Placering av teknikrum nära tomtgräns

Fråga från Gunilla om teknikrum

Hej Micke,

jag har en fråga som jag vore mycket tacksam om du kan hjälpa mig att besvara. Om du anser att det är en för komplex fråga att besvara på detta sätt så hör gärna av dig till mig så anlitar jag dig gärna som rådgivare.

Vår familj håller på att bygga en pool med närliggande poolhus (friggebod). Håller nu på att diskutera med det företag som hjälper oss med detta var och på vilket sätt teknikrummet ska byggas.

Poolen ligger relativt långt från vårt hus så vi kan inte ha det i källare, garage etc. Då vi endast kan uppföra ett poolhus som är en friggebods storlek så är det för litet och ger för mycket ljud för att ha det där.

Vi har mot den bakgrunden bestämt oss för att placera teknikrummet bakom poolhuset. Det kommer då att stå närmare än 4.5 m från grannarna.

Räknar med att teknikrummet är ca 2 m långt, 1,5 m brett och höjden kan variera. Vanligaste höjden är 1.20 m enligt vår byggfirma.

De förslag som vi har fått är följande:
1. Gräva ner teknikrummet ca 70 cm så att endast 50 cm är ovan jord. Vi behöver då inte tillstånd från grannarna eller bygglov enligt kommunen.
2. Gräva ner hela teknikrummet under jord. Vi skulle då vilja ha en höjd på 1.50-1.60 m då jag är 1.76 m.

Vad gäller förslag 1 så tycker jag det verkar opraktiskt ifall man behöver byta rör, tömma slangar inför vintern etc. Att stå och luta sig över och sedan bocka sig ner för att nå verkar opraktiskt och jobbigt för rygg m.m.. Är detta en vanlig konstruktion?

Vad gäller förslag 2 så tycker byggfirman att det räcker med en höjd på 1.20. Jag tycker det verkar väldigt trångt att behöva gå ner dubbelvikt och fixa… Då de säger att om vi vill ha en höjd på 1.60 i teknikrummet så vill de sätta in en pump ifall det skulle bli vatten (lägsta punkt).

Jag har ingen tidigare erfarenhet med pool och förstår därför inte vad som är viktigt att ta hänsyn till så att det blir så hållbart, praktiskt och lättskött som möjligt.

Tacksam för att höra vad du tycker är lämpligt och hur du resonerar.

Jag vill passa på att tacka för den kunskap som du sprider på nätet.Mvh Gunilla

Placering av teknikrum nära tomtgräns

Micke svarar:

Bild på hur mitt teknikrum i Lomma ser, under marken när tomtgränsen.
Bild på hur mitt teknikrum i Lomma ser, under marken när tomtgränsen.

Hej Gunilla,

Se bilder hur jag gjort hemma för teknikrummet till vårt platsbyggda spa. Så det talar ju för att jag skulle vara enkom positiv till en delvis nergrävt teknikrum.
Men det finns för och nackdelar med detta.

Du nämner det mesta själv och jag kan bara stämma in i allt du skriver.

Fördelen med delvis nergrävt teknikrum
– Slipper bygglov nära tomtgräns. Det är ingen liten grej tycker jag. Det är ett megaplus.
– Det blir tystare , speciellt om du klär in taket i mineralull eller nåt annat material som dödar ljud. Vi hör ingenting från vårt teknikrum.
– Rätt tänkt/utformat så kan du skapa en ingång som gör att det är enkelt att komma in i huset. Dörren syns inte så bra på bilden men det är en öppningsbar dörr som gör det enkelt att gå ner i teknikrummet.

Nackdelen med delvis nergrävt teknikrum
– Precis som du skriver är det trångt och man behöver vara böjd nere i teknikrummet
– Det kan lätt samlas vatten i teknikrummet därnere. Vi har inte en pump men väl en avloppsbrunn som leder ut vattnet – från teknikrummet. Pump är inte fel! Det tänker vi nog sätta in.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden