Pooltak

Genomgång av olika pooltak

Pooltak

Pooltak har idag blivit allt vanligare och vanligare. Med hjälp av ett pooltak förlänger man poolsäsongen, effektiviserar energiförbrukningen och minskar skötseln av poolen. Jag anser också att pooltak bidrar enormt till din trädgård, med belysning och lampor som syns i hela din trädgård. Dock finns det många aspekter att ta hänsyn till och det är trots allt ett dyrt alternativ.

Generellt om pooltak

“under
Ett pooltak består av en aluminiumstomme med fönster gjorda av kanal- eller klarplast på 3-10mm tjockleck. Fördelarna med ett pooltak är många. På grund av dess täta konstruktion minimerar man poolens underhåll, hindrar regnvattnet från att komma in i poolen och sänker pHt, minskar uppvärmningskostnaden, ökar säkerheten och förlänger säsongen.
Jag själv har ett pooltak hemma, som jag anser bidra mycket till trädgården även om jag själv hade föredragit lamelltäcket för dess snygga sätt att glida ovanpå vattenytan. Men våra träd i min trädgård omöjliggör tyvärr nerfällt lamelltäcke. Har man poolen upplyst på kvällen så märks det i hela trädgården. En trevlig detalj under sena sommarkvällar med vänner.

Man brukar säga att det finns två olika typer av pooltak. Antingen låga som upplevs som mer diskreta, eller höga som möjliggör att man kan bada under. Här handlar det mycket om budget och ambition. Men lägre pooltak anser många vara snyggare men de är ofta dyrare i pris. Men det beror inte bara på takets höjd utan på att man i fallet med Gullberg Jansson vill ha skenor på en sida istället för två. Då behöver man en robustare konstruktion. Samtidigt begränsas du av att du inte kan bada under taket. För dig som vill kunna bada oavsett väder eller förlänga sommarsäsongen så finns det högre pooltak som kan vara lika höga som ett växthus i princip.

Relaterade frågor

 • Pooltak med standardsize för pool 6,5×3,5
  Micke svarar: Hej Johan, Rörande pooltak så har Gullberg Jansson ett standard pooltak med Leia i storleken (innemått) 368 x 668 cm. Så använder man det taket så rullar hjulen över sargen och ut på stensättningen. Det går men precis

  Läs mer
 • Montera pooltak själv?
  Micke svarar: Hej, Tack för frågan Absolut kan man göra det, men att rekommendera det vet jag inte. Det är mycket jobb. För händiga personer så går det absolut och tar 2-3 dagar har jag hört. Det är bra betalt

  Läs mer
 • Pooltak för en 3.20 x 5.30 pool
  Hej, Vi skall nytta en pool med måtten 3.20 x 5.30. Finns det ett pooltak som passar denna storlek? Platsen där poolen skall ner är ganska begränsad så önskvärt är att den inte bygger så mycket. Tusen tack på förhand.

  Läs mer

Pooltak isolerar bäst

“pooltak
Pooltak är det mest isolerade poolskyddet jämfört med Bar cover & Lamelltäcke. Bar cover består av en tunn PVC-duk ämnad för att skydda poolen från skräp samt förebygga att man kan ramla i. I och med att Bar cover hanteras manuellt kan duken inte vara för tjock eller tung. Lamelltäcken isolerar något bättre, samtidigt som det begränsas av passformen i poolen samt att lamellerna flyter ovanpå vattenlinjen, som gör att de inte kan vara för tjocka. Eftersom ett pooltak består av tätade fönstersektioner isolerar den poolen betydligt och fångar även upp värme från solen när det är stängt, som bidrar till uppvärmningen av vattnet. Enligt leverantörerna kan solen värma upp poolen upp till 8 grader på en varm sommardag. Pooltak är det dyraste poolskyddet i inköp, samtidigt som det minskar driftkostnaden.

Skenor eller hjul?

“skenor
Ett pooltak skjuts fram och tillbaka med hjälp av skenor och/eller hjul. Pooltak brukar klassas som låga eller höga.
Höga pooltak som möjliggör att man kan bada mer fritt, kräver en skena på vardera sida. Låga pooltak kräver endast en skena på ena sidan och kan föras med hjul på andra sidan. En klar fördel med låga tak är att man då kan ha hjulen mot sidan av mot poolen man vistas mest kring. Vilket kan kännas säkrare om man har små barn osv.


Poolsarg och pooltak

“pooltak
Till skillnad från de andra typer av poolskydd, så är pooltak placerade och monterade ovanför/runt om poolen med fäste i poolsargen. Poolsargen är materialet närmast poolen, som kan bestå av kantsten eller trädäck. Det finns många olika möjligheter för hur man vill anpassa sin poolyta, vissa har kansten med trädäck runt, vissa låter altanen gå hela vägen fram, och vissa har har trä närmast med en stenlagd uteplats runt. Vi får många frågor om just poolsarg och pooltak, då skenorna förlängs en bit bakom poolen, och ifall det kan vara några problem ifall man önskar två olika material runt poolen. Generellt är detta inte några större konstigheter, då det viktiga är att det inte finns några höjdskillnader. Det viktiga är att poolsargen får plats under pooltaket, då man annars i värsta fall kan behöva specialbeställa taket. Tänk också på att olika material har olika livslängd, menat att du helst inte vill behöva byta en av dem för ofta.

Relaterade frågor

 • Poolsarg vid byte till pooltak
  Micke svarar: Tack för frågan Det man gör är att man antingen tar ett standard tak och ser ifall det får plats med sargen under taket. Det viktiga är att långsidorna får plats helt under taket. Alternativet är att man

  Läs mer

Säkerhet med pooltak, en klar fördel

“pooltak
När man tittar på olika pooltaks säkerhet menas säkerheten när de är stängda/överdragna. Där är pooltaken bättre för små barn eftersom de av misstag inte går ut på poolskyddet. Pooltaket gör att de helst inte vill upp på taket. Men visst kan ett litet barn fortfarande klättra upp på t.ex. Leia. Nu ska t.ex. Gullbergs tak klara vikten av ett småbarn utan några större problem. Men det känns bättre och tryggare att poolskyddet faktiskt är som ett staket som håller barnet borta från vattenytan.

Du som poolägare ansvarar också för andras säkerhet eftersom det är din tomt. Läs mer om det här

Håller poolen ren

Ett pooltak håller din pool ren! Tillskillnad från ett bar cover eller lamelltäcke som tenderar till att föra med sig smutsen från ovansidan ner i poolen vid öppning, så täcker ditt pooltak hela poolen. Ett pooltak går ut över alla fyra sidor av poolen och löv och skräp som ansamlas på pooltaket dras inte ner i vattnet i onödan utan regnar eller blåser av. Därav skyddar taket poolen från löv, gräs osv.
Däremot kan man behöva sopa skenorna regelbundet från löv, pollen och småskräp.

Pooltak: För dig som vill bada oavsett väder

“gullberg-jansson-atlas”
För dig som väljer pooltak, speciellt lite högre modeller, möjliggör det att man kan bada oavsett väder. Utav Gullberg & Janssons pooltak går alla modeller förutom Alva att öppna utan att behöva dra över pooltaket, med en lucka/dörr. Detta gör att man kan komma in i poolen och bada utan att behöva dra av pooltaket, som gör att det går att bada oavsett väder.

Tjälldens leverantör av pooltak – Gullberg & Jansson

Gullberg & Jansson är Tjälldens leverantör av pooltak, varpå det är dessa pooltak jag besitter störst kunskap om. Alla Gullberg & Jansson pooltak är godkända enligt den franska säkerhetsstandarden.

Tak från Gullberg & Jansson: Leia

“leia
Taket Leia är ett lågt exklusivt pooltak, som trots sin låga höjd går att bada under även om det är stängt. Taket är konstruerat för att ha hjul på en sidan och skena på den andra, där sektionerna då är sammanhakade.

Taket kan fås till pooler mindre än 6x15m. Panelen kommer endast i klarplast med färgval för stommen. Öppningsbar dörr kommer som tillval och befinner sig alltid i den högsta sektionen av poolen. Så den placerar man i den delen av pooltaket som ofta är närmast en trappa eller stege.

Tänk på att pooltak helst inte ska användas om du har en alltför uppstickande poolkanter (poolsarg) eller annat som är fast monterat i poolen. En fastmonterad stege kan t.ex. bli problematisk vid öppning varför många väljer pooltrappa.

Relaterade frågor

 • Livslängd på leia pooltak?
  Micke svarar: Tack för frågan Vi har haft vårt i 6-7 år och det taket mår fortfarande bra. Då har vi bisarrt med nedfall från träd runt oss. Kan inte bli värre. Det utsätter såklart hjulen för en extra påfrestning

  Läs mer
 • Storlek på pooltak
  Hej Micke, Jag funderar på att bygga en Tjällden pool 3,5×6,5 Ser på en av bilderna att du har ett pooltaket Leia. Har du storleken med invändigt mått 368 x 676 x 58 cm? Skulle den storleken funka även för

  Läs mer

Tak från Gullberg & Jansson: Alva

“alva
Pooltaket Alva är marknadens lägsta pooltak, endast 38cm i höjd, med en modern och stilren design. Alva har en förstärkt stomme som gör att det trots sin låga konstruktion kan ha endast en skena och samtidigt uppfyller säkerhetskraven.
Precis som för taket Leia är taket framförallt konstruerat så att man har en sida med skena och en sida med hjul.

På grund av dess låga höjd är det inte optimalt om man vill kunna bada under taket.

Taket kan fås till pooler mindre än 6x15m. Panelen kommer endast i klarplast med färgval för stommen. Öppningsbar skjutdörr finns ej.

Tak från Gullberg & Jansson: Nova

“Nova
Nova Comfort är Gullberg & Janssons lite mer robusta pooltak. Denna poolstomme kan specialbeställas med starkare stomme för uthålligare konstruktion. Nova kommer endast med skenor på bägge sidor. Nova möjliggör även avtagbar fram och/eller bakgavel.

Tillval för nova kan vara dubbelväggig kanalplast i 8mm eller klarplast i 4mm. Tjockare dubbelvägg möjliggör bättre isolering och året runt bad. Gaveln går att få avtagbar i en eller tredelar samt dörr på kortsida eller långsida. Gaveln kan även fås som uppvikbar.

Pris på pooltak

Prisskillnaden för olika poolskydd är enorm, och pooltak är de dyraste. Många väljer att uppgradera sin poolskydd efterhand. Personligen började jag med ett klassiskt bar cover, för att efter några år byta upp mig till ett pooltak.
Det finns många faktorer som styr priset för ett pooltak. Desto större pool du har desto starkare behöver stommen vara osv.

Exempel för pris poolstorlekar 3×6, 3,5×7, 4×8. Taken går att få upp till 6×15 m. Kan även fås specialanpassat. Tänk på att taket är tvunget att vara lite större än poolens storlek

Leia

Bredd (m) Längd (m) höjd (m) Pris klarplast(kr)
3,20 6,20 0,60 110 516:-
3,70 7,20 0,62 145 373:-
4,20 8,20 0,67 152 024:-

Alva

Bredd (m) Längd (m) höjd (m) Pris klarplast(kr)
3,20 6,20 0,39 100 650:-
3,70 7,20 0,49 135 809:-
4,20 8,20 0,50 143 855:-

Nova

Bredd (m) Längd (m) höjd (m) Pris kanalplast(kr) Pris klarplast(kr)
3,20 6,20 0,77 94 831:- 108 949:-
3,70 7,20 0,79 139 021:- 153 661:-
4,20 8,20 0,89 146 247:- 169 935:-

Storlek på pooltak

Alla pooltak finns i ett antal olika standardmått, finns listade i tabellen ovan. Detta utifrån de vanligaste poolstorlekarna. Skulle man bygga en pool med specialmått så går det att beställa pooltak därefter, men till ett högre pris.

Väljer man också att bygga en pool i annat än en rektangulär så kan det bli svårare med ett pooltak, exempelvis en rund pool.
Tänk också på att om din pooltrappa byggs “utanför” din poolstomme, så kan det tillkomma en meter i längd på ditt pooltak.

Relaterade frågor:

Vinterskydd

Ett pooltak kan användas som vinterskydd. Man bor man i norra delen av Sverige kan ändå ett vinterskydd i form av plåtar vara ett alternativ.

De andra poolskyddsalternativen hindrar inte regn och snö från att hamna i poolen, som därmed kräver extra skydd över vintern. Med ett pooltak kan man ha kvar detta över vintern och mestadel se till så att inte för mycket snö ligger ovanpå taket, som då enkelt kan tas bort. Men har man pooltaket ovanpå en pool vid sommarstugan där man inte tittar till poolen så kan det bli mycket höga laster när stora lager snö ansamlas ovanpå poolen vilket kan göra att pooltaket går sönder. Så tittar man inte till poolen regelbundet och skjuter bort snö med jämna mellanrum så rekommenderar jag vinterplåtar.

 • Pooltak med standardsize för pool 6,5×3,5
  Micke svarar: Hej Johan, Rörande pooltak så har Gullberg Jansson ett standard pooltak med Leia i storleken (innemått) 368 x 668 cm. Så använder man det taket så rullar hjulen över sargen och ut på stensättningen. Det går men precis

  Läs mer
 • Montera pooltak själv?
  Micke svarar: Hej, Tack för frågan Absolut kan man göra det, men att rekommendera det vet jag inte. Det är mycket jobb. För händiga personer så går det absolut och tar 2-3 dagar har jag hört. Det är bra betalt

  Läs mer
 • Pooltak för en 3.20 x 5.30 pool
  Hej, Vi skall nytta en pool med måtten 3.20 x 5.30. Finns det ett pooltak som passar denna storlek? Platsen där poolen skall ner är ganska begränsad så önskvärt är att den inte bygger så mycket. Tusen tack på förhand.

  Läs mer

Om skribenten

Mikael Asp-Tjällden på poolmicke.se

Jag heter Mikael Asp-Tjällden och jag svarar på frågor om bl.a. pooler. Du kan läsa mer om mig här. Vill du ställa en fråga till mig (vore superskoj), så gör du det helt kostnadsfritt här.