Dränering av befintlig pool

Fråga från Johan om att bygga pool

Hej Micke,
Vi har en 23år gammal Folkpool (1,45×7,75×3,80) som har funkat fint tills att jag skulle byta liner förra hösten. Då upptäckte jag att man kanske inte byggt poolen enligt alla konstens regler. Den har gjutna sidor men inte botten, endast makadam, sand och filt, ingen isolering.
När jag tömt merparten av vattnet börja liner att flyta, jag trodde att det berodde på läckage, men det visade sig att det var grundvatten som trängde upp.
Just nu står det 10m3 vatten i poolen. Tidigare har troligtvis trycket från poolen tryckt undan grundvattnet. Har varit problem innan vi hade värmepump att få någon bättre värme.
Nu går mina tankar så här: Då det är trångt runt poolen och där ligger ett trädäck tänkte jag lägga 3 parallella rörlängder för dränering i poolen. koppla samman dessa och dra ut ett rör utan för poolen (gräva under pool-sidan) och lägga en brunn med dränerings-pump utan för poolen.
Rören täcker jag som vanligt dränering + isolering ovan innan liner.
Nu min fråga till dig, tänker jag rätt?
Dina kommentarer är hjärtligt välkomna.
Mvh Johan

Dränering av befintlig pool

Micke svarar:

Bild på en dräneringsbrunn
Bild på en dräneringsbrunn

Hej Johan,

Det låter väl som en plan att ha en dräneringsbrunn som du kan pumpa ur och dit vatten kan rinna till från de nya rören. Men det blir ganska dyrt om du inte snabbt kan få i vatten i poolen igen. En sk grundvattensänkning kostar rätt mycket om det drar ut på tiden.

En dränkbar pump räcker långt, men exakt hur bra en sådan pump kan hålla undan grundvatten är jag osäker på. Den är bra om det kommit ett skyfall och det torkar undan snabbt. Men är det högt grundvatten på riktigt är det tufft att med enkla pumpar rå på grundvattnet.
Oavsett kommer du behöva dräneringslösningen. Men frågan är om du ska ta in grundvattensänkningsfirma eller inte – de har bättre grejor. Värt att prova själv först tänker jag. Har kontakter för det annars om det inte räcker till.

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden