fråga micke

Storlek värmeväxlare 30 m3 pool

Fråga från Marcus från Upplands Väsby

Hej,

Hittade din sida på nätet då jag är fundersam över rekommendationen jag fått. Jag ska koppla in min 30 kubik pool till bergvärmepumpen Nibe F1255-16 och firman sade att jag ska ha Pahlén Hi-Flow 13 eftersom bergvärmepumpen bara är på 16 kW.

Men det verkar konstigt att jag ska ha deras minsta värmeväxlare och förstår jag rätt på min pump Badu Delta 13 så skickar den ca 350 L/min och värmeväxlare tror jag stod ty 200 L/min samt att utloppet (eller om det är tilloppet) från den växlaren är 3/4 tum vilket är mindre än halva storleken från poolkopplingarna…

Jag hittade någon annan artikel på din sida där du rekommenderade Maxi-Flow 400 men det stod tyvärr inte vilken storlek det var på den poolen…

Men tolkade fin sida som att Hi-Flow serien var anpassning för att klara högre tryck på värmesidan pga fjärrvärme men att man annars bör välja Maxi-Flow.

Tack på förhand
/Marcus

Svar från Micke

Hej Marcus ,

Detta med värmeväxlare är både lätt och svårt samtidigt.

Här är en länk till en konfigurator som ger dig värden som styr vilken effekt mm du ska ha.

Jag tycker, trots att jag jobbat med detta ett tag, att det är lite svårt fortfarande att fylla i och förstå denna uträkning. Så jag brukar ringa Pahlén så det blir rätt. För det är rätt jobbigt annars om man har för klen utrustning. Tyvärr får inte privatpersoner kontakta Pahlén direkt så jag rekommenderar att behöver du hjälp så vänd dig till det stället/återförsäljaren du vill köpa från.

Här är sedan ett generellt råd om värmeväxlare efter att ha pratat med många kunder och erfarenheter från branschen:
Bergvärme är inte alltid det bästa valet för uppvärmning av pooler. Många har för små hål för att värma upp en pool och samtidigt hålla värmen i hålet till vintern.
Det är klockrent att använda värmeväxlare när man har varmt vatten på primärsidan – typ fjärrvärme eller pellets osv. Annars brukar värmepump bli konkurrenskraftigt och säkrare värmekälla för dig som äger huset och poolen. Det är inte jag om tycker det utan experter jag pratat med. Har man gott om värme i hålet (dvs väl bergvärmehål som är väl dimensionerat för pool) så är det såklart inga problem men hur vet man det. Man vill inte tömma värmen i hålen inför vintern.

Sedan är det också en fråga om kostnad. Tar man med entreprenaden i kostnaden så är det rätt krångligt att koppla in en värmeväxlare jämfört med en värmepump. Man cirkulerar ju in vatten in i huset osv. Annars blir poolens cirkulation och uppvärmning helt fristående från huset. Enklare installation!

Ha en fortsatt bra dag !

Med Vänlig Hälsning

Mikael Asp-Tjällden

mail: info@poolmicke.se
webb: poolmicke.se
webb familjeföretag: tjallden.se

By Micke

Jag heter Mikael Asp-Tjällden och jag svarar på frågor om bl.a. pooler. Du kan läsa mer om mig här. Vill du ställa en fråga till mig så gör du det helt kostnadsfritt här.