Dräneringsbrunn och dränering av pool

Fråga från Hugo om att bygga pool

Hej på dig,

Sen har jag letat fram den geotekniska undersökningen som gjordes när huset byggdes och där konstaterades grundvatten på 1.5 m djup i båda borrhålen så dräneringen blir ju viktig gissar jag. Är det helt givet att man ska ha brunn med pump då, så vi helt säkert kan bli av med grundvattnet eller räcker bara brunn? (bifogar tabell med undersökningen).

Jag undrar också lite över rördimensionen för dräneringen – behöver man ta i här eller kan man gå på de mindre dimensionerna (kollade t ex Uponors katalog)? Har också sett att vissa kör med 30 m dräneringsslang istället för vanliga raka hårda rör men det kanske är sämre? Verkar ju annars lättare att lägga + inga skarvar.

Tänker lite att grävarna lär väl bara köra på vad de brukar använda utan någon större eftertanke så bäst jag tänker åt dem:) Jobbigt att ändra i efterhand dessutom.

Mvh Hugo

Dräneringsbrunn och dränering av pool

Micke svarar:

På bilden syns hur dräneringsbrunenr ser ut, för att kunna leda bort grundvatten.
På bilden syns hur dräneringsbrunenr ser ut, för att kunna leda bort grundvatten.

Hej Hugo

Dränering är viktigt så tack för en bra fråga.

Med grundvatten på den nivån så är det ju inte fel att ha en pump redan från början. Vi har inte det hemma hos oss utan vi kollar till dräneringsbrunnen då och då. Är det högt grundvatten (aldrig hänt) så slänger vi i en dränkbar pump.
Vanliga 100 mm svarta rör 4 m långa är ok. Använd de vanliga 110 mm hörnböjarna och inte de dyra färdiga produkterna – de kostar mer.

Rörande dränering och byggare så tycker jag det du säger stämmer – de gör som de alltid gjort. Men många byggare är bra och då använder de bra grejor.

Mvh Micke