Belysning

Poolbelysning - Ger ökad användning för poolen

Belysning till poolen

Poolbelysning kan ibland glömmas bort som en del av poolen, men har en väldigt stor påverkan på hur poolen upplevs, speciellt på kvällarna. En pool är väldigt svår att få personlig i och med att stommen kommer färdig, med endast liner, trappa och pooldetaljer som tillval. Med begreppet pooldetaljer menas bräddavlopp, inlopp och lampor. Personligen har poolbelysningen varit en av de mest givande faktorerna med min pool. Den är en upplyst pool på kvällen och lyser upp hela trädgården och möjliggör kvällsbad och ökar njutningen av sena middagar. Här går jag igenom de olika alternativ du har inför bygget av din pool rörande belysningen.

Generell information om poolbelysning

poolbelysning-uteplats
Lampor till en pool är vanligtvis en del av det kompletta paket som ingår i köpet av en pool. För dig som köper en pool via Tjällden AB ingår alltid lampor om du önskar det. Som standard ingår plastlampor med vit LED.
Andra val man kan göra rörande poollampor är att ha rostfria ingjutningsdetaljer och/eller ha lampor som kan ändras i färg.
Lampor placeras i princip alltid på ena långsidan. Man bör placera lamporna så de bländar så lite som möjligt. Det kan därför placeras på samma sida som man har sin uteplats eller som vetter mot bostadshuset. Då bländas man så lite som möjligt. Normalt har pooler två st lampor, vilket gäller för alla pooler upp till 8×4 meter. För större pooler kan man i vissa fall behöva 3 lampor, men det är också upp till var och en. En 6×3 pool skulle möjligen klara sig på en lampa men mår även den bra av två lampor enligt mig.

Säkerhet

elskap-pool
När man jobbar med vatten och el så är det viktigt att man gör det på ett säkert sätt. Detta är varför jag anser att man inte ska snåla med produkt eller installation. Att se över så att man har bra grejer som är hållbara, är första steget. Man ska också alltid anlita en certifierad elektriker, för att säkra installationen av lampan genomförs ordentligt. Du vill även se till så att den poolbelysning inte kan riskera att slå ut all el. Så tänk igenom så att din pool generellt har säkringar dimensionerat för att klara din pool. För med poolvärmepump, poolpump mm så kan det bli en hel del el.
Snåla inte in på elkostnaderna vid installationen genom att göra denna del själv om du inte är behörig. Försök då istället genomföra andra delar av poolbygget själv.
För dig som bor i villaområden och eventuellt har barn, så är en upplyst pool en viktigt säkerhetsfaktor. De sommarkvällar man spenderar tid utomhus och kanske har poolen öppen, eller kvällsbadar, så gör belysningen att man ser om någon är eller skulle råka ramla i vattnet. Kom ihåg att det är du som poolägare som ansvarar för andras säkerhet.

Installation av el för poolbelysning

Installationen av belysning är rimligtvis enkel, men kräver en elektriker. För dig som bygger en pool med Tjälldens poolstomme så kommer färdiga block, med färdiga urtag för lampor som enkelt kan fästas på plats.
När du köper din pool via Tjälldens, så ingår standard ledlampor som en del av poolpaketet. Här följer då med lamphus, slang, ledlampor, installationsmanual och skruv. Även om instruktionerna är tydliga anser jag att man alltid ska ta in en elektriker. I och med att man jobbar med el och vatten så tätt inpå varandra så får inget gå fel, då det kan orsaka strömledning i poolen och eventuell kortslutning.
Själva placeringen av lampan kan du göra själv. I ditt lamphusblock har du en rund cellplastbit, som du knuffar ut cellplastbiten och sedan sparar/lägger åt sidan. Placera sedan lamphuset i hålet. Koppla sedan slang och rör ihop med lamphuset. När lamphuset är på plats kan detta fogskummas på plats från baksidan. Fogskummet gör att lamphuset sätts fast i poolstommen. Hålrummet som blir runt lamphuset kan du fylla igen med ytterliggare cellplastbitar. När lamphuset är på plats är den sedan redo för att kopplas ihop med ledlampan, som jag anser att en elektriker alltid ska göra. Den runda cellplastbiten som satt för hålet i poolblocket kan du sedan trycka in bakifrån för att fylla igen tomrummet. Detta förebygger också att lamphuset rör på sig.

Som tillvall till belysning kan du alltid köpa till en fjärrkontroll, som beroende på leverantör kan styras via internet/bluetooth med hjälp av mobilen. En bra input här är att koppla samman belysningen med din trädgårdsbelysning. Detta är något som jag själv ångrar när jag byggde min egen pool. Att man enkelt kan styra belysningen i hela trädgården via samma enhet. Detta kan din elektriker hjälpa dig med eller din poolleverantör.

Matcha belysning med omgivning

poolbelysning-lila
Ur ett estetiskt och trivselperspektiv så är belysning i poolen lika viktigt som omgivningen. Belysning ger alltid trivsel och anser jag ökar användningen av poolen. När man håller sin pool uppvärmd möjliggör man kvällsbad och sena sommarkvällar, varpå det kan vara en god ide att matcha belysningen i trädgården med poolen. Genom att samtala med din elektriker kan poolbelysning och trädgårdsbelysning enkelt kopplas samman och styras med hjälp av mobilen eller en fjärrkontroll.

Läs mer om omgivning här

RGB-belysning för att kunna skifta färger

poolbelysning-lila
RGB-belysning finns som tillval. RGB möjliggör att man kan styra vilken färg poolen har. En vanlig fråga är om RGB belysning kan skapa vitt sken. Det går men om man jämfört skenet med en ren vit lampa så skiljer de sig. De blir ett vitt sken, men inte helt vitt kan man säga.
Beroende på pris kan man köpa RGB-belysning med upp till 16 olika program, med allt från spamode till lite mer aktivt mode. Detta kan lämpa sig väl för dig som ofta har gäster hemma, eventuella poolpartys eller helt enkelt för att barnen tycker det är kul.

Relaterade frågor:
 • Färg på RGB lampor till pool
  Micke svarar: Hej Jonathan, Våra RGB lampor kan generera vitt sken men det blir ett annat ”konstgjort” vitt sken som skiljer sig från de permanent vita lamporna. Rörande om man vill ha det på bägge sidorna så är det en praktisk fråga. Man vill inte b
  Läs mer

Rostfri belysning

poolbelysning-rostfritt
Precis som för inlopp och bräddavlopp så finns poollampor i tillval som rostfritt. Med detta menas att lamporna inte kommer i plast, utan kommer tillverkade i rostfritt stål. Rostfria detaljer är dessvärre inte möjligt att kombinera med salt som rening av bakterier för poolen. Rostfritt kräver klor som rening. Dina pooldetaljer är egentligen det enda sättet man kan påverka poolens utseende, förutom val av färg på liner. Därmed blir en rostfri pool ett extra sätt att få din pool att verka unik. Jag tycker rostfritt är snyggt med rätt liner men med rätt liner kan en vita plastdetaljer bli nog så fina.

Belysning ger karaktärBelysning till din pool är en viktigt del. Att ha en väl upplyst pool med en matchande omgivning ökar användningen av poolen, inte bara rent badmässigt utan även mätt i timmarna spenderade i trädgården. Att ha poolen öppen och upplyst under kvällen är en trevlig detalj vid grillkvällar med vänner, eventuella poolpartys samt för dig som söker kvällsbad. Att ha en upplyst pool ger ökad trivsel och ger karaktär till hela trädgården.

Frågor om belysning

Här är några relaterade frågor om belysning.

 • Poolbelysning utan LED
  Micke svarar: Hej Lars, Det går bra. Tänk bara på att ”hållarna” (översta bilden) man gjuter in i poolväggen är av en viss standard och jag vet inte om andra lampor passar i den (se bild på vår lampa som har samma tillverkare som ”hållaren/ingjutning
  Läs mer
 • Kan man använda Philips Hue lampor i poolen
  Hej Jens, Det va en bra fråga. Hue lampor är inget vi säljer idag. Jag va tvungen att kolla med vår leverantör om de passar i våra armaturer. De kunde inte svara på om det finns Hue lampor som passar. Men isåfall skall det vara Par-56 modellen. mvh M
  Läs mer
 • RGB lampa – kan den även ha vitt sken
  Hej Anders, RGB led har normalt inte vita led dioder. Man kan dock få fram ett sken som är nästan helt vitt. mvh Micke Läs mer om lampor här Läs mer om hur du monterar lampor här
  Läs mer