Energisnål styrning temperatur

Fråga från Filip om uppvärmning

Hej! Om man inte är hemma och badar i poolen “hela sommaren” utan reser iväg 1 eller kanske två veckor i stöten – hur ska man tänka med värmen i poolen? Slå av värmen när man åker iväg och sen värma upp från kanske 20 grader till 28 när man är tillbaka? Eller är det energieffektivare att låta den ligga kvar på 28 grader och underhållsvärme? Har en inverterare kopplat till bergvärme.
Tack!
Mvh Filip

Energisnål styrning temperatur

Micke svarar:

Tjällden jobbar med Gullberg & Jansson, varpå jag besitter mest kunskap om deras värmepumpar.
Tjällden jobbar med Gullberg & Jansson, varpå jag besitter mest kunskap om deras värmepumpar.

Hej Filip,

Lagom är ganska bra – eller mittemellan kanske är ett bättre ord.
Dvs jag tycker man kan sänka den litegrann.

Det är ju topparna som är dyrast. Dvs att gå från en medelutetemperatur på 20 till t.ex. 29. Så sänk till kanske 25.

Lite överkurs.
I kombination med ovan.
Om du kan ta reda på när det finns överskott på el, och elen är som billigast så vet jag att Gullbergs inverterpumpar har en timerfunktion. Tror inte den är jätteavancerad men den finns. Då kan du ställa in pumpen när du reser så den bara går under de timmar när elen är som billigast, och då bara gå upp till 25 grader. Med dessa kombinerat så ska du kunna få en ganska ekonomisk uppvärmning.

Vissa pumpar har kylfunktion. Se till att denna inte är påslagen så värmepumpen inte ligger och kyler poolen ifall du går över 25 på dagen. Kan ju hända ifall det är riktigt varmt och du har pooltak.

Sedan när du har en dag kvar på semestern så kan du ställa in så temperaturen går upp till 29 tills du kommer hem igen (med wifi funktionaliteten).

Hoppas det svarade på din fråga.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden