Rostfläckar i pooltrappa

Fråga från Sara om pooltrappa

Hej Micke,

Vi har rostfläckar i vår pooltrappa! Kan man få bort dom på något sätt?

Det är en glasfiber trappa med gelcoat och poolstommen rostfri plåt! Den är skruvad i rostfri plåt! Vi har haft poolen från 2004 och är ifrån svenska poolfabriken! Det är bara trappan som färgats , inte någon missfärgning på linern än så länge. Det är som sagt fläckar som rost under vatten ytan i trappan bara.

Mvh Sara

Rostfläckar i pooltrappa

Micke svarar:

Bild Tjälldens trappblock gjorda av Cellplast.
Bild Tjälldens trappblock gjorda av Cellplast.

Hej Sara,

Jag kan inte plåt pooler så jag gissar nedan bara utifrån hur vi på Tjällden tänker. Men här är några orsaker vad jag tror kan ha hänt.

Skruvarna
Vilken typ av skruv använde ni? A4 syrafasta. Annars rostar de. De ni använt behöver bytas ut skulle jag tro till syrafasta A4.

Av ovan anledning så har vi tagit fram ett skruvpaket med syrafasta skruvar som används för alla infästningar i och kring vår poolstomme/trappa. Så man inte missfärgar linern.

Poolstommen
Jag tror det är skruvarna som rostat. Men för att plåt inte ska rosta så behöver även den vara syrafast A4 (väl?) vilket kostar hur mycket som helst. Är poolen verkligen av det materialet? Om inte är plåten troligen ytskiktsbehandlad. När man skruvade den i plåten kanske man gick igenom det rostfria skyddet och då finns det ju möjlighet att det börjar rosta. Har poolleverantören kommenterat något om hur man gör installationer/genomföringar i deras poolstomme? Troligen är det skruvarna som rostar om dessa inte är A4 syrafasta.

Missfärgningar har jag ingen koll på hur man får bort. Man kan säkert färgbehandla din trappa skulle jag tro. Men det är inget jag kan. Kolla med leverantören av din pooltrappa hur man målar den. Kanske har de färgburkar eller liknande som man kan få ut som gör att man kan “dutta” över rostfärgen. Lite som man gör ifall man har en repad bil tänker jag. Behöver ju vara samma RAL färgkod så det inte ser för jäkligt ut.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden