Gräva för rördragningar innan pollen har testkörts?

Fråga från Danne om att gräva för rördragningarna

Tjena Micke
Jag har nu dragit fram PE rör från poolens bräddavlopp till teknikrummet (ett garage 10 meter bort) samt dragit tillbaka rör till inloppen till poolen. Nu till min fråga. Vågar jag gräva för dessa rördragningar innan man startat poolen. Så tråkigt att ha dessa rördragningar uppe hela vintern och våren. Skulle vilja påbörja altanen.
Mvh Danne

Gräva för rördragningar innan poolen har testkörts?

Micke svarar:

Bilden visar kopplingen E, som kopplar samman bräddavloppen senare in till teknikrummet
Bilden visar kopplingen E, som kopplar samman bräddavloppen senare in till teknikrummet

Bra fråga. De blå kopplingarna i mark ska dras åt ordentligt. Se bild

Vi på Tjällden har tagit fram ett separat verktyg för att kunna dra åt dessa utan att förstöra de lite känsliga utvändiga plastgängorna.
Var noga att se till att du för in PE slangen ordentligt in förbi markeringen. Då ska det sen inte läcka om du dragit åt ordentligt.

Nu till mitt svar. JA – har du gjort ovanstående ordentligt kan du gräva för dessa rördragningar om du ska ha altan. Då kan du enklare ta bort brädorna vid eventuellt läckage för att komma åt rören. Dina rör ligger då relativt ytligt under jorden. Se till att markera där de blåa kopplingarna finns så du hittar dem lätt igen.

Om du ska lägga sten på denna yta så kanske jag inte hade grävt för faktiskt. Anledningen till det är ju att det är mycket “dyrare” att ta fram dina rör igen. Då kan det vara bra fundera hur du skulle kunna fixa dessa rör ifall de läcker. Finns faktiskt ganska fiffiga tätningsvätskor man kan lägga i poolen som man sen cirkulerar i poolen enligt instruktionerna på buteljen. Då tätar sig alla rör själva inifrån så att säga.

Har själv inte använt denna produkt så jag har inte testat men personer jag litar på menar att det ska fungera bra. Vi har den på lager också.