Så bygger du din infinitypool

För vissa tomter blir det extremt snyggt med infinity pool. Då smälter utsikten ihop med poolkanten. Det gör att denna typ av pool passar extra bra för pooler som byggs i sluttning.

Vad menas med infinity pool

En infinitypool har ofta en eller flera kanter som är så låga att vattennivån kan flyta ut över kanten.
Det gör att man får en vattenyta som smälter ihop med horisonten vilket gör att poolen lämpar sig extra väl när ett hus har utsikt.

Bygga infinity pool – hur går det till

En infinitypool har en eller flera sidor av poolen som är anpassade för att vatten ska kunna flyta ut över kanten. Det för med sig flera konstruktionsmässiga aspekter.

Vatten som flyter över kanten behöver samlas upp i en tank

Vatten som flyter ut över de poolens sidor behöver samlas upp för att sedan pumpas tillbaka in i poolen. Eftersom vattennivån är så hög så kommer poolen svämma över så fort man badar i poolen. Man räknar med att det kan behövas upp till 2 kubik tank för en normal pool. Ju större pool desto mindre rör sig poolens vattenyta i höjd.
Man kan ha antingen en tank som samlar upp poolvattnet, alternativt en ränna som samlar upp poolvattnet. Är rännan synlig mot omgivningen kan man klä rännan med sten eller liknande. Då behöver man sätta tätskikt och liknande så inte ytskiktet släpper från underlaget. För Tjällden poolen så bygger man ofta poolens ränna med spablocken som tagits fram för spapoolen.

Pool blir delvis fristående

En infinitypool har ofta en eller flera fristående sidor. Sällan är hela poolen fristående. Det gör att den kan behöva förstärkas. För Tjälldenpoolen så görs det enkelt genom att byta ut armeringen på de fristående sidorna mot kraftigare armering.

Stabil vattennivå

En infinitypool är känslig för att vattennivån sjunker under kanten. Därför behöver poolvatten som försvinner ut ur poolen av någon anledning fyllas på hela tiden. Då är en så kallad nivåvakt en bra produkt att ha för att hålla vattennivån stabil. Det är en fördel om det förutom poolens avrinning ner i en ränna eller tank dessutom har ett alternativt sätt för vattnet att ta sig ur poolen. T.ex. genom ett utsug som placeras i poolen på ett säkert sätt.

Kaklad infinity pool

En kaklad infinitypool kan utformas så du får ett mycket unikt utseende. Färgsättningen kan anpassas efter omgivningen på ett flexibelt sätt.
T.ex. kan man ha olika storlek på plattor i trappan, botten på poolen och på poolväggarna. Man kan fånga upp samma platta som omger poolkanterna osv osv.

Pris skillnad mot en vanlig pool

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has

Infinity pool konstruktion

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has

Passar för pool som byggs i sluttningar

[chatgpt] Sceniska Utsikter: Fastigheter med sluttningar erbjuder ofta sceniska vyer över landskap som berg, dalar eller vattendrag. En infinity pool kan förstärka dessa vyer genom att skapa illusionen att poolvattnet sömlöst smälter samman med den naturliga omgivningen och ger en oavbruten visuell upplevelse.

Estetisk Tilltalande: Designen av en infinity pool kan lägga till en touch av lyx och sofistikation på fastigheten. Den sömlösa kanten skapar en visuellt tilltalande och lugnande effekt som bidrar till helheten av landskapet.

Anpassningsbar Design: Infinity pools kan anpassas till terrängens konturer. Genom att integrera den naturliga sluttningen i poolens design kan arkitekter skapa en visuellt imponerande och harmonisk integration med landskapet. Den här anpassningsbara designmetoden resulterar ofta i en unik och skräddarsydd pool som kompletterar fastighetens topografi.

Vattenbesparing: Infinity pools är utformade med en överflödeskant där överskottsvatten rinner över kanten och samlas upp i en uppsamlingsbassäng. Detta återcirkulationssystem skapar inte bara infinity-effekten utan möjliggör också vattenbesparing. Det samlade vattnet kan återanvändas och minska den övergripande miljöpåverkan.

Maximera Utrymmet: På sluttande fastigheter kan traditionella pooldesigner kräva omfattande schaktning och stödmurar. Infinity pools kan däremot byggas för att följa den naturliga sluttningen, vilket minimerar behovet av omfattande jordflyttning och stödstrukturer. Detta kan leda till en effektivare användning av utrymme och en pool som sömlöst integreras i fastigheten.

Förhöjd Fastighetsvärde: Tillägget av en infinity pool kan förhöja det övergripande värdet på en fastighet. Den estetiska tilltalande designen, anpassningen till terrängen och lyxen associerad med infinity pools kan göra fastigheten mer attraktiv för potentiella köpare eller hyresgäster.

Liknande varianter som skapar hög vattenlinje- overflow – mirrorpool

Något som utmärker en infinitypool är pooler med hög vatten vattenlinje. Här är några närbesläktade varianter som påminner om infinitypool.

  • overflowpool
  • mirrorpool
  • endless pool
  • borderless pool
  • pool utan kant

Poolskydd för infinitypooler – mitt val är Covrex

Covrex är ett lamelltäcke är ett speciellt bra poolskydd för just infinitypooler.
För just infinitypooler är det viktigt att inte ha för mycket på altanen eller stensättningen som skymmer utsikten. Därför tycker jag att pooltak och ovanpåliggande lamellskydd inte gör sig så bra för just infinitypoolen. Där passar covrexskyddet extra bra menar jag eftersom man har fällt ner poolskyddet i poolen. Där göms poolskyddet nere i poolen vilket gör att utsikten kan bevaras. Annars försvinner litegrann av poängen med infinitypoolen.

Inspiration infinity bilder

inspirationsbild infinity

Frågor om infinity pool

Här är några relaterade frågor om infinitypooler.

  • Kaklad overflow med lägre djup
    Micke svarar: Hej Pelle, Beklagar sent svar. Här är en monteringsanvisning för både poolen men också hur man plattsätter poolen. Så det är släppt kan man säga. Vi är rätt insatta i overflow och kommer ta fram det systemet under hösten/våren. Många by
    Läs mer