Lamelltäcke nedsänkt i poolen

Information om Lamelltäcken placerade i poolen. Tips och tricks samt guide till vad du ska tänka på

Nedsänkt lamelltäcke

Lamelltäcket är enligt mig det snyggaste poolskyddet. Lamelltäcket flyter på vattenytan.
Det finns två olika sätt att installera ett lamelltäcke för en pool. Oavsett metod fyller lamelltäcken samma funktion, men den stora skillnaden är hur lamelltäcket förvaras. Detta kan göras antingen synligt ovanför mark på altanen, eller förvarad nere i poolen.Lamelltäcken som förvaras nere i vattnet är enligt mig det outstanding snyggaste alternativet, då man får ett väl fungerande poolskydd som inte har ställningen synlig.
Här går vi igenom de olika stegen för lamelltäcken i vattnet och vad man bör tänka på.

Genomgång av lamelltäcken med rulle i poolen

Nedsänkt lamelltäcke är det snyggaste poolskyddet

lamelltäcke snyggaste poolskyddet
Lamelltäcket är enligt mig det snyggaste poolskyddet. Lamelltäcket flyter på vattenytan vilket gör att du inte ser poolskyddet likt ett pooltak som kan vara ganska skrymmande.

Vad menas med nedsänkt lamelltäcke

“Lamell
Ett nedsänkt lamelltäcke är en form av poolskydd där ställningen/rullen som lamelltäcket rullar upp på inte är synlig utan placeras nere i poolen. Dessa pooltäcken monteras nedsänkta i vattnet. Normalt placeras de utmed poolens ena kortsida.
Rullen kan placeras på lite olika sätt i poolen. Antingen bakom trappan, bakom skiljevägg eller hängd rätt upp och ner i poolen. Beroende på vilken av dessa man väljer så blir det olika lösningar vilket gör att monteringskostnaden kan skilja sig åt.
Dessutom kan upphängningen ske annorlunda i de olika modellarna vi går igenom nedan. Vissa modeller hängs på poolkanten. Vissa kräver genomföringar och ibland förstärkningar i poolväggen eftersom poolskyddet har ganska kraftig lyftkraft.

Planering & underhåll

“poolficka”
Om du väljer att bygga ditt lamelltäcke med nedsänkt rulle, så bör du planera för detta i förväg. När du bygger din poolstomme och gjuter dina väggar, så begränsar du dig till hur rullen ska monteras. T.ex. en 8×4 pool som har rullen hängd bakom en pooltrappa på kortsidan behöver ju cirka en halvmeter bara för rullen. Det gör att poolens nya innerbadmått blir 7,5×4. Så vill man då ha en 8×4 i badbar yta så behöver poolen byggas större med allt vad det innebär.

Tänk på att det kan bli svårt att ändra konstruktionen av upphängningen av lamelltäckets rulle. Så tänk igenom noga så det blir som du vill ha det.

Grävning, installation & liner

“konstruktion
Installationen av lamelltäcke i vattnet görs i samband med bygget av din pool. För lamelltäcket kommer det tillkomma ett extra utrymme som rullen ska placeras i, varpå det kommer krävas en större stomme och mer grävning.

Liner blir också viktigt när man väljer lamelltäcke under marken. Den lilla inhägnaden, bakom trappan eller bakom en avskiljningsvägg, kommer behöva kläs in med en liner för att skydda stommen. Det finns ju två typer av liner, du kan läsa mer om dessa här. Men kortfattat så kan en liner komma fabrikssydda eller svetsas på plats. För nedsänkt lamelltäcke kommer det att behövas en platssvetsad liner, då väldigt få linertillverkare kan tillverka en specialanpassad liner i fabrik. Även detta driver upp kostnaden.

Relaterade frågor

Generell information

Här är lite länkar till mer generell info om lamelltäcket som gäller även för lamelltäcken som placeras på altanen.

Sirius Advanced från Gullberg & Jansson

“Sirius
Sirius Advanced är Gullberg & Janssons mer avancerade lamelltäcke, och kommer med många avancerade funktioner. Den stora skillnaden gentemot modellen External är att motorn här är inbyggd i drevet. Detta gör att det tar upp mindre plats och hela täcket kommer som en enad konstruktion. Konstruktionen är här då vattentät och fungerar oavsett vattentemperatur. Sirius advanced är den dyrare varianten på grund av dess inbyggda motor, men för dig med mindre utrymme är det ett bra alternativ.
Sirius Advanced kan med tillval komma med funktioner som gör att du kan styra den med hjälp av mobilen, kallad AFP Connect, som kopplas med hjälp av bluetooth och är därmed inte beroende av en internetuppkoppling. Du kan även köpa till Autofix 2.0 som med hjälp av magneter fäster lamelltäcket i kanterna när det är fullt utrullat.

Läs mer om Gullberg & Jansson
Kolla pris på Sirius Advanced här

Sirius External från Gullberg & Jansson

“Sirius
Sirius External är den mindre avancerade modellen jämfört med Sirius Advanced. Tillskillnad från dess storebror kommer External med en extern motor, som ska förvaras i en torrkista. Detta är en billigare lösning som fyller samma funktion, men kräver mer utrymme och en mer komplicerad installation.

Sirius External kan med tillval komma med funktioner som gör att du kan styra den med hjälp av mobilen, kallad AFP Connect, som kopplas med hjälp av bluetooth och är därmed inte beroende av en internetuppkoppling. Du kan även köpa till Autofix 2.0 som med hjälp av magneter fäster lamelltäcket i kanterna när det är fullt utrullat.

Läs mer om Gullberg & Jansson
Kolla pris på Sirius External här här

Covrex

“Sirius
Covrex är en liknande lösning som de Gullberg & Jansson erbjuder. Den stora skillnaden är att Covrex består av isolerade lameller, vilket förenklar uppvärmningen och användningen av poolen. På grund av dess isolerande förmåga krävs inget extra vinterskydd som exempelvis plåtar osv, utan Covrex tål frost och skyddar poolen effektivt. Trots detta så har Covrex en av marknadens minsta diameter ihoprullat, samtidigt som man behåller en god isoleringsgrad. Covrex skarvar ska också vara slitstarka, och gjorda för att alger och smuts ska ha svårare att få fäste. Dessa rengörs sedan med hjälp av högtryckstvätt.

Covrex vinterstängning

Lamellerna klarar vinter/is/infrysning/hagel med full garanti. Om man har “mellanvägg” eller poolskyddet inbyggt bakom ex en trappa, så kan man ladda ut lite extra längd på remmarna (som håller lamellerna in mot rullstället) så att lamellerna inte behöver ligga direkt mot mellanvägg/trappa, om man har sänkt vattennivån.
Tänk på att man fortfarande bör säkra lamellerna mot säkerhetskrokarna och detta gör man enklast genom att förlänga remmarna tillfälligt (över vintern) med någon typ av rem eller rep.

Kolla pris på covrex här

Covrex med alternativt extra inlopp

“Sirius
Covrex kan hänga fritt i poolen, eller så gömmer man det i ett utrymme som byggs inne i poolen.
Vattnet i diket, eller förvaringsutrymmet för lamelltaket(kammaren), behöver också cirkuleras. Förvaringsutrymmet där ditt Covrextäcke förvaras vid öppen pool, är fyllt med vatten som behöver cirkulera runt för att undvika alger och smuts att ansamlas. Lösningen på detta brukar vara ett alternativt extra inlopp som sitter i diket, för att åstadkomma cirkulation även här.
Relaterade frågor
 • Extra inlopp för Covrex?
  Micke svarar: Hej, Lock varianten fungerar så att man bygger en ”bridge” som följer med som rullen hänger i delvis (se bild). På denna bridge har man som kund själv ansvar att anpassa efter önskemål. I denna kundanpassade lösning, har man någon form
  Läs mer

Hur man öppnar Covrex

covrex nyckelbrytare
Det finns två olika sätt man kan öppna lamelltäcket på, antingen med hjälp av en fjärrkontroll, eller via en nyckelbrytare. Vid beställning av Covrex kommer nyckelbrytare som standard, medans fjärrkontrollen kommer som tillägg. Nyckelbrytaren sitter på kortsidan av rullen, som kan vara lite omständigare att komma åt på Covrex. Nackdelen med nyckelbrytare är att den måste hållas inne för att fungera. En fjärrkontroll styrs på distans, och kräver endast ett knappklick.
Relaterade frågor
 • Hur styr man lamelltäcke?
  Micke svarar: Hej Mikaela, Det jobbas med app men leverantören har tyvärr ingen lösning klar för tillfället. Det är en del säkerhetsaspekter som måste tas hänsyn till. Bl a är det krav på att man inte kan öppna/stänga poolskyddet utan att se poolen.
  Läs mer

Covrex bridge – lamellskyddet placerat bakom trappan

Man kan välja att placera sitt covrex täcke bakom pooltrappa. Då skjuter man in pooltrappan så det skapas ett utrymme bakom trappan där covrexen får plats. Utrymmet som behövs är cirka 580-600 mm brett. För att fylla upp tomrummet väljer många att fylla upp med cellplast. Alla lamellskydd som placeras i fickor, antingen bakom trappa eller bakom en skiljevägg, behöver ha platssvetsad liner.

“Sirius

Relaterade frågor

 • Trappa skäl av utrymme i poolen vid lameller
  Hej Micke Jag vill ha lamellskydd till min pool. Kollar på er och termopool. Om man vill ha en covrex som man som jag förstår det fäller ner i poolen vill man väl gömma den så den inte syns. Vissa gömmer den bakom trappan. Men då stjäl väl denna utry
  Läs mer
 • Covrex ej synlig i poolen
  Kan man montera covrex-lamellerna så den inte syns . T.ex. bakom trappan eller på annat sätt gömma den så den inte syns? Hej Peter, Man kan skjuta in pooltrappan om man vill. Man kan även bygga en skiljevägg. Den lösningen gör det hela lite dyrare ef
  Läs mer
 • Hur djup ficka för covrex
  Vi ska göra en pool med en covex bridge. Poolen är 5,5×5 m och covrexen ska vara 5 m bred. Hur brett behöver diket vara ifall den är 5 m pool? Hej Ulrik, Ni behöver inte mer än 500 mm ficka till en så kort pool. Tänkvärt tips: Det är den “
  Läs mer
 • Val av lamelltäcke ovan mark
  Hej! Har en äldre betongpool ca 4,5 x 8,5 m, undersöker nu lämplig täckning till den. Kikat på rull-lamelltäcke ovan mark. Vi har idag vinterplåtar men vore ju skönt att ha samma täckning året om. Önskemål också att få täcket med extraflik för trappa
  Läs mer

Covrex bridge – placerat under poolsargen

Covrex erbjuder även lösningar som kan placeras direkt under poolsargen så att den är synlig om covrexskyddet är inrullat. Den syns väldigt diskret kan jag tycka. Fördelen med denna lösning är att man inte behöver platssvetsa sin liner.Relaterade frågor

Covrex Lounge cave

En modell som kommer mer och mer är Covrex Lounge cave. Det är en lite mer avancerad covrex modell rent byggtekniskt eftersom man behöver genomföringar i stommen. Men förutom det så är det ett ganska “rakt fram” lamellskydd som fälls ner i poolen i en låda, som man har ett plastlock på. Detta lock kan platssvetsas eller kaklas.
Fördelen med denna modell är att trappan som bildas av covrex skyddet i sig kan användas som skydd för covrexen, vilket gör att du sparar plats i poolen. Därmed sparar du in utrymme i grävning och stomme. Så även om lounge cave modellen kostar lite mer så sparar man ofta in den ökade kostnaden av covrex lounge cave jmf med t.ex. covrex bridge genom att dessa delar i entreprenaden blir billigare.
Nackdelen är genomföringarna i stommen som jag ser det. Där ställer det högre krav på att entreprenören är duktig.
Relaterade frågor

 • Lamelltäcke nedsänkt bakom trappa kaklad
  Hej! Vi vill gömma ett lamelltäcke bakom gaveltrappan. Vi kommer att kakla poolen sm min första fråga är om man kan kakla locket till rullen? Min andra fråga är om denna låda kan placeras ca 20 cm under vattenytan och på så sätt utgöra ett första tra
  Läs mer

Var noga med måtten på framförallt bredden

covrex nyckelbrytare
Bredden och längden på ett lamelltäcke behöver anpassas så det passar bra i poolen. Därför är det viktigt att man har rätt mått när man beställer sitt Covrex skydd.

Här följer lite allmänna råd kring bredden.

 • Under bygget: Man får vara noga när man bygger poolen, och sedan beställer man lamellerna lite mindre än poolens innermått. Så rent pratiskt är det således bättre att bygga klart poolen så man kan kontrollmäta sin pool. Det är ju bredden som är känsligast givetvis. På längden kan man alltid lägga till enskilda lameller. Därför bör man kontrollmäta poolens bredd på flera ställen längsmed poolens längd. Och sedan kryssmäter man dessutom poolen.
 • Bredden: Covrex skyddet beställs också lite mindre än poolens bredd så den blir så perfekt som möjligt i passform och så att säkerheten inte åtsidosätts.
 • Stensarg och covrex: Har man en stensarg som sticker ut över poolkanten får göra urtag i denna så at covrexskyddet kan glida ner i poolen.

Relaterade frågor

 • Mått på lamelltäcke
  Hej! Bygger en 4*8 pool enl tjällden. Kollar lite på pooltäckning och tittar mest på lamelltäckning. Måttet på ett lamelltäcke till en 4*8 pool måste väl ändå något mindre än 4*8? Hittar inga vettiga mått🤷🏼‍♂️ Ja menar när liner mm kommer på plats sa
  Läs mer

Generellt om pris

Lamelltäcken som är nerfällda i poolen är dyrare jämfört med lamelltäcken som placeras ovanpå poolkanten. Utöver pooltäckets inköpspris tillkommer flera andra faktorer.

Kolla pris på Lamelltäcke här här