Fabrikssydd liner

Allt du bör veta om fabrikssydd liner

Fabrikssydd liner

Fabrikssydda liners är idag den vanligaste typen av poolbeklädnad. I och med att fabriksydda liners görs på automatik i fabrik blir produktionskostnaden betydligt lägre än för platssvetsade liners samt en betydligt enklare installation. Dock är det viktigt att veta att man väljer rätt typ av liner, då alla liners kommer med för och nackdelar samt att liner oavsett vad kommer bli den första renoveringen av poolen efter tid.

Vad är en fabrikssydd Liner?

“content”
En frabrikssydd liner är en liner som utefter förbeställda mått tillverkas i fabrik på löpande band, som vecklas ut i poolen och fästs i snap-in listen som är fäst utmed kanten av poolen. Detta gör att en fabrikssydd liner har den betydligt enklaste instalaltionen jämfört med andra poolbeklädnader så som kakel eller platssvetsade.
På grund av att en fabrikssydd liner produceras på löpande i fabrik och dess enkla installation

När du köper en fabrikssydd liner tillkommer även en skyddsduk som är fäst utmed poolens sidor. Skyddsduken syfte är att skydda linern från att slitas mot insidan av poolväggarna.

Skyddsduk till fabrikssydd

“content”
Poolväggarna i Tjälldens poolstomme är pustade i ett tunnt lager betong. En fabrikssydd liner är endast fäst i snap-in listen som är befäst precis under kantstenen. Det som håller linern på plats är att man skapar ett vakum mellan linern och väggen, som även trycks ut med hjälp av vattentrycket i från poolen. För att förhindra att linern slits ut mot betongen har man en skyddsduk som är 6mm tjock, som ger ett mjukt lager mellan vägg och liner.

Även om fabrikssydda liners är billigare i pris och har en kortare hållbarhet, så är det många som föredrar en fabrikssydd lienr på grund av skyddsduken. Vid en platssvetsad liner som är 1,5mm tjock går man direkt på poolbottens betong, tillskillnad från en fabrikssydd där man går på 0,75mm liner med 6mm skyddsduk. Detta gör att en fabrikssydd liner ger en behaglig känsla att gå på med en lite svampaktig känsla under fötterna.

Fördelar

 • Skönare känsla att bada på
 • Billigare i pris
 • Enklare installation och snabbare leverans
 • Billigare att byta ut vid slitage efter tid

Nackdelar

 • Sämre passform i trappor och hörn
 • Kortare hållbarhet
 • Större risk för att bli solblekt pga att den är tunnare än platssvetsad

Hållbarhet & Livslängd

“content”
Det som gör den fabrikssydda linern billigare är delvis en enklare installation, men också att den är mycket tunnar(0,75mm kontra plats 1,5mm) samt att den inte sitter lika bra i hörn och vid trappan. Detta gör att linern slits mer och främst solbleks mer. Varken platssvetsad liner eller frabrikssydd liner är gjorda för att hålla för evigt, men det varierar. Normalt brukar man säga att en fabrikssydd håller i ca 15 år beroende på hur väl man sköter den, medans en platssvetsad liner håller i ca 25 år. Detta gör att man i det långa loppet kan tjäna mer på en platssvetsad liner.

Dock är ovanstående aldrig någon garanti och väldigt mycket att göra med hur väl du tar hand om din liner. Genom att hålla rätta klornivåer samt att ha resterande poolkemi inom rätt ramar, är ett enkelt sätt att förlänga livslängden på din liner.

Du kan läsa mer om korrekta intervaller här

Bygga en fabrikssydd liner

“content”
Att bygga en fabrikssydd liner är realtivt enkelt, och går att genomföra på egenhand(Kräver tid och engagemang, men möjligt) till skillnad från en platssvetsad. En fabrikssydd liner kommer levererad ungefär som en påse, där kanten fästs uppe i kantstenen i snap-in listen. Sedan suger man ut luften med en dammsugare för att skapa ett vakuum mellan linern och poolstommen, och linern hålls sedan på plats av vattentrycket som pressar linern ut i hör och ut mot poolstommen. Medans man fyller upp poolen med vatten kan det vara en bra ide att sätta baljor med vatten utmed poolens trappsteg för att säkerställa att passformen här blir bra och inga väck.

Linern och skyddsduken kan fästas på två olika sätt i kantstenen. Skyddsduken kan man fästa antingen in under snap-in listen eller att man limmar fast den på utsidan. Linern fäst sedan ovanpå här med kantsten över.


Nedan ser du en film från Tjällden AB med exakt genomgång av hur du monterar en fabrikssydd liner. När man bygger sin liner så är det viktigt att allt går rätt till, då minsta lilla väck eller felplacering kommer sitta kvar oavsett vattenmängd. Därför rekommenderar jag att man tar in bra poolbyggare som besitter erfarenhet av att montera liner. Besök också vår Bygga pool sida för att läsa mer

Passform för fabrikssydd liner

“content”
En stor nackdel med en fabrikssydd liner är dess passform. I och med att en fabrikssydd liner inte fästs i poolstommen annat än i kantstenen, så gördet att resterande del av liner sitter löst men kommer på plats tack vara trycket från vattnet i poolen. Utmed väggar och botten kommer linern att sätta sig bra, men i hörnen samt i trappan kommer det bildas skarvar som inte blir lika perfekta hade det varit en platssvetsad liner.

En fabrikssydd liner har oftast lite mindre mått än själv poolen, för att den ska sitta precis utmed väggar och trapp, men det gör också att minsta lilla fel med fästet i kantstenen kan påverka sträckningen av linern. Vattnet kommer till stor del att få linern på plats, men oundvikligt sätter den sig ännu sämre i trapp och hörn ifall linern kommer på plats fel från första början.

Relaterade fårgor

 • Vilken Liner ska man välja?
  Micke svarar: Som du säger kommer en platssvetsad liner att sätta sig bättre i trappan, speciellt med tanke på att ni har en stor trappa med många skarvar. En fabrikssydd liner kommer bli en smula bubblig i hörnen och inte sätta sig hela vägen ut. Sa
  Läs mer

Byta ut liner efter tid

“content”
Oundvikligt kommer man med tiden att behöva byta ut sin liner, oavsett fabrikssydd eller platssvetsad. Hållbarhet för fabrikssydd liner brukar vara ca 15 år, beroende på slitage och solblekning.
När det kommer till fabrikssydd liner går detta relativt enkelt. I och med att linern endast sitter fast i snap-in listen så behöver man bara komma åt denna, för att sedan kunna byta liner. Att komma åt snap-in listen kan dock kräva att man river upp kantstenen. Har man trä som kantsten kan den vara svår att bevara och kräva att man byter ut den. För dig som har sten bör dessa plattor gå att lyfta upp och sedan sättas på plats igen.

När man byter ut en fabriksydd liner har man även en skyddsduk, som det kan bero på fall ifall man vill byta ut. Känner man att skyddsduken är sliten och inte ger samma stötdämpning kan man byta ut den för en skönare känsla att bada på. Men är den intakt så är det inget måste.

Relaterade fårgor

 • Kontaktuppgift utförare av linerbyte?
  Hej! Vi är en samfällighet i Stockholm, Täby, som skulle behöva byta gummiliner i vår rektangulära pool. Vet du någon kunnig person som kan hjälpa oss? Tack på förhand! //Emma Hej Emma, Har skickat dig namnet på en bra firma Hälsa från Micke på Tjäll
  Läs mer
 • Fristående pool byta liner
  Hej Micke, Om jag inte har fristående pool, går det ändå att tömma poolen för att byta t ex liner utan att den kollapsar? Mvh Mai Hej Mai, Det går absolut bra! Ska inte vara några problem. Mvh Micke Läs mer om att byta liner här Läs mer om hållbarhet
  Läs mer
 • Byte av gammal liner
  Läs mer om liner här Läs mer om hur du monterar din liner här
  Läs mer

Relaterade fårgor

 • fabrikstillverkad liner med trappa i pool
  Micke svarar: Hej Nils Ju fler vinklar och vrår, desto sämre passform med fabrikssvetsad liner. Men med det sagt så tar man bara alla mått ordentligt så är de vanligaste linerlösningarna möjliga att tillverka i fabrik. Ha en fortsatt bra dag. Med vän
  Läs mer
 • Val av färg på liner? Vad tycker du?
  Micke svarar: Hej Michel Tack för frågan Tyvärr är linerfärger tycke och smak. Jag älskar personligen Persia Black. Det stämmer som du säger, Persia Black är lite mer stilrent (kall), Persia Grey lite mer inbjudande. Båda färgerna är populära men per
  Läs mer
 • Årstid för att sätta liner
  Micke svarar: Hej Samuel, Vattnet är ändå typ 5-6 grader från kranen/trädgårdskranen. Så även om linern sätts på sommaren blir den dryg att jobba med men det går. Så nej, skulle säga att det är ok så länge det inte är minus. Med Vänlig Hälsning Mikae
  Läs mer
 • Tjocklek på liner och skyddsduk
  Hej Micke! Tack för en bra hemsida! Vi undrar hur tjock linern blir med skyddsduk+liner? Hej Jenny, En fabrikssydd liner från Tjällden AB är 0,75mm + skyddsduken som är 6mm tjock. En platssvetsad liner är ca 1,5mm men kommer utan skyddsduk Med Vänlig
  Läs mer