fråga micke

Läckande pool vems ansvar

Fråga från Anna

Vi anlitade en poolfirma för 2 år sedan som byggde en termopool åt oss. Det har varit problem med att poolen läcker någonstans och det har vi påtalat från första början (har mail o sms sparat). Dom hävdar dock att det inte är nåt fel och tycker inte att dom ska åtgärda något. Dom har varit förbi några gånger men tycker inte att de hittar nåt fel och skyller på avdunstning. Det sjunker ca 3-4 cm/dag i poolen med täckning på, den läcker mer när rening är igång. Vet du om vi har rätt att ta in en annan firma som åtgärdar det och fakturan skickas till företaget som byggde poolen?

Svar från Micke

Hej Anna ,

Det är tyvärr supervanligt att pooler läcker. Det låter inte rimligt att det dunstar 3-4 cm om dagen.
Finns många ställen det kan gå fel. Tyvärr är vissa av ställena det läcker jobbiga att åtgärda. t.ex. om det är PEM slangkopplingar i marken. Men ofta är det kopplingar in mot poolstommen så det går relativt enkelt att fixa.

Den här produkten vet jag kan vara sista utvägen. Den ska tydligen täppa till alla läckage lite magiskt. Man kopplar då förbi glasfiltret så man inte får in detta i glaset. Sedan kör man med t.ex en poolrobot (utan filtrena) på botten samtidigt som man häller i dennna flaska. Då ska man tydligen kunna täppa till läckorna.

Rörande ansvarsbiten så kan jag inte dessa regler i detalj men du kan luta dig på konsumentköplagen och konsumenttjänstelagen.

mvh
Micke
PS: Läs mer om att bygga pool här.
:DS