Poolstomme

Tjälldens poolstomme

Tjälldens poolstomme

poolstomme
Nästa steg i processen blir att välja vilken typ av pool du vill bygga. På just detta området så är jag mycket partisk. Jag är själv ingift i Tjällden släkten och jobbar tätt inpå dem i dag. Jag äger även själv en Tjälldenpool och är här bättre påläst jämfört med andra poolstommar. På grund av dessa faktorerna så kommer jag inte gå igenom andra poolstommar på marknaden, med tanke på att jag helt enkelt inte kan lika mycket om dem samt att jag tror på det jag själv är involverad med. Med det sagt så finns det många system att välja på och du ska välja det du tror passar dig.

Vad är en isolerad pool?

“content”
Att välja en isolerad pool är enligt mig det som är mest optimalt då det enligt mig skapar en god förutsättning för att sänka driftkostnaderna. Att ha en isolerad innebär att uppvärmningskostnaderna blir mindre genom att poolen blir enklare att värma upp och att den lagrar värmen bättre.
Ett annat sätt att tänka är att man inte värmer upp marken runt poolen. Det blir ju indirekt effekten annars.
Man ska också ha i åtanke att det konstanta marktemperaturen ligger på ca 4 grader, som ger poolen en konstant nedkylning om du inte försöker förhindra detta genom isolering. Detta gör så att din poolsäsong kan förlängas då den kan hållas uppvärmd under en längre period på året.

Olika typer av isolerade system

Det finns flera olika typer av isolerade poolsystem.
Tjälldenpoolen jämförs idag framförallt med olika typer av thermopoolsystem.

Poolstommen och cellplast

“content”
Tjälldens poolstomme består av ett komplett grundpaket inklusive armering samt väggblock. Väggblocken är 150cm höga och kommer i olika bredder om 1000 mm och 500 mm block. Dessa består av cellplast med ett tunt lager fiberarmerad betong på utsidan. Poolväggblocken kommer färdiga från fabrik placeras enkelt utpå den gjutna betongplattan.
Vad som har kommit och bli Tjälldens signum är den låga användningen av betong och istället försöka ersätta betong med cellplast.
Detta gör att Tjälldens poolstomme använder betydligt mindre betong än thermopoolen. Vi menar att att det är bättre att ersätta betong med cellplast så mycket det går så länge man inte gör avkall på konstruktionen/hållfastheten. Vi har lagt oss på säkra sidan när det gäller betong men vi dimensionerar inte poolväggarna för att klara laster från ett 6 våningshus.

Här ser du Tjälldens alla poolblock som kommer direkt från fabrik

De olika cellplastblocken


Tjälldens block för grundplattan

Tjälldens lampblock

Block för inlopp

Exempel på ett av blocken för trappan, som bara placeras ut och gjuts fast

Hörnblock för poolväggarna

Standard väggblock

Block för bräddavlopp, där bräddavloppet placeras i det färdigskurna blocket.

Blocket för bräddavlopp exempel på konstruktion

Tjälldens stomme använder mindre betong

Tjälldenpoolen har som ambition att vara såpass isolerad att den sparar energi. Poolväggarna är 30 cm tjocka. Man gjuter bara i urtagen mellan väggblocken. Det gör att för en 8×4 m pool så går det åt cirka 1,4 kubik betong. För motsvarande thermopool så går det åt cirka 5-6 kubik. Eftersom man använder betydligt mer betong behöver man också armera mer.

Minskat värmeutsläpp

Tjälldens poolstomme har som ambition att släppa ut så lite värme som möjligt. Eftersom poolväggarna är 30 cm tjocka så blir poolstommen väldigt energieffektiv.

Bygga en isolerad pool

“content”
När man grävt ur för sin pool, schaktat alla massor och dränerat så skall botten kantelementen för betongplattan placeras ut och gjutas. Kantblocken samt bottenskivor fästs med skarvbläck. Armeringsnät lägg ut i botten på armeringsdistanser.
Man najar sedan fast de bockade armeringsjärnen enligt ritningen för väggarna så att dessa armeringsjärn hamnar i urtagen mellan väggarna. Det är en mycket viktigt del för Tjälldenpoolen att man gjuter in den bockade armeringen. Se till att denna “väggarmering” inte hamnar för ytligt när man gjuter.
Därefter är nästa steg att gjuta bottenplattan. Denna skall sedan låtas torka i ca en vecka innan man bygger vidare med väggarna. Har man bråttom kan man påbörja detta redan efter 3-4 dagar. Då har plattan brunnit såpass länge att den klarar av att gå på den. Så fort du kan gå på den så är det egentligen ok att påbörja monteringen av väggarna.

När bottenplattan har torkat placeras väggarna ut enligt ritningen. Se till att den ingjutna armeringsjärnen hamnar mitt i hålrummet i blocken så gott det går. Väggarna placeras ut och monteras fast med fogskum.
Sedan gjuts de fast med betong ner i hålrummet. För att blocken inte ska lyfta när man gjuter i urtagen kan man med fördel “grundgjuta” lite i varje ben. Lägg därför i cirka 200mm i första omgången. Betongen skall sedan härdas lite innan man fyller upp till urtagen. Låt det sedan torka helt.

Tillslut så skall krönbalken armeras (det kan man göra innan man gjuter i benen också). Här placeras två armeringsjärn ut fästa i distanserna. Dessa gjuts inte förräns efter att alla pooldetaljer har installerats. Det är framförallt bräddavloppet som behöver fogskummas fast först. Se film nedan.

Efter att väggar och trappa har gjutits så skall trappan gjutas, som bygger på samma princip som väggar. Trappblocken placeras ut och gjuts efter samma princip som väggblocken.

Här kan du läsa mer exakt om de olika stegen för att bygga en Tjällden pool

Begreppet thermopool och tjällden

“content”
Thermopool har kommit att bli begreppet för den nya vågen av isolerade pooler som byggs på plats, med en gjuten grundstomme. Tjällden AB väljer idag att inte kalla sig för en leverantör av thermopool, då våran produkt skiljer sig markant från resterande isolerade pooler på marknaden. De thermopooler som säljs idag utgörs av mindre block där du murar upp din poolstomme, och sedan fyller upp insidan med betong. Dessa block kan därmed jämföras med en enkel cellplastram för fylls med rätt mycket betong.

Tjällden AB

“content”
Leif Tjällden Ab grundades för över 40 år sedan i Skåne, i Lomma utanför lund. Man kom då in på marknaden med en ny typ av husgrunder och började tidigt bli en av de första i Sverige att ersätta stora delar av betongen med cellplast. För ca 10 år sedan började Tjällden utveckla och ta fram en poolstomme med samma princip, att ersätta betong med cellplast för en bättre isolerande förmåga. Precis som med husgrunder skulle poolerna vara välisolerade och energieffektiva. Jag personligen var med och tog fram denna poolen, och min egen pool där hemma kom att bli den första Tjälldenpoolen. 10 år senare är Tjällden AB idag en av de ledande aktörerna på marknaden var det gäller pooler och sålde år 2020 mer än 300 pooler.

Minskade antal leveranser till våra kunder för miljöns skull!

Vi vill minska antalet transporter för miljöns och våra kunders skull.
“content”
Som ett led i detta har vi numera införlivat armeringen i vår leverans av poolstommen ut till kund direkt från vår fabrik. Om så önskas kan vi även leverera pooltekniken i samma leverans vilket minskar mängder transporter ytterligare.

  • Leverans av en Tjälldenpool
  • Leverans av en Tjälldenpool

    Tjälldens poolstomme kommer i två separata omgångar. Själva poolstommen så som grund och väggar, skickas från våran fabrik i Vellinge. Leveranstiden här varierar beroende på belastning och säsong. Under våren är det högt tryck och efterfrågan på pooler, varpå vi har mer att göra. Själva teknikrummet, alla kopplingar, och slangar kommer inom ca 1-2 veckor. Allting kommer levererat på pallar, med lastbil.
    Var det gäller poolskydd så kan det variera beroende på typ av tak och leverantör.

    Generellt inom poolbranschen så varierar leveranstiden beroende på säsong. Att vara ute i god tid och påbörja poolbygget så tidigt som möjligt, eventuellt redan på hösten, kan göra att man inte hamnar i problem med leveranser osv.

    Relaterade frågor

    • leveranstid för pool
      Micke svarar: Hej Milton, Man kan lägga upp leveransen helt som man vill. Just nu har vi cirka en veckas leveranstid. Pooltak kan gå mycket fort för er om ni vill och har lite tur då Er storlek är en standardstorlek. Detta gör att boxtaken kan finnas
      Läs mer
    • Leveranstid för pool
      Micke svarar: Hej Love, Leveranstiden för pool är just nu cirka en vecka. Ha en bra dag! Mvh Martin Läs mer här om liner Läs mer här om pooltrappa
      Läs mer
    • Leveranstid på pool
      Micke svarar: Hej Linda, Vi brukar ha ca en veckas leveranstid på tillbehör, och poolstommen från fabrik. För liner kan det variera, runt 7-8 veckor. Vi brukar ta emot beställningar fram till mitten på Juni för årets säsong. Ha en trevlig dag. Mvh Mi
      Läs mer
    • Leveranstid på pool
      Micke svarar: Hej, Det är cirka en veckas leveranstid för stomme och tillbehör. 6-8 veckor för liner. Mycket olika för poolskydden, då det varierar beroende på leverantör. Nu är 8×4 en standardstorlek så då går det oftast fortare om man väljer t
      Läs mer

    Fördelen med Tjällden: Slipper böldpest & osmos

    “content”
    Pooler vars stomme består av glasfiber löper risk för att med tiden drabbas av blödpest och osmos. Osmos kan uppstå när vattnet lyckas tränga igenom poolens ytliga skikt och vattnet kan då nå glasfibret, som med tiden kan lösas upp av vatten. När vattnet väl har kommit in till glasfibret kan det inte komma ut, och det byggs efterhand upp ett tryck som leder till bubblor eller blåsor(böldpest).

    De pooler som använder sig av rent glasfiber är det värt att veta att vid högre vattentemperaturer ökar risken för böldpest, ett fenomen som är vanligt bland fritidsbåtar. Det finns alltid en skillnad i kvaliten bakom glasfiberpooler, så var noggrann med materialval osv. Annars löper det större risk för att kostnaden blir högre i längden. Det finns idag högkvalitativa glasfiberpooler. Köper du en glasfiberpool av högre kvalitet så minskar du risken för böldpest.

    Relaterade frågor

    • Tjälldenpool och böldpest
      Micke svarar: Tack för din fråga. Tjällden har inga som helst problem med rapporter om böldpest. Tekniken bygger på samma byggteknik som använts för grunder (och pooler) i många årtionden. Dvs cellplast och betong. Vi har funnits i många år och bygga
      Läs mer

    Renovera din pool och poolstomme

    “content”
    Livslängden på en pool är svår att definiera, men en liner har exempelvis en livslängd på 10-20 år beroende på kvalitet. Därmed finns det delar av din pool man önskar renovera eller uppgradera. Exempel på detta kan vara att byta ut lamelltäcke till ett pooltak, eller sätta dit ett covrex skydd.
    Renovering av pool kan även gälla poolsarg eller pooltrappa, då man önskar omforma eller uppgradera. När det kommer till en renovering av själva poolstommen är det oftast mer komplex. Mindre skador eller läckage kan åtgördas, men önskar man bygga om poolstommen är det enklare att ta in offert på en ny pool.
    Bygger du Tjälldenpoolen rätt är den möjlig att sätta dit mosaik/kakel.
    Men oavsett vilket arbete det kräver hjälper jag gärna till att assistera, och man för alla typer av arbete krävs det oftast en entreprenad, som ibland kan vara svåra att hitta. Jag besitter idag ett stort kontaktnät med erfarna poolbyggare över hela Sverige, som jag gärna delar med mig av.

    Relaterade frågor

    • Byta liner och plywoodskivor
      Micke svarar: Hej Bengt, Linersvetsare har jag kontakter på men tyvärr ingen som kan renovera träpooler. Säg till om ni vill ha en linersvetskontakt. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Lär mer här om platssvetsade liners Läs mer här om att renov
      Läs mer
    • Gammal friformad pool behöver rustas
      Micke svarar: Hej Klas, Ring mig imorgon eftermiddag så snackas vi. Du har fått mitt nummer. Ute och reser precis. Ha en fortsatt bra dag. Med vänlig hälsning, Mikael Asp-Tjälldén Läs mer om att renovera pool här Läs mer poolstomme här
      Läs mer
    • Vilket ytskikt till gammal betongpool
      Micke svarar: Hej Gustav Renovering av pooler kommer bli stort men ingen jag känner till fokuserar på det. Du bör ju kunna montera en liner om du bara ger en linerperson dina mått alternativt tar ut någon som platssvetsar liners. Sådana känner jag ti
      Läs mer
    • Offert på renovering av pool
      Har en innvendig pool på ca 8×4 meter från 1988. Önsker offert på komplett renovering. Ja poolliner, målning, pool utrustning o.a. Bästa är väl att kolla på alt som behövs göras. Tacksam för avtal om besiktning, rådgivning och offert. Mvh A Hej Ander
      Läs mer

    Andra typer av system: Plåtpool

    En isolerade poolstomme som byggs på plats kräver gjutning och en större installationskostnad. Ett billigare alternativ till detta är en plåtpool, dvs en färdig plåtstomme/plåtbalja, som placeras i en urggrävs grop. Den stora fördelen med dessa är dess låga installationskostnad och produktionskostnad. Plåtpooler beställs i färdiga former och storlekar, som leverantören har som standard, Dessa kan finnas i alla möjliga, så som rund, oval, rektangulär osv osv. När dessa byggs, så gräver man ut för poolen, som lyfts på plats, och som då sedan hålls på plats av trycket från jordlagret utifrån. Detta skiljer sig därför från en isolerad pool, som kräver gjutning.
    Nackdelen med en plåtpool är risken för rost och korrosion, men den största är att den inte isolerar. Det innebär att den är dyr att värma upp, eller värms upp naturligt av sol och lufttemperatur.

    Läs mer här om uppvärmning

    Relaterade frågor:

    • Platonmatta runt pool
      Micke svarar: Hej Jimmy, Tyvärr inte bekant med denna lösning. Jag jobbar bara med tjälldenpoolen utifrån ett ”stomperspektiv”. Så vet inte hur känsliga dessa pooler är. Mina tips: – att dränera poolen är sällan fel. Gör att du kan hålla koll på grun
      Läs mer

    Frågor om poolstomme

    • Pool med Myror
      Micke svarar: Hej Anders, Myror gillar cellplast på utsatta ställen. Därför har vi puts som standard på vår stomme (tjälldenpoolen). Så jag hade putsat cellplasten om du vill vara säker. Man kan inte putsa alla ställen, det är overkill, men göra så g
      Läs mer
    • Hur pålitligt är cellplast?
      Micke svarar: Inga som helst problem som jag ser det. Med våra väggar blir det ett fackverk av betong. Den övre krönbalken är jätteviktig då den låser fast hela konstruktionen. Tjälldens styrka är att dimensionera konstruktioner i mark som klarar fuk
      Läs mer