så även av oss givetvis.
Relaterade frågor
  • Automatisk dosering för klorpooler
    Tjena Micke, Tack för bra info. Håller äntligen på och slutställer mitt hus. Flera år försenat. Nu börjar jag komma i mål med mina tankar på poolen. Rörande automatisk dosering, är det fortfarande Pahlen minimaster klor som gäller, eller har det komm
    Läs mer
  • Behövs digital mätare av pool vatten?
    Micke svarar: Hej! Då du har en automatiserad klorlösning så har du ju bra info där kring pH och klorhalt. Samtidigt styrs automatiken av sensorer/givare. Man bör med automatiserade lösningar ha koll på att dessa givare inte strular genom att då och
    Läs mer
  • Koppla in Blue connect i teknikrummet?
    Micke svarar: Det finns en modell, blue connect gold, som man kan montera i teknikrummet. Denna mäter alla värdena i vattnet som du kan följa i realtid i din telefon. Den jobbar med hjälp av bluetooth. Mvh micke Läs mer om automatisk klorrening Läs m
    Läs mer

Automatisk rening med salt via saltklorinator

“saltklorinator”
Vill man ha salt i sin pool så rekommenderar jag en automatisk saltklorinator. På grund av att saltet omvandlas till klor genom en kemisk process tillsätts inga klorpuckar eller liknande, utan omvandlingen av saltet till klor sker i saltcellen (del av saltklorinatorn) som sitter i ditt teknikrum.
Två givare placeras på pvc rören i teknikrummet och dessa signalerar till saltklorinatorn hur pH ligger till i poolen och hur mycket aktivt klor som finns fritt i vattnet. Om det finns för lite klor i poolvattnet produceras så mycket klor från saltet så man når upp till önskat värde.

Värdet som önskas ställs in genom att man vid uppstart av poolen varje år (och första gången man köper utrustningen) gör en sk kalibrering. Då får man önskade värden som sedan dual linken och saltklorinatorn sedan styr mot. Resultatet ska bli en mycket lättskött pool.

Det finns två typer av automatisering av klor/salt. Det ena är fritt klor, t.ex. 700 ppm. Det andra är REDOX som mäter hur “skitigt” vattnet är. Styr man på fritt klor så är maskinen inställd så detta värde alltid upprättshålls. Styr man på redox så tillsätts så mycket klor som behövs för att göra poolen ren igen. Finns för och nackdelar med bägge sätten. Det är mer en ideologi. För små pooler är det viktigare att man inte kan tillsätta så mycket klor på en och samma gång så man får för mycket klor i förhållande till vattenmängden. Utan att veta erfarenhetsmässigt så känns fritt klor bättre ju mindre poolen är. Redox skulle kunna tillsätta för mycket i teorin så du får “klorspikar” som gör att badet blir mindre trevligt / hälsosamt.

Relaterade frågor
  • Salt eller klor i poolen
    Hej micke En fråga som dök upp i vårt poolprojekt nu rör “rening” och automatik? Har varit i kontakt med ett par poolföretag och då diskuterade vi klor eller salt och de rekommenderade salt istället för klor och att man kan köpa till någo
    Läs mer
  • Poolteknik kontakt Skaraborg
    Micke svarar: Behöver du både installatör och själva klorinatorn? Har tyvärr ingen handy person precis lokalt där du bor. Men jag har ett förslag: Du kan köpa klorinator av mig/Leif Tjällden AB. Sen hittar du en händig person. Sedan har jag en poolsp
    Läs mer

Överkurs: Styra andra maskiner från saltklorinatorn

Den modell som finns på bilden ovan heter Zodiac eXO iq och finns för olika poolstorlekar. Den har inbyggt stöd för att styra andra poolteknikprodukter såsom poolpumpen.
Jag tycker det finns bättre och för kunden enklare sätt att styra poolteknik. Men det kan innebära en ytterligare kostnad som många kunder inte är beredda att ta.
Att styra andra produkter från saltklorinatorn i fråga ovan är komplext och något som tar tid att lära sig. Innan tyckte jag att maskinen var dålig på detta men har mer och mer förstått att det är komplexiteten som gör den svår att förstå kring styrningen.
Det är enkelt enligt min erfarenhet att göra felinställningar i saltklorinatorn så att t.ex. timers för t.ex. poolpumpen påverkar fel saker då man gjort ett enkelt fel i inställningarna. Och då strular produkten upplever kunden, fast den faktiskt fungerar men är felinställd.

Relaterade frågor
  • Några frågor om uppstart EXO iQ
    Hej Micke, nu är det dags att starta upp Tjällden-poolen som jag byggt under hösten/vintern/våren. Tekniken är kopplad, linern är svetsad och vatten finns i poolen så nu är det “bara” att fundera ut i vilken ordning man bör göra saker 🙂 F
    Läs mer

Uppstart av pool vid början på säsong: Klor

“smutsigt
Här kan du läsa om stegen man går igenom när man startar upp en pool.
Uppstart pool.

Pinsamt nog är bilden ovan från min egen pool hemma.