Magnapool eller vanligt salt till poolen?

Fråga från Janne om saltvattenpool

Hej Micke

Har en pool idag som jag sköter manuellt med veckopuckar, stickor och en digital vattenmätare.
Tröttnat på det. Ska byta till en saltbaserad pool. Vilken modell tycker du är bra! Hört om salt och magnesium? Vad skiljer de åt?

Tack på förhand

Mvh

Magnapool eller vanligt salt till poolen?

Micke svarar:

Oavsett klor eller salt, vill du hålla en god vattenkvalite.
Oavsett klor eller salt, vill du hålla en god vattenkvalite.

Hej Janne,

Tack för frågan
Observera att detta är min högst personliga åsikt om dessa olika modeller. Och eftersom jag bara testat den ena hemma så ta det för va det är.

Automatisk styrning klor och PH med normal salt
Denna styrning sker med automatisk tillförsel av den pH och klor som behövs. Kloret bildas av saltet som tillsätts i poolen. pH sugs upp från en dunk på golvet. Styrningen baseras utifrån givare som känner av värdena i vattnet. Köper du det från oss så ingår tyvärr inte saltet. Det normala saltet kan man köpa på en välsorterad bygghandel som helst idag.

Automatisk styrning klor och PH med magnesium
Denna styrning sker med automatisk tillförsel av den pH och klor som behövs. Kloret bildas av magnesiumsaltet som tillsätts i poolen. pH sugs upp från en dunk på golvet. Styrningen baseras utifrån givare som känner av värdena i vattnet.
Magnesium är tydligen nyttigare för både kroppen och naturen om jag förstått det rätt. Man kan (obs! enligt Gullberg jansson – jag har inte detaljkollen om det stämmer) vattna gräsmattan med detta vatten exempelvis. Enligt dem behöver man inte heller duscha efteråt. För mig låter det dock konstigt så jag duschar ändå alltid efter.
Vi har magnesium hemma och jag är jättenöjd. Men jag har inte testat vanligt salt. Någon enstaka kund har klagat på doften och lite på smaken i vattnet. Det är till 100% en vanesak, jag förstår samtidigt vilken doft man menar men man får vara bra känslig för att störa sig på det. Och när poolen är öppen är det inget man känner. Jag kan gå i god för att detta system ger kristallklart vatten och en behaglig badkänsla. Men man borde om man är osäker bada hos någon som har magnesiumsalt så man inte ångrar sig för det är två olika saltceller så det är jobbigt att ångra sig.

Man kan köpa saltcellerna för sig ihop med styranordningen men det rekommenderar jag inte. Detta då du behöver ha bra koll på bildningen av klor, men även pH så du inte får en för hög klorhalt/pH balans.

Med Vänlig Hälsning Micke