Fabrikssydd liner

Allt du bör veta om fabrikssydd liner

Fabrikssydd liner

Fabrikssydda liners är idag den vanligaste typen av poolbeklädnad. I och med att fabriksydda liners görs på automatik i fabrik blir produktionskostnaden betydligt lägre än för platssvetsade liners samt en betydligt enklare installation. Att välja linerfärg brukar vara ett av de viktigare och svårare besluten enligt min erfarenhet.

Vad är en fabrikssydd Liner?

“content”
En fabrikssydd liner är en liner som utefter förbeställda mått tillverkas i fabrik på löpande band. Den färdiga produkten är en linerpåse , som vecklas ut i poolen och fästs i snap-in listen som är fäst utmed kanten av poolen. Detta gör att en fabrikssydd liner har en relativt enkel installation jämfört med andra poolbeklädnader så som kakel eller platssvetsade linern eftersom dessa inbegriper någon form av manuellt arbete , ofta i formen av en entreprenad.
På grund av att en fabrikssydd liner produceras på löpande i fabrik och dess enkla installation så blir det totalt sett billigare.

När du köper en fabrikssydd liner tillkommer även en skyddsduk som är fäst utmed poolens sidor. Skyddsduken syfte är att skydda linern från att slitas mot insidan av poolväggarna och jämna ut eventuella ojämnheter i ytskiktet på poolen då linern är relativt tunn.

Välja linerfärg

Det kan vara svårt att föreställa sig vilken liner man vill ha bara av att titta på liner prover(se bild).
Därför har vi på Tjällden skapat ett verktyg där du kan välja liner, samt se hur linern passar med olika typer av poolsarg och altantyper.

Verktyg för att välja liner

Skyddsduk till fabrikssydd liner

“content”
För att förhindra att linern slits ut mot betongen har man en skyddsduk som är 6 mm tjock. Skyddsduken ger ett mjukt lager mellan vägg och liner samt trappa och liner. På poolbotten trycks den ihop av vattentrycket.

Även om fabrikssydda liners är billigare i pris och i teorin har en kortare hållbarhet , så är det många som föredrar en fabrikssydd liner på grund av skyddsduken. Vid en platssvetsad liner som är 1-4-1,5mm tjock går oftast på direkt på poolens ytskikt, tillskillnad från en fabrikssydd där man går på 0,75mm liner med 6mm skyddsduk. Detta gör att en fabrikssydd liner ger en behaglig känsla att gå på med en mjuk känsla under fötterna.

Relaterade frågor:

 • Skydd under liner
  Micke svarar: Hej Mathias, Vi har det inte på lager just nu och när vi har det så har vi bara hela rullar. Men du har dock en megastor linertillverkare i ditt område som jag mailat dig mer info om. Hade provat att åka ner till dem och frågat om en bi
  Läs mer

Fördelar

 • Skönare känsla att bada i, speciellt vid trappan
 • Billigare i pris
 • Enklare installation och ofta snabbare leverans
 • Billigare att byta ut vid slitage efter tid

Nackdelar

 • Sämre passform i trappor och hörn
 • Kortare hållbarhet sett ur materialkvaliten

Hållbarhet & livslängd

“content”
Det som gör den fabrikssydda linern billigare är delvis en enklare installation, men också att den är mycket tunnar(0,75mm kontra 1,5mm för platssvetsad liner). Detta gör att linern slits mer och till viss del solbleks mer (jämfört med uv förstärkta liners). Varken platssvetsad liner eller fabrikssydda liner står dock emot solljuset när det kommer till färgen. Normalt brukar man säga att en fabrikssydd håller i ca 10-15 år beroende på hur väl man sköter den, medans en platssvetsad liner håller i ca 15-20 år. Detta gör att man i det långa loppet kan tjäna mer på en platssvetsad liner sett ur materialkvalitet enbart.
När det kommer till missfärgning/blekning pga klor och uv ljus från solen så är fabrikssvetsad liner jämförbar med platssvetsad liner. Det gör att du rent praktiskt sett kan få en liner som ser tråkig ut betydligt tidigare än så trots att den är platssvetsad. Det är min erfarenhet att linern behöver bytas pga materialets tjocklek/kvalitet utan pga blekning.

Dock är ovanstående aldrig någon garanti och väldigt mycket att göra med hur väl du tar hand om din liner. Genom att hålla rätta klornivåer samt att ha resterande poolkemi inom rätt ramar, kan du förlänga livslängden på din liner.
Pooltak och salt har en viss tendens att förstärka denna blekningsprocess.

Du kan läsa mer om korrekta intervaller här

Montera en fabrikssydd liner

“content”
Att montera en fabrikssydd liner är relativt enkelt, och går att genomföra på egenhand. Det kräver tid och engagemang men är fullt möjligt. Detta till skillnad från en platssvetsad som kräver att man på plats svetsar ihop linern vilket kräver hög kompetens för att få svetsarna att se snygga ut. En fabrikssydd liner kommer levererad ungefär som en påse, där kanten fästs uppe i kantstenen i snap-in listen. Sedan suger man ut luften med en dammsugare för att skapa ett typ av vakuum mellan linern och poolstommen, och linern hålls sedan på plats av vattentrycket som pressar linern ut i alla hörn och ut mot poolstommen. Medans man fyller upp poolen med vatten kan det vara en bra ide att sätta baljor med vatten utmed poolens trappsteg för att säkerställa att passformen här blir bra och inga väck skapas.

Skyddsduken kan fästas på olika sätt i den bläckplåt som följer med. Du kan antingen använda tejp eller limma den på bläckplåten eller så trycker man in den under bläckplåten.


Nedan ser du en film från Tjällden AB med en genomgång av hur du monterar en fabrikssydd liner. När man bygger sin liner så är det viktigt att allt går rätt till, då minsta lilla väck eller felplacering kommer synas.

Relaterade fårgor

 • Hur få bort luft under linern
  Hej! Har precis byggt en thermopool och när vi startat upp den upptäcker vi att det är mycket luft under linern. Blir stora veck och bubblor som man kan trycka bort men sen kommer de tillbaka. Hej Mikael , Man behöver vara noggrann när man monterar l
  Läs mer
 • Minsta överhäng poolsarg
  Sitter och förbereder mitt poolbygge. Tyvärr hittade jag Tjälldens för sent. Hade redan beställt 🙁 Du kanske kan hjälpa ändå ! Vad är minsta “överhäng” (in mot poolen) på en poolsarg i granit för täcka snap-in listen och linern? För att d
  Läs mer
 • Montera ny pool liner
  Micke svarar: Hej Sofie, Beklagar strulet med Er liner. Bra ändå att ni har en seriös leverantör som reklamerar linern. Det gör inte alla kan jag säga. Så tycker ändå du ska känna dig positiv i det. För montering har jag inte jättemycket kontakter i
  Läs mer
 • Hur montera liner
  Micke svarar: Hej Jasmine, Jag har skickat dig ett företag som är poolliner makare men som jag tror även sätter fabrikssydda liners. Kolla med honom och hälsa från mig. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om hur man monterar liner här Läs
  Läs mer

Passform för fabrikssydd liner

“content”
En stor nackdel med en fabrikssydd liner är dess passform. Det är ofrånkomligen så att passformen inte kan bli lika bra som att sy linern på plats.
Utmed väggar och botten kommer linern att passa in sig på ett bra sätt, men i hörnen samt i trappan kommer det bildas skarvar som inte blir lika perfekta som om det hade det varit en platssvetsad liner.

En fabrikssydd liner har oftast lite mindre mått än själv poolen, för att den ska sitta precis utmed väggar och trapp, men det gör också att minsta lilla fel med fästet i snapinlisten kan påverka sträckningen av linern. Det gör också att höjden på väggen måste bli ungefär rätt. Linern kan sträcka sig litegrann men inte hur mycket som helst. Därför gäller det att bevaka så att höjden på poolväggen inte blir för mycket högre än linern är sydd för. Det kan låta enkelt men vid montering av en pool kan det lätt bli någon cm differens mot vad det var tänkt. Vattnet kommer till stor del att få linern på plats, men oundvikligt sätter den sig ännu sämre i trapp och hörn ifall linern kommer på plats fel från första början. Innan man tar hålen för inlopp, lampor och bräddavlopp så är det lika bra att montera om linern om man inte är helt nöjd. För när man väl gjort hålen så är det svårt att dra linern rätt utan att skapa veck.

Relaterade frågor

 • Vilken Liner ska man välja?
  Micke svarar: Som du säger kommer en platssvetsad liner att sätta sig bättre i trappan, speciellt med tanke på att ni har en stor trappa med många skarvar. En fabrikssydd liner kommer bli en smula bubblig i hörnen och inte sätta sig hela vägen ut. Sa
  Läs mer

Byta ut liner efter tid

“content”
Oundvikligt kommer man med tiden att behöva byta ut sin liner, oavsett om linern är fabrikssydd eller platssvetsad. Hållbarhet för fabrikssydd liner brukar vara ca 10-15 år, beroende framförallt solblekning men också viss slitage i materialet.
När det kommer till fabrikssydd liner går detta relativt enkelt. I och med att linern endast sitter fast i snap-in listen så behöver man lätt komma åt linern så du kan byta den relativt enkelt. Att komma åt snap-in listen kan dock kräva att man river upp kantstenen om man valt en kantsten som går ner över kanten. Har man trä som kant kan den vara svår att bevara och kräva att man byter ut den.

När man byter ut en fabriksydd liner har man även en skyddsduk, som det kan bero på från fall till fall om man behöver byta ut den. Troligen har även den blivit lite ledsen. Känner man att skyddsduken är sliten och inte ger samma mjuka känsla så kan man byta ut den för en skapa skönare känsla när man badar i poolen. Men är den intakt så är det inget måste.

Relaterade frågor

 • Byte poolduk och höja bräddavlopp
  Hej, Vi är intresserad av poolliner rektangulär pool 8 X 4m med montag samt att höja bräddavloppet om några centimeter. Mejla gärna en offert. Vänligen Nicole Hej Nicole , Jag sätter dig i kontakt med någon entreprenör i ditt område som vi jobbar med
  Läs mer
 • Linerbyte södra Halland
  Micke svarar: Hej Jalle, Jag har skickat en firma till dig. Vet att han satt liners som sett bra ut. Lycka till med ditt linerbyte Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om liner här Läs mer om pooltrappa här
  Läs mer
 • Problem med våt liner
  Micke svarar: Hej Maria Är lite dålig på ”runda pooler”. Finns det en snapinlist man fäster linern i eller hur har den fästs innan i/under trallen eller kanten. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om snap-in listen här Läs mer om liner hä
  Läs mer
 • Byta liner
  Micke svarar: Hej Anders, Den storleken kostar cirka 34 000 kr. Men sen tillkommer en kostnad för montering och installation, Exklusive montering. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer om att byta liner Läs mer om fästa liner
  Läs mer

Relaterade frågor

 • Svårt att hitta mönstrade liners
  Vi ska bygga pool men tycker det är svårt att hitta snyggamarmor-mönstrade liners att välja mellan? Hej Linda, Här kan du se våra vanligaste liners. Finns ju flera olika att välja på. DEssa är ju de fabrikssvetsade. Finns även många platssvetsade lin
  Läs mer
 • Lossa snapin liner utan att skada den
  Hej. Vi har monterat en stålväggspool och har haft utomordentligt dålig dokumentation på hur det ska gå till egentligen. Vi behöver nu lossa linern för att installera inloppet på rätt sätt mellan liner och poolvägg. Men vi kan inte få loss linern frå
  Läs mer
 • Offert på Liner fabrik
  Micke svarar: Hej Lee, Har skickat dig en offert på en fabrikssvetsad liner. Hör av dig om du har några frågor. Med Vänlig Hälsning Mikael Asp-Tjällden Läs mer här om fabrikssydd liner Läs mer här om storlek på pool
  Läs mer
 • Installera liner hörn utan snäplist
  Micke svarar: Hej Viktor, Vem köpte du poolen av. Inte av oss väl? Vi har snapinlist som standard. Utan snapinlist vet jag inte faktiskt. Varför har du inte det tänker jag? Klipp inte i hörnen innan du är helt säker på lösningen. Det kan enligt mig f
  Läs mer
 • fabrikstillverkad liner med trappa i pool
  Micke svarar: Hej Nils Ju fler vinklar och vrår, desto sämre passform med fabrikssvetsad liner. Men med det sagt så tar man bara alla mått ordentligt så är de vanligaste linerlösningarna möjliga att tillverka i fabrik. Ha en fortsatt bra dag. Med vän
  Läs mer
 • Val av färg på liner? Vad tycker du?
  Micke svarar: Hej Michel Tack för frågan Tyvärr är linerfärger tycke och smak. Jag älskar personligen Persia Black. Det stämmer som du säger, Persia Black är lite mer stilrent (kall), Persia Grey lite mer inbjudande. Båda färgerna är populära men per
  Läs mer
 • Årstid för att sätta liner
  Micke svarar: Hej Samuel, Vattnet är ändå typ 5-6 grader från kranen/trädgårdskranen. Så även om linern sätts på sommaren blir den dryg att jobba med men det går. Så nej, skulle säga att det är ok så länge det inte är minus. Med Vänlig Hälsning Mikae
  Läs mer
 • Tjocklek på liner och skyddsduk
  Hej Micke! Tack för en bra hemsida! Vi undrar hur tjock linern blir med skyddsduk+liner? Hej Jenny, En fabrikssydd liner från Tjällden AB är 0,75mm + skyddsduken som är 6mm tjock. En platssvetsad liner är ca 1,5mm men kommer utan skyddsduk Med Vänlig
  Läs mer