Lamelltäcke nedanför markenivå

Information om Lamelltäcken placerade under marken. Tips och tricks samt guide till vad du ska tänka på

Nedsänkt lamelltäcke

Det finns två olika sätt att installera ett lamelltäcke för en pool. Oavsett metod fyller lamelltäcken samma funktion, men den stora skillnaden är hur de förvaras. Detta kan göras antingen synligt ovanför mark på altanen, eller förvarad i en del av poolen nere i vattnet. Lamelltäcken som förvaras under marknivå är enligt mig det snyggaste alternativet, då man får ett väl fungerande poolskydd som inte har ställningen synlig.
Här går vi igenom de olika stegen för lamelltäcken i vattnet och vad man bör tänka på. Detta är en ganska komplex pool konstruktionsmässigt men fungerar bra.

Genomgång av lamelltäcken med rulle i poolen

Vad menas med nedsänkt lamelltäcke

“Lamell
Lamelltäcke är en form av poolskydd där ställningen/rullen som lamelltäcket rullar upp på inte är synlig. Dessa pooltäcken monteras nedsänkta i vattnet utmed poolens ena kortsida och styrs med hjälp av en fjärrkontroll. Med styrning av fjärrkontrollen driver en motor fram lamellerna som flyter fram på vattenlinjen och täcker över poolen.
Rullen kan placeras på lite olika sätt i poolen. Antingen bakom trappan, bakom skiljevägg eller hängd rätt upp och ner i poolen. Beroende på vilken av dessa man väljer så blir det olika lösningar vilket gör att monteringskostnaden kan skilja sig åt.

Planering & underhåll

“poolficka”
Om du väljer att bygga ditt lamelltäcke med nedsänkt rulle, så bör du planera för detta i förväg. När du bygger din poolstomme och gjuter dina väggar, så begränsar du dig till hur rullen ska monteras. T.ex. en 8×4 pool som har rullen hängd bakom en pooltrappa på kortsidan behöver ju cirka en halvmeter bara för rullen. Det gör att poolens nya innerbadmått blir 7,5×4. Så vill man då ha en 8×4 i badbar yta så behöver poolen byggas större med allt vad det innebär.

Tänk på att det kan bli svårt att ändra konstruktionen av upphängningen av lamelltäckets rulle. Så tänk igenom noga så det blir som du vill ha det.

Grävning, installation & liner

“konstruktion
Installationen av lamelltäcke i vattnet görs i samband med bygget av din pool. För lamelltäcket kommer det tillkomma ett extra utrymme som rullen ska placeras i, varpå det kommer krävas en större stomme och mer grävning.

Liner blir också viktigt när man väljer lamelltäcke under marken. Den lilla inhägnaden, bakom trappan eller bakom en avskiljningsvägg, kommer behöva kläs in med en liner för att skydda stommen. Det finns ju två typer av liner, du kan läsa mer om dessa här. Men kortfattat så kan en liner komma fabrikssydda eller svetsas på plats. För nedsänkt lamelltäcke kommer det att behövas en platssvetsad liner, då väldigt få linertillverkare kan tillverka en specialanpassad liner i fabrik. Även detta driver upp kostnaden.

Relaterade frågor

Generell information

Här är lite länkar till mer generell info om lamelltäcket som gäller även för lamelltäcken som placeras på altanen.

Sirius Advanced från Gullberg & Jansson

“Sirius
Sirius Advanced är Gullberg & Janssons mer avancerade lamelltäcke, och kommer med många avancerade funktioner. Den stora skillnaden gentemot modellen External är att motorn här är inbyggd i drevet. Detta gör att det tar upp mindre plats och hela täcket kommer som en enad konstruktion. Konstruktionen är här då vattentät och fungerar oavsett vattentemperatur. Sirius advanced är den dyrare varianten på grund av dess inbyggda motor, men för dig med mindre utrymme är det ett bra alternativ.
Sirius Advanced kan med tillval komma med funktioner som gör att du kan styra den med hjälp av mobilen, kallad AFP Connect, som kopplas med hjälp av bluetooth och är därmed inte beroende av en internetuppkoppling. Du kan även köpa till Autofix 2.0 som med hjälp av magneter fäster lamelltäcket i kanterna när det är fullt utrullat.

Läs mer om Gullberg & Jansson

Sirius External från Gullberg & Jansson

“Sirius
Sirius External är den mindre avancerade modellen jämfört med Sirius Advanced. Tillskillnad från dess storebror kommer External med en extern motor, som ska förvaras i en torrkista. Detta är en billigare lösning som fyller samma funktion, men kräver mer utrymme och en mer komplicerad installation.

Sirius External kan med tillval komma med funktioner som gör att du kan styra den med hjälp av mobilen, kallad AFP Connect, som kopplas med hjälp av bluetooth och är därmed inte beroende av en internetuppkoppling. Du kan även köpa till Autofix 2.0 som med hjälp av magneter fäster lamelltäcket i kanterna när det är fullt utrullat.

Läs mer om Gullberg & Jansson

Covrex

“Sirius
Covrex är en liknande lösning som de Gullberg & Jansson erbjuder. Den stora skillnaden är att Covrex består av isolerade lameller, vilket förenklar uppvärmningen och användningen av poolen. På grund av dess isolerande förmåga krävs inget extra vinterskydd som exempelvis plåtar osv, utan Covrex tål frost och skyddar poolen effektivt. I och med att poolskyddet tål frost gör det vinterförvaringen enkel och så gott som noll, som visar sig vara behagligt i och med att skyddet är nedgrävt.

Angående vinterstängning av covrex skyddet. Lamellerna klarar vinter/is/infrysning/hagel med full garanti. Om man har “mellanvägg” eller poolskyddet inbyggt bakom ex en trappa, så kan man ladda ut lite extra längd på remmarna (som håller lamellerna in mot rullstället) så att lamellerna inte behöver ligga direkt mot mellanvägg/trappa, om man har sänkt vattennivån.
Tänk på att man fortfarande bör säkra lamellerna mot säkerhetskrokarna och detta gör man enklast genom att förlänga remmarna tillfälligt (over vintern) med någon typ av rem eller rep.

Relaterade frågor

 • Covrex och bräddavlopp
  Micke svarar: Hej David, Jag rekommenderar att lägga bräddavloppet där covrex skyddet monteras. Oftast bakom trappan eftersom du då inte behöver bygga separat vägg. Man måste ju inte gömma skyddet men blir ju snyggast. Man kan hänga covrex rätt upp o
  Läs mer
 • Covrex pooltak sthlm
  Micke svarar: Hej Daniel, Hoppas hinna ge dig en offert imorgon då jag sitter tight idag. Vi kan ordna både storleken och orten (stockholm). Är det nedsänkt modell eller ovanmark modell du funderar på. Skickar med bilder på båda modellerna. Med Vänli
  Läs mer
 • Covrex lamelltäckning till befintlig pool?
  Micke svarar: Hej Ulrika, Haft stora problem med min mail så jag förstår om detta är överspelat. Isåfall ber jag om ursäkt. En covrex man hänger i poolen kan man montera i efterhand på framförallt thermopooler/tjällden. Ett lamelltäcke ovanmark går o
  Läs mer
 • Covrex bakom trappa – rengöring
  Micke svarar: Hej Sofia, Det stämmer. Det är lite svårare att städa bakom trappan men det går. En covrex bygger 590 mm och skjuter du trappan lite till så har du ett utrymme så du kommer åt från sidan om du står på trappan . Vi säljer ganska mycket a
  Läs mer

Covrex med alternativt extra inlopp

“Sirius
Diket, eller förvaringsutrymmet för lamelltaket(kammaren), påverkas också av cirkulationen i poolen. Förvaringsutrymmet där ditt Covrextäcke förvaras vid öppen pool, är fyllt med vatten som behöver cirkulera runt för att undvika alger och smuts att ansamlas. Lösningen på detta brukar vara ett alternativt extra inlopp som sitter i diket, för att åstadkomma cirkulation även här.

Relaterade frågor
 • Extra inlopp för Covrex?
  Micke svarar: Hej, Lock varianten fungerar så att man bygger en ”bridge” som följer med som rullen hänger i delvis (se bild). På denna bridge har man som kund själv ansvar att anpassa efter önskemål. I denna kundanpassade lösning, har man någon form
  Läs mer

Hur man öppnar Covrex

Det finns två olika sätt man kan öppna lamelltäcket på, antingen med hjälp av en fjärrkontroll, eller via en nyckelbrytare. Vid beställning av Covrex kommer nyckelbrytare som standard, medans fjärrkontrollen kommer som tillägg. Nyckelbrytaren sitter på kortsidan av rullen, som kan vara lite omständigare att komma åt på Covrex. Nackdelen med nyckelbrytaren måste hållas inne för att vara fungera. En fjärrkontroll styrs på distans, och kräver endast ett knappklick.

Relaterade frågor

 • Hur styr man lamelltäcke?
  Micke svarar: Hej Mikaela, Det jobbas med app men leverantören har tyvärr ingen lösning klar för tillfället. Det är en del säkerhetsaspekter som måste tas hänsyn till. Bl a är det krav på att man inte kan öppna/stänga poolskyddet utan att se poolen.
  Läs mer

Covrex placerat bakom trappan

“Sirius
Man kan välja att placera sitt covrex täcke bakom pooltrappan, men det kommer inte fylla hela tomrummet bakom trappan, som har 150cm i höjd. Skulle man önska att ha vatten här, finns det risk för dålig cirkulation kring botten, och detta utrymme måste även rengöras. För att fylla upp tomrummet väljer många att fylla upp med poolblock, från tjälldens poolstomme.

Relaterade frågor

 • Covrex skydd bakom trappan
  Micke svarar: Hej Jake, I lösning till höger är det uppfyllt med cellplast bakom trappan (det med zickzack-mönster) och sedan får man putsa eller gjuta en tunn platta överst för att få en hård yta. Läs mer om covrex bakom trappan här Läs mer om poolt
  Läs mer

Generellt om pris

Lamelltäcken lokaliserade nedanför marknivå är är betydligt dyrare jämfört med vanliga lamelltäcken, eller bar covers. Utöver pooltäckets inköpspris tillkommer flera andra faktorer.
Pooltäckets inköpspris varierar ifrån 71 696:- upp till 118 310:- beroende på Advanced/External samt storlek på poolskyddet.

Nedan kan du se tabeller över kostnaden för inköpspriset utan tillval.

Sirius Advanced

Bredd (m) Längd (m) Pris (kr)
3 6 89 444:-
3 7,5 93 014:-
3,5 7 95 788:-
4 8 101 990:-
3 10 108 416:-
5 10 118 310:-

Sirius External

Bredd (m) Längd (m) Pris (kr)
3 6 71 696:-
3 7,5 75 266:-
3,5 7 78 122:-
4 8 84 344:-
3 10 90 770:-
5 10 100 664:-