Poolskydd

Allt du behöver veta om poolskydd

Poolskydd

Det finns mycket att säga om poolskydd och prisklasserna varierar kraftigt. Många poolägare inleder med att köpa något ganska billigt för att sen uppgradera sig. Efter ett par år har man lärt sig lite om poolen och man kan vilja komplettera sin pool med ett nytt poolskydd, vilket många poolägare gör.

Boverkets byggregler för poolskydd

Nedan beskrivs säkerhetsklassningar av poolskydd, men för dig som poolägare finns det även ett ansvar för att skydda mot drunkning på tomter. Enligt BBR version 2011:6 , kap. 8:951, så skall fasta bassänger med ett djup större än 0,2 meter ha ett “tillfredställande” skydd mot olycksfall som involverar barn. Allmänna råd som nämns är skyddsanordningar, antingen i form av skyddstäckning/skyddsnät och/eller staket som är minst 0,9 meter högt. Detta är för att barn inte ska kunna ta sig in till tomten utan uppsyn, på din tomt som ansvarig poolägare. Så gott som alla poolskydd i Sverige uppfyller nedanstående säkerhetsstandard, som skall fylla funktionen av ett tillfredsställande skydd, förutsatt att poolen inte lämnas öppen vid frånvaro.

Läs mer här om bygglov & säkerhet

Säkerhetsstandard: NF P 90-308

I Sverige finns ingen lag på säkerhet vad det gäller poolskydd. Trots detta utgår många poolskydd utifrån den franska säkerhetsstandarden då Frankrike är ett föregångsland för poolbranschen i Europa.

Frankrike är det land i Europa med störst andel poolägare, flest pooltillverkare och högst standard på produktionen. Sedan 2006 infördes det i Frankrike ett säkerhetskrav på poolskydd, som har blivit riktlinjen för den europeiska poolbranschen.
Dessa punkter är:

 • Poolskyddet måste vara konstruerad på ett sådant sätt att ett barn inte ska kunna ramla igenom skyddet
 • Ett barn ska inte kunna klättra in under poolskyddet
 • Poolskyddet ska klara av en vuxen människa på minst 100kg ovanpå, utan att skyddet skadas permanent
 • Poolskyddets fästen ska inte kunna åstadkomma skada på barn
 • Poolskyddet ska inte åsamka skada på ett barn som leker med det
 • För poolskydd med automatiskt styrning, ska detta gå att låsa och inte öppnas upp av barn

Gullberg & Jansson är Tjälldens leverantör av poolskydd, alla deras poolskydd uppfyller kraven och är godkända enligt den franska standarden NF P 90-308

Läs Mer om Gullberg & Jansson här

Poolskydd för runda pooler

Alla pooler är inte fyrkantiga/rektangulära. För runda och ovala pooler är det lite mindre att välja på än för rektangulära pooler.

Barcovers
Det finns barcovers som klarar av runda pooler. Men själva skyddet är fyrkantigt.
De heter Capella och finns upp till diametern 5.5 m.

Relaterade frågor

 • Välja poolskydd?
  Hej Micke Vi är på jakt efter ett pool skydd till en pool på 3.20 bred och 3.43 lång Med Vänlig hälsning Peter Hej Peter, Det finns ju ganska många olika lösningar. Vi har sammanställt de vanligaste poolskydden här – länk till sida med olika po
  Läs mer