Pooltak

Genomgång av olika pooltak

Pooltak

Pooltak har idag blivit allt vanligare och vanligare. Med hjälp av ett pooltak förlänger man poolsäsongen, effektiviserar energiförbrukningen och minskar skötseln av poolen. Jag anser också att pooltak bidrar enormt till din trädgård, med belysning och lampor som syns i hela din trädgård. Dock finns det många aspekter att ta hänsyn till och det är trots allt ett dyrt alternativ.

Generellt om pooltak

“under
Ett pooltak består av en aluminiumstomme med fönster gjorda av kanal- eller klarplast på 3-10mm tjockleck. Fördelarna med ett pooltak är många. På grund av dess täta konstruktion minimerar man poolens underhåll, hindrar regnvattnet från att komma in i poolen och sänker pHt, minskar uppvärmningskostnaden, ökar säkerheten och förlänger säsongen.
Jag själv har ett pooltak hemma, som jag anser bidra mycket till trädgården även om jag själv hade föredragit lamelltäcket för dess snygga sätt att glida ovanpå vattenytan. Men våra träd i min trädgård omöjliggör tyvärr nerfällt lamelltäcke. Har man poolen upplyst på kvällen så märks det i hela trädgården. En trevlig detalj under sena sommarkvällar med vänner.

Man brukar säga att det finns två olika typer av pooltak. Antingen låga som upplevs som mer diskreta, eller höga som möjliggör att man kan bada under. Här handlar det mycket om budget och ambition. Men lägre pooltak anser många vara snyggare men de är ofta dyrare i pris. Men det beror inte bara på takets höjd utan på att man i fallet med Gullberg Jansson vill ha skenor på en sida istället för två. Då behöver man en robustare konstruktion. Samtidigt begränsas du av att du inte kan bada under taket. För dig som vill kunna bada oavsett väder eller förlänga sommarsäsongen så finns det högre pooltak som kan vara lika höga som ett växthus i princip.

Relaterade frågor

 • Storlek på pooltak
  Hej, jag ska montera en ovanmark pool som jag ska klä in samt bygga trädäck kring. Poolen är 3,6 X 6,1 så jag undrar om ett standard 3 X 6 tak fungerar eller om det blir för litet. Hej Mattias , Vilket pooltak har du sneglat på? Vi säljer bara Gullbe
  Läs mer
 • Kostnadsförslag förstörd polykarbonatskiva pooltak
  Hej, Jag har gjort en skadeanmälan till Biltema. Jag använde Label off på två rutor på pooltskets gavelsida och nu har plasten krackelerat. Biltema vill ha in prisförslag på vad det skulle kosta att byta rutorna. Har du möjlighet att ge oss en offert
  Läs mer
 • Montera pooltak själv eller inte
  Micke svarar: Hej Stina, Det är pilligt och många ångrar sig och säger att aldrig mer. Men 20 000 kr är ändå 20 000 kr (!!! 😊 !!!) och min erfarenhet är att efter ett tag glömmer de bort hur jobbigt det var men känslan att ha sparat pengar hänger kva
  Läs mer
 • Offert på pooltak
  Micke svarar: Hej Philip, Det finns två olika tak som passar dina önskemål, de kostar olika dock. 1) Skena på en sida – Leia. Kostar lite mer då det är en robustare konstruktion då du bara har en skena. 2) Skena på bägge sidor – Nova. Nov
  Läs mer

Pooltak isolerar bäst

“pooltak
Pooltak är det mest isolerade poolskyddet jämfört med Bar cover & Lamelltäcke. Bar cover består av en tunn PVC-duk ämnad för att skydda poolen från skräp samt förebygga att man kan ramla i. I och med att Bar cover hanteras manuellt kan duken inte vara för tjock eller tung. Lamelltäcken isolerar något bättre, samtidigt som det begränsas av passformen i poolen samt att lamellerna flyter ovanpå vattenlinjen, som gör att de inte kan vara för tjocka. Eftersom ett pooltak består av tätade fönstersektioner isolerar den poolen betydligt och fångar även upp värme från solen när det är stängt, som bidrar till uppvärmningen av vattnet. Enligt leverantörerna kan solen värma upp poolen upp till 8 grader på en varm sommardag. Pooltak är det dyraste poolskyddet i inköp, samtidigt som det minskar driftkostnaden.

Skenor eller hjul?

“skenor
Ett pooltak skjuts fram och tillbaka med hjälp av skenor och/eller hjul. Pooltak brukar klassas som låga eller höga.
Höga pooltak som möjliggör att man kan bada mer fritt, kräver en skena på vardera sida. Låga pooltak kräver endast en skena på ena sidan och kan föras med hjul på andra sidan. En klar fördel med låga tak är att man då kan ha hjulen mot sidan av mot poolen man vistas mest kring. Vilket kan kännas säkrare om man har små barn osv.


Poolsarg och pooltak

“pooltak
Till skillnad från de andra typer av poolskydd, så är pooltak placerade och monterade ovanför/runt om poolen med fäste i poolsargen. Poolsargen är materialet närmast poolen, som kan bestå av kantsten eller trädäck. Det finns många olika möjligheter för hur man vill anpassa sin poolyta, vissa har kansten med trädäck runt, vissa låter altanen gå hela vägen fram, och vissa har har trä närmast med en stenlagd uteplats runt. Vi får många frågor om just poolsarg och pooltak, då skenorna förlängs en bit bakom poolen, och ifall det kan vara några problem ifall man önskar två olika material runt poolen. Generellt är detta inte några större konstigheter, då det viktiga är att det inte finns några höjdskillnader. Det viktiga är att poolsargen får plats under pooltaket, då man annars i värsta fall kan behöva specialbeställa taket. Tänk också på att olika material har olika livslängd, menat att du helst inte vill behöva byta en av dem för ofta.

Relaterade frågor

 • Poolsarg till pooltak leia
  Micke svarar: Hej Mattias, Kul att ni ska bygga med vårt poolsystem 🙂 Leia pooltak för en 6×3 pool är i standardformatet 368 x 668 cm. Dvs det är anpassat för 6×3 m med poolsarg. Det är därför det även fungerar för en pool med 6,5×3,5
  Läs mer
 • Poolsarg vid byte till pooltak
  Micke svarar: Tack för frågan Det man gör är att man antingen tar ett standard tak och ser ifall det får plats med sargen under taket. Det viktiga är att långsidorna får plats helt under taket. Alternativet är att man tar in pris från Gullberg på spe
  Läs mer

Säkerhet med pooltak, en klar fördel

“pooltak
När man tittar på olika pooltaks säkerhet menas säkerheten när de är stängda/överdragna. Där är pooltaken bättre för små barn eftersom de av misstag inte går ut på poolskyddet. Pooltaket gör att de helst inte vill upp på taket. Men visst kan ett litet barn fortfarande klättra upp på t.ex. Leia. Nu ska t.ex. Gullbergs tak klara vikten av ett småbarn utan några större problem. Men det känns bättre och tryggare att poolskyddet faktiskt är som ett staket som håller barnet borta från vattenytan.

Du som poolägare ansvarar också för andras säkerhet eftersom det är din tomt. Läs mer om det här

Håller poolen ren

Ett pooltak håller din pool ren! Tillskillnad från ett bar cover eller lamelltäcke som tenderar till att föra med sig smutsen från ovansidan ner i poolen vid öppning, så täcker ditt pooltak hela poolen. Ett pooltak går ut över alla fyra sidor av poolen och löv och skräp som ansamlas på pooltaket dras inte ner i vattnet i onödan utan regnar eller blåser av. Därav skyddar taket poolen från löv, gräs osv.
Däremot kan man behöva sopa skenorna regelbundet från löv, pollen och småskräp.

Pooltak: För dig som vill bada oavsett väder

“gullberg-jansson-atlas”
För dig som väljer pooltak, speciellt lite högre modeller, möjliggör det att man kan bada oavsett väder. Utav Gullberg & Janssons pooltak går alla modeller förutom Alva att öppna utan att behöva dra över pooltaket, med en lucka/dörr. Detta gör att man kan komma in i poolen och bada utan att behöva dra av pooltaket, som gör att det går att bada oavsett väder.

Tjälldens leverantör av pooltak – Gullberg & Jansson

Gullberg & Jansson är Tjälldens leverantör av pooltak, varpå det är dessa pooltak jag besitter störst kunskap om. Alla Gullberg & Jansson pooltak är godkända enligt den franska säkerhetsstandarden.

Tak från Gullberg & Jansson: Leia

“leia
Taket Leia är ett lågt exklusivt pooltak, som trots sin låga höjd går att bada under även om det är stängt. Taket är konstruerat för att ha hjul på en sidan och skena på den andra, där sektionerna då är sammanhakade.

Taket kan fås till pooler mindre än 6x15m. Panelen kommer endast i klarplast med färgval för stommen. Öppningsbar dörr kommer som tillval och befinner sig alltid i den högsta sektionen av poolen. Så den placerar man i den delen av pooltaket som ofta är närmast en trappa eller stege.

Tänk på att pooltak helst inte ska användas om du har en alltför uppstickande poolkanter (poolsarg) eller annat som är fast monterat i poolen. En fastmonterad stege kan t.ex. bli problematisk vid öppning varför många väljer pooltrappa.

Relaterade frågor

 • Leia tak till 3,5 x 6,5 m
  Hej Micke, Ska byta ut min barcover. Kikar på pooltak och hittade dig 🙂 Jag undrar om det är möjligt att bygga ett Leia pooltak till poolstorleken 3,5 x 6,5 m? Tack! Hej Pål, Det kan du absolut. Leia kan beställas till kundspecifika mått men har ocks
  Läs mer
 • Mått på Leia pooltak
  Micke svarar: Hej Fredrik, Tack för frågan. Ja det går. Har skickat dig en offert på dessa mått! Hör av dig om du har några frågor! Mvh Micke Läs mer om pooltak här Läs mer om Offerter här
  Läs mer
 • Pool utan poolsarg
  Micke svarar: Hej! Det blir billigare och bra med pool utan sarg. Man får ju ingen sarg 😊 dock vilket man kan tycka om eller inte. Det är en smakfråga. Men jag kan bara konstatera att det är många som INTE beställer med sarg. Men gör inte taket för s
  Läs mer
 • Vilken storlek på pooltak beroende på poolsarg
  Micke svarar: Hej Ebba! Boktaken finns för standardstorlekarna (6×3 och 8×4 framförallt). 10×5 är tyvärr inte en standardstorlek. Normalt brukar man säga att hjulen och skenan ska helst ligga utanför sargen. Men det beror på underlaget
  Läs mer

Tak från Gullberg & Jansson: Alva

“alva
Pooltaket Alva är marknadens lägsta pooltak, endast 38cm i höjd, med en modern och stilren design. Alva har en förstärkt stomme som gör att det trots sin låga konstruktion kan ha endast en skena och samtidigt uppfyller säkerhetskraven.
Precis som för taket Leia är taket framförallt konstruerat så att man har en sida med skena och en sida med hjul.

På grund av dess låga höjd är det inte optimalt om man vill kunna bada under taket.

Taket kan fås till pooler mindre än 6x15m. Panelen kommer endast i klarplast med färgval för stommen. Öppningsbar skjutdörr finns ej.

Frågor om Alva pooltak

 • Offert och info om Alva pooltak
  Micke svarar: Hej Lucy, Tusen tack för ett jättetrevligt mail 😊 Har skickat dig en offert på ett Alva pooltak. Enligt Gullberg är alvataket 38 – 50 cm (lägsta vs högsta sektionen). Alvtak levereras alltid förmonterat. Hör av dig om du har några
  Läs mer

Tak från Gullberg & Jansson: Nova

“Nova
Nova Comfort är Gullberg & Janssons lite mer robusta pooltak. Denna poolstomme kan specialbeställas med starkare stomme för uthålligare konstruktion. Nova kommer endast med skenor på bägge sidor. Nova möjliggör även avtagbar fram och/eller bakgavel.

Tillval för nova kan vara dubbelväggig kanalplast i 8mm eller klarplast i 4mm. Tjockare dubbelvägg möjliggör bättre isolering och året runt bad. Gaveln går att få avtagbar i en eller tredelar samt dörr på kortsida eller långsida. Gaveln kan även fås som uppvikbar.

Pris på pooltak

Prisskillnaden för olika poolskydd är enorm, och pooltak är de dyraste. Många väljer att uppgradera sin poolskydd efterhand. Personligen började jag med ett klassiskt bar cover, för att efter några år byta upp mig till ett pooltak.
Det finns många faktorer som styr priset för ett pooltak. Desto större pool du har desto starkare behöver stommen vara osv.

Exempel för pris poolstorlekar 3×6, 3,5×7, 4×8. Taken går att få upp till 6×15 m. Kan även fås specialanpassat. Tänk på att taket är tvunget att vara lite större än poolens storlek

Leia

Bredd Innermått (m) Längd Innermått (m) Höjd (m) Pris klarplast(kr)
3,2 6,2 0,60 149 200:-
3,70 7,20 0,62 168 100:-
4,20 8,20 0,67 188 400:-
Priser hämtade från Gullberg & Jansson Mars 2023

Alva

Bredd Innermått (m) Längd Innermått (m) Höjd (m) Pris klarplast(kr)
3,20 6,20 0,39 124 000:-
3,70 7,20 0,49 151 400:-
4,20 8,20 0,50 173 700:-
Priser hämtade från Gullberg & Jansson Mars 2023

Nova

Bredd Innermått (Yttermått) i meter Längd Innermått (Yttermått) i meter höjd i meter Pris klarplast(kr)
3,20 6,20 0,77 112 700:-
3,70 7,20 0,79 156 700:-
4,20 8,20 0,89 179 900:-
Priser hämtade från Gullberg & Jansson Mars 2023

Storlek på pooltak

Alla pooltak finns i ett antal olika standardmått, finns listade i tabellen ovan. Detta utifrån de vanligaste poolstorlekarna. Skulle man bygga en pool med specialmått så går det att beställa pooltak därefter, men till ett högre pris.

Väljer man också att bygga en pool i annat än en rektangulär så kan det bli svårare med ett pooltak, exempelvis en rund pool.
Tänk också på att om din pooltrappa byggs “utanför” din poolstomme, så kan det tillkomma en meter i längd på ditt pooltak.

Relaterade frågor:

 • Poolstorlek beroende på pooltak
  Micke svarar: Hej, Bra tänkt. Vilket pooltak funderar ni på ? Det går bra att använda pooltaket för 6×3 (avsett för poolsarg) till 6,5×3,5 m pool för både Leia och Nova som är de vanligaste taken vi säljer. Sen handlar det lite om Ni vill h
  Läs mer

Vinterskydd

Ett pooltak kan användas som vinterskydd. Man bor man i norra delen av Sverige kan ändå ett vinterskydd i form av plåtar vara ett alternativ.

De andra poolskyddsalternativen hindrar inte regn och snö från att hamna i poolen, som därmed kräver extra skydd över vintern. Med ett pooltak kan man ha kvar detta över vintern och mestadel se till så att inte för mycket snö ligger ovanpå taket, som då enkelt kan tas bort. Men har man pooltaket ovanpå en pool vid sommarstugan där man inte tittar till poolen så kan det bli mycket höga laster när stora lager snö ansamlas ovanpå poolen vilket kan göra att pooltaket går sönder. Så tittar man inte till poolen regelbundet och skjuter bort snö med jämna mellanrum så rekommenderar jag vinterplåtar.

 • Storlek på pooltak
  Hej, jag ska montera en ovanmark pool som jag ska klä in samt bygga trädäck kring. Poolen är 3,6 X 6,1 så jag undrar om ett standard 3 X 6 tak fungerar eller om det blir för litet. Hej Mattias , Vilket pooltak har du sneglat på? Vi säljer bara Gullbe
  Läs mer
 • Kostnadsförslag förstörd polykarbonatskiva pooltak
  Hej, Jag har gjort en skadeanmälan till Biltema. Jag använde Label off på två rutor på pooltskets gavelsida och nu har plasten krackelerat. Biltema vill ha in prisförslag på vad det skulle kosta att byta rutorna. Har du möjlighet att ge oss en offert
  Läs mer
 • Montera pooltak själv eller inte
  Micke svarar: Hej Stina, Det är pilligt och många ångrar sig och säger att aldrig mer. Men 20 000 kr är ändå 20 000 kr (!!! 😊 !!!) och min erfarenhet är att efter ett tag glömmer de bort hur jobbigt det var men känslan att ha sparat pengar hänger kva
  Läs mer
 • Offert på pooltak
  Micke svarar: Hej Philip, Det finns två olika tak som passar dina önskemål, de kostar olika dock. 1) Skena på en sida – Leia. Kostar lite mer då det är en robustare konstruktion då du bara har en skena. 2) Skena på bägge sidor – Nova. Nov
  Läs mer
 • Pooltak till 8-kantig pool
  Micke svarar: Hej Helene, Tack för frågan. Har du lite bilder så jag ser hur det ser ut runtomkring så kan jag utifrån de bilderna fundera över rätt poolskydd för Er ifall det är tak ni är inne på. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer här
  Läs mer
 • Pooltak, Thermopool, Montering
  Micke svarar: Hej Christian, Man har ju poolsarg av trä eller sten. Och ovanpå denna kan du ställa ett pooltak. Thermopool systemet är enligt mig överdimensionerat (mer betong än nödvändigt) för att användas som pool. Togs fram för källarväggar en gå
  Läs mer
 • Pooltak utan skenor
  Micke svarar: Hej Ingela, Leia och alva säljer vi där man har en skena. Jag fixar offerter på dessa två för din storlek på måndag när jag är tillbaka på jobbet 😊 Trevlig fortsatt helg! Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om pooltak här Få
  Läs mer
 • Frågor angående pooltak
  Micke svarar: Hej Jakob, Alla pooltak kan beställas förmonterat. Då kommer de i sektioner som man sedan ”installerar” på plats. Då skruvar man fast lite skenor, fäster sektionerna i varandra osv. Vissa av taken beställs till Gullberg i Helsingborg i
  Läs mer
 • Simma under pooltak
  Micke svarar: Hej Ivar Ja och nej. Gäller vid all användning av klor. Då bildas det klorgas som inte har någonstans att ta vägen under taket. Avhjälps enkelt genom att först öppna taket i kanske en-två minuter och sen kan man stänga igen (räcker egen
  Läs mer
 • Leverans av specialbeställt pooltak
  Micke svarar: Hej Olle, Tack för frågan. Det stämmer. När pooltak görs utefter specialmått så måste de levereras hela, då monteringsanvisningar osv inte längre är relevanta. Detta medför ju såklart en extra kostnad, men ger dig ett pooltak anpassat e
  Läs mer
 • Poolsarg och pooltak
  Micke svarar: Hej! Det blir billigare och bra med pool utan sarg. Man får ju ingen sarg 😊 dock vilket man kan tycka om eller inte. Det är en smakfråga. Men jag kan bara konstatera att det är många som INTE beställer med sarg. Men gör inte taket för s
  Läs mer
 • Byta till pooltak
  Micke svarar: Hej! Nej det skulle jag inte säga. Beroende på vad man jämför med så är det enklare. Skräp har ju svårare för att ta sig ner i poolen jämfört med lamellskydd eller barcover. Möjligen blir en ”manuellt renad pool” med klortabletter mer k
  Läs mer
 • Pooltak med standardsize för pool 6,5×3,5
  Micke svarar: Hej Johan, Rörande pooltak så har Gullberg Jansson ett standard pooltak med Leia i storleken (innemått) 368 x 668 cm. Så använder man det taket så rullar hjulen över sargen och ut på stensättningen. Det går men precis som du skriver men
  Läs mer
 • Montera pooltak själv?
  Micke svarar: Hej, Tack för frågan Absolut kan man göra det, men att rekommendera det vet jag inte. Det är mycket jobb. För händiga personer så går det absolut och tar 2-3 dagar har jag hört. Det är bra betalt för tiden. Monteringsanvisningarna är ju
  Läs mer