Kan man värma upp poolen med befintlig värmepump

Fråga från Johan om uppvärmning

Hej Micke

Ska bygga en linerpool 8×4. Den kommer stå cirka 15 m från befintligt hus.
Vi har värmepump i huset där man kan koppla på pool – är det att rekommendera tycker du?

Ha en bra fortsatt dag
Mvh ____

Kan man värma upp poolen med befintlig värmepump

Micke svarar:

Exempel på värmeväxlare inkopplat till pool och värmepump
Exempel på värmeväxlare inkopplat till pool och värmepump

Hej Johan

Man kan absolut koppla på sin pool till en befintlig värmekälla. Det gör man med hjälp av en värmeväxlare. Beroende på vilken typ av värmekälla/värmepump man använder så kan man behöva olika typer av värmeväxlare.
Så den första frågan är ju vilken typ av värmepump är det du har så kan jag svara på vilken typ av värmeväxlare du behöver? De vanligaste värmepumparna är ju luft-vatten eller bergvärmepumpar?
Oavsett behöver man vara säker på att värmekällan klarar av att värma poolen.
T.ex. så kan det vara ganska känsligt med bergvärme vars hål kan tömmas på värme om du inte har grävt hålen tillräckligt djupa/många. Man behöver alltid säkerställa att värmekällan är rätt dimensionerad för att klara av att värma även poolen.

Allmänt kring värmekälla vs värmeväxlare. Ju varmare värmekällan är (t.ex. fjärrvärme, pellets och liknande) desto troligare är det att det är enkelt att koppla på även en pool på det befintliga värmekällan. T.ex. bergvärme jobbar ju med mycket låga temperaturer jämfört med fjärrvärme så då krävs det mer av din installation (t.ex. bergvärmehålens dimensionering) för att kunna värma poolen.

Hoppas jag svarade på din fråga.

Ha en fortsatt bra dag !

Mvh Micke