Lamelltäcke

Vad du bör veta om Lamelltäcken

Olika typer av lamelltäcken

Lamelltäcke utsikt
Nästa steg uppåt från barcovers är lamelltäckena. Lamelltäcket glider stilrent på vattenytan. Lamellerna är gjorda av lätt isolerande material med mycket luft insprängt i materialet (lite som cellplast). Det ger skyddet en god isolering och håller täcket flytande över vattnet. Detta motverkar också möjligheten för att täcket ska sjunka igenom vattnet vid applicerat tryck ovanpå, t ex om ett barn skulle ramla över. Genom att vrida på en nyckel öppnas och stängs skyddet automatiskt.

Det finns två varianter av lamelltäcke, där täcket antingen rullas ihop ovan mark eller skjuts undan och ner bortom synlighet ner i poolen. De skydden som har rullen monterad nere i poolen är dyrare i konstruktion men mycket mer estetiskt tilltalande enligt många då skyddet försvinner när det är upprullat. Detta är helt klart det diskretaste poolskyddet både framdraget och undanskjutet.
Notera här att på grund av mitt engagemang med Tjälldens, är det dessa poolskydd , samt Covrexmodellen jag besitter störst kunskap om och de jag kommer gå igenom här.

Skillnaden mellan ovan och nedanför mark

Lamell under kortsida
Skillnaden mellan Lamelltäcken ovanför eller Lamelltäcken nedanför marken är hur de förvaras när de är ihoprullade. Lamelltäcken ovanför marken har en ställning i en ändan av poolen som täcket rullas upp på. Detta innebär att det ovanpåliggande pooltäcket syns upprullat. Denna konstruktion går också enkelt att byta till om du redan nu använder dig av exempelvis ett poolöverdrag.
Lamelltäcken som har en rulle monterad i poolen innebär att täcket förvaras i ena ändan av din pool nere i vattnet. Detta gör att pooltäcket göms på ett bra sätt när täcket rullas bort för att bada i poolen. Du slipper den synliga ställningen i trädgården. Denna lösningen är mer avancerad i konstruktionen och under byggprojektet.
Till skillnad från lamelltäcken ovanför mark så kräver det nedsänkta täcket att man bygger in denna konstruktion i poolen under byggprojektet. Många poolägare väljer att börja med exempelvis ett bar cover, varpå man enkelt kan köpa till ett lamelltäcke placerat ovanför marken. Att lägga till ett nersänkt poolskydd efteråt är svårt.

Pris på lamelltäcke

Lamelltacke natt
Prisen på lamelltak varierar kraftigt. Pooltaken från Gullberg och Jansson börjar på 49 259:- och är då för en 3×6 meters pool med tak ovanför mark, men kan sträcka sig ända upp till 118 310:- för lamelltak under marken för en 5×10 meters pool.
Med det sagt finns det många faktorer som påverkar kostnaden. Storlek, modell och material har alla en påverkan på priset. För lamelltäcke under marken tillkommer en monteringskostnad, samt kostnaden för att gräva ut samt placera extra block. Det enklaste är här att begära in offert och konkret kolla på hur det ser ut för dig.

Dessa fyra modeller säljer Gullberg & Jansson. Klicka på respektive länk för att läsa mer
 • Sirius Advanced
 • Sirius External
 • Sirius classic
 • Sirius Lux
 • Tillval för lameller: Färg, borstar, PVC & Solceller

  Det finns två typer av lameller. Gullberg & Jansson erbjuder klassiska PVC modeller som kommer i 5 olika färger. Val av färg här handlar mycket om preferens. Många väljer att använda sig av vitt då det ger en mjukare touch. Samtidigt så syns smuts mer tydligt på ljusare poolskydd och kan kräva mer skötsel. Svart som är raka motsatsen har därför fördelen med att man inte lika ofta behöver rengöra det, men bryter av hårdare från poolen i övrigt och omgivningen beroende på hur det ser ut.

  Man erbjuder även PVC/PC solarlameller som kommer med förinstallerade solceller, även här i 5 olika färger. Dessa solceller är godkända enligt den franska säkerhetsstandarden NF P 90-308 och syftar till att minska driftkostnaden på poolen. Med hjälp av elen genererad i ditt poolskydd klarar täcket att tas av och på via förnyelsebar energi, samt hålla nere värmekostnaden. Dessa kommer i 5 olika färger, som alla är mörkare. Ovansidan på lamellerna är transparant med svart eller mörkgrå botten,

  Oavsett om det är PVC eller PC lameller kan man köpa till borstar utmed sidorna på täcket. Detta syftar till att rengöra poolens vattenlinje vid rörelse. I och med att vattenlinjen blir smutsen första kontakt med poolens klor kan det lätt bildas en “smutsrand”, som borstarna syftar till att rengöra.  Smuts & Rengöring

  lamell smuts
  Vare sig man vill eller inte så kommer ditt poolskydd att samla smuts. Ditt lamelltäcke kommer hindra löv, grus och annan smuts från att hamna i poolen, varpå även rengöring av lamelltäcket behövs. Detta kan enkelt göras genom att i samband med att man öppnar upp poolen skrubbar med en borste eller använder sig av en högtryckstvätt till att få av smutsen. Oundvikligt hamnar mycket av löv och skräp i poolen som du antingen vill fånga upp med en hov direkt, eller om du har en robotdammsugare som kan samla upp det när det når botten.

  För en pool som placeras nära stora träd så lämpar sig därför detta poolskydd (det nedfällda speciellt) sämre då mycket skräp kommer leta sig ner i poolen.

  En fördel med lamelltäcken jämfört med pooltak och barcovers är att det rengör vattenlinjen. I och med att lamellerna flyter ovanpå vattenlinjen, så kan man som tillval få lamellerna monterade med borstar på sidorna, som vid utrullning och inrullning borstar rent vattenlinjen.

  Relaterade frågor

  • Smuts i lammelltäcke transparant
   Micke svarar: Hej Björn, Det är problemet med genomskinliga lameller. Är tyvärr inte så bra på hur man löser det. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om rengöring av lameller Läs mer om poolkemi och alger här
   Läs mer

  Automatik eller manuell

  “Lamell
  Det finns olika metoder för att öppna och stänga lamelltäcket. En gammal enkel princip är att man använder sig av en manuell vev. Det är en billig lösning men kräver mer arbete. Ingen av lamelltaken som Gullberg & Jansson har idag kommer som manuella.
  Den vanligaste metoden är att man har en form av nyckel som driver motorn antingen inåt eller utåt. Denna nyckel kan du sedan ta bort om du exempelvis är bortrest. Att öppna eller stänga poolen tar endast någon minut och är väldigt effektiv.
  De moderna lamelltaken kan idag styras med hjälp av en fjärrkontroll, och vissa även med hjälp av mobilen. Fjärrkontroller kommer oftast som tillval och då använder du dig av endast ett knapptryck för att öppna och stänga. Försök att ha kontrollen på en fast plats så att man inte tappar bort den, eller att små barn kan komma åt den.

  Hantering

  Lamelltäcken är väldigt lätta i hantering. Lamellerna i sig är väldigt lätta i vikt och enkla att hantera. Skulle skador förekomma behöver du alltså inte byta ut hela, utan endast påverkade områden/lameller. När du får ditt lamelltäcke kommer det levererat i enskilda bitar som du sedan klickar fast i varandra. Detta gör också att du enkelt kan montera det själv för dig som vill hålla nere kostnaden.
  Oftast när du köper ett lamellskydd tillkommer extra lameller som gör att du vid skador eller liknande inte behöver byta ut hela täcket.

  Missfärgad liner vid vattenlinjen

  “Lamell
  Ett lamelltäcke kommer flyta utmed vattenlinjen, och vid vattenlinjen tenderar det att samlas en hel del smuts. Lamelltäcket kommer fånga upp all den smuts som man inte vill ha i sin pool, men är inte helt perfekt var det gäller att hålla smutsen borta från vattnet. I och med att täcket flyter i poolen så kommer exempelvis regn föra med sig smutsen ner i pool. Men för att hindra lamelltäcken från att smutsa ner poolen och specifikt vattenlinjen kräver det att man håller efter poolskyddet och inte låter det bli för smutsigt. Att spola/borsta av lamellerna minimerar oddsen för en missfärgad liner.
  En missfärgad liner kan dock bero på massa andra faktorer som exempelvis dålig skötsel av poolkemi osv.

  Relaterade frågor

  • Lamelltäcket missfärgar linern
   Hej! Vi bytte liner 2019 för att husägarna innan oss, tillika poolbyggarna, hade slarvat med rengöringen, så det var en linje vid vattenytan som inte gick att skrubba bort. Ny fin liner och vi inser nu att problemet är tillbaka. Den gula missfärgade
   Läs mer