Omgivning

Inspiration & tips för trädgård och omgivning runt poolen

Omgivning

För de flesta som bygger en pool innebär det stora förändringar av hela utemiljön. Det kan vara allt ifrån att man vill bygga en kompletterande altan, poolhus eller en mur för att minska insynen. Här nedan går vi igenom vad man bör tänka på och hur du enklast går tillväga.

Inspirerande faktorer till din trädgård

År 2014 byggde jag själv pool och har sedan dess hunnit lära mig om både det ena och det andra. Efter mitt poolbyggande har jag idag kommit att bygga altan, uteplats, attefallshus med poolteknik, utekök och staket runt tomten. Under min resa har jag stött på både det ena och det andra och vill idag hindra andra från att begå de misstag jag själv har gjort

Mur & Staket

“Mur
För dig som bor i täta villaområden eller en tomt med mycket blåst så kan du behöva någon form av inramning. Detta kan vara ett sätt att minska insynen, uppnå lä och vindskydd, skydda poolen från smuts samt säkerhet.

Det finns flera olika lösningar och mycket beror på vad du känner passar hos dig. En häck kan vara ett bra alternativ som skydd, men jag avråder från detta runt poolen då det tenderar till att löv och liknande hamnar i poolen som kan kräva mer rengöring.
Andra lösningar kan vara mur, staket eller spalje, som alla kan hjälpa till att skydda din tomt. För dig som vill bygga en mur kan man exempelvis använda Tjälldens poolblock som du sedan klär in i önskat material.

Personligen bor jag utmed västkusten i skåne var det kan blåsa extremt starka vindar. En fördel här när man har pool är att dagar som det är för blåsigt på andra håll, kan vi uppnå lä i trädgården med en häck och träspalje runt tomten.

Frågor om murar

  • Stödmur till pool
    Hej, Fick ett tips från en bekant om att du var duktig på komplicerade markarbeten. Vi har byggt en pool och behöver göra en stor stödmur till en väldigt sluttande tomt. Gör du markarbeten själv eller konsulter du som konstruktör? Tack på förhand. Me
    Läs mer

Utedusch

“Utedusch”
En praktisk detalj anser jag vara en utedusch. En utedusch ger en trevlig känsla på tomten om den placeras på rätt ställe med rätt utförande. Det är samtidigt en bra sätt att hålla hygienen i poolen. När du duschar innan du badar minskar du mängden smuts och bakterier du drar med ner i poolen och gör underhållet av poolen enklare. Det kan även vara trevligt att komma upp ur badet och duscha av sig kloret osv.

Musik

“Hogtalare
Något som direkt inte är en prioritet men jag anser vara viktig är musik. Många sommardagar/kvällar kommer spenderas ute vid din pool och en bra musikanläggning bidrar med väldigt mycket. För dig med tonårsbarn kommer du snart förstå att musiken är något som spelar roll.
Det finns många olika sätt att lösa detta på med både varierande pris och ambition. Den enklaste och billigaste är att köpa en portabel högtalare som är vattentät som du kan koppla upp via bluetooth eller AUX. En stark rekommendation är att undvika AUX sladdar och köra på trådfritt. Du vill slippa så mycket onödiga detaljer som möjligt, och du vill kanske inte ha din mobil liggande ute i solen hela dagen.

Andra alternativ beror på omgivningen. Vänner till oss byggde en uteplats med tak, var de placerade högtalare under. Detta skyddar mot vatten, samtidigt som de hade möjlighet för flera högtalare och bättre ljud på hela uteplatsen. Idag finns det även fullt vattentåliga högtalare som kan grävas ner i tomt och rabatter, som du kan skapa surroundljud med runt hela ditt önskade område.
Den tekniska biten finns det flera lösningar för. Våra vänner valde att gräva ner stereokabel ut till deras uteplats i samband med poolbygget. Denna kabel kopplades in i en stereo i huset som var uppkopplad mot en i detta fallet Google Chromecast, som gör att musiken styrs helt trådlöst via wifi. Det finns idag även högtalare som endast behöver ström och kan kopplas samman med flera högtalare, och som sedan via bluetooth styrs av mobilen.

Uteplats

“Pool
Mätt i tid så kommer du under ditt poolägande spendera mer tid bredvid poolen än i den, varpå miljön runt omkring och din uteplats blir extremt viktigt. Under mina sex år som poolägare vet jag inte hur många sommarkvällar vi spenderat ute vid poolen. Vardagar med fint väder kan man komma hem och grilla eller bara umgås. Jag anser att uteplatsen runt poolen är en av de viktigaste elementen med ditt poolägande.
En enligt mig given del av uteplatsen är en grill. Jag själv körde på med grill, men efter några år byggde jag ett utekök med tak, som vi använder under hela sommarhalvåret. Vi installerade även infravärme som möjliggjorde att vi kan sitta där så gott som hela kvällen. Din uteplats kommer också användas flitigt under varma sommardagar. De dagar var solen ligger på kan det vara skönt att söka skugga, utan att behöva gå inomhus. Att ha ett parasoll eller liknande bidrar här med mycket.

Tänk över hur din uteplats hamnar i förhållande till sol respektive skuggtimmar.
Läs mer om placering av pool här

Matplats

Likt för soffgrupp och din uteplats, så är planering och optimering av yta viktigt. Du som poolägare kommer vilja äta måltider vid din uteplats, och beroende på storlek även ha middagar där. Iom alla diverse kriterier som man vill få till vid sin pool, med solstolar, umgängesyta och matplats, så behöver man ta hänsyn till alla dessa och finna en bra kompromiss. För dig med större pool kan man välja att separera dessa ytor, och för dig med mindre pool/trädgård kan man vilja hitta en kombination. Mycket handlar om funktion och preferens. Min personliga erfarenhet är att poolen är en perfekt umgängesyta, som man kommer vilja nyttja för middagar med större sällskap. En rekommendation är där att ha en matplats med gott som sittplatser. Under varma dagar så vill du även se till att din matplats är lokalicerad i skuggan.

Soffgrupp & solstolar

“Uteplats

Under varma sommardagar kommer många oväntade dagar spenderas i, men även runt omkring poolen. En bekväm omgivning kommer att bidra mycket till upplevelsen av att äga pool.
Att investera i ordentliga solstolar är något som många gör efterhand, men som kommer förgylla ditt poolägande. Mitt tips är att solytorna ska vara interaktiva. Du vill delvis undvika att solstolarna är lokaliserade på ytor man rör sig mycket på, exempelvis gången mellan poolen och huset. Du kommer även vilja ha dina solstolar var du har mest sol på din uteplats. Detta är något värt att ta hänsyn till när du väljer placering av poolen.

När det kommer till själva solstolarna. Delvis kommer ni vilja täcka upp själva för hushållet, men även för vänner på besök som också kommer vilja ha någonstans att sitta/ligga. Har man exempelvis ett trädäck runt poolen blir det inte jättebehagligt. Tänk även på att inte bara ha sittande solstolar utan även liggande, ni kommer inte bara vilja sola framsidan. Här finns det alternativ med solstolar som enkelt kan vinklas till platta bäddar. En vanlig lösning är även att ha några ordentliga solstolar, och sedan bekvämare ihopfällbara stolar som enkelt kan plockas fram vid behov. En rolig detalj kan även vara att ha en solbädd, speciellt för dig med småbarn.
Soffgrupp är också en trevlig detalj. Att kunna fika, ta en fördrink eller äta en mer avslappnad måltid ute vid poolen bidrar mycket till upplevelsen.

Relaterade frågor

  • Betong altan runt pool
    Micke svarar: Hej Martin Har du fått en snapinlist som linern hänger i? Isåfall är det viktigt att denna är synlig så du kan byta linern om något skulle hända. Olyckan kan vara framme eller så bleks den med åren och man vill bara ha en fräschare line
    Läs mer