fråga micke

Ha cirkulationspumpen avstängd under natten?

Fråga från Susanne från Fjärdhundra

Hej Micke!
Vår mosaikpool är 10×6 m, volym ca 84 m3. Vi har en äldre men väl fungerande Gullberg & Jansson V60 poolvärmepump som är inställd på att hålla vattnet runt 28 gr.
Vi har ett motoriserat lamelltäcke på under natten och när poolen inte används under badsäsongen.
Vi brukar låta värmepumpen och cirkulationspumpen gå dygnet runt under sommaren.
Antar att det bäst för värmepumpen att stå på dygnet runt då den sköter sig själv med på och avstängning beroende på vattentemperatur.
Ang. cirkulationspumpen, bör den stängas av under natten, som en del säger, för att inte cirkulera det uppvärmda vattnet så att det därigenom blir svalare på natten när det är kallare ute?
I så fall står ju även värmepumpen still under den tiden..

Svar från Micke

Hej Susanne ,

Jag hade styrt efter poolpumpen. Den drar mest el. Så jag hade optimerat på att köra den så mycket som möjligt när elpriset är lågt. Dvs ofta på natten för att övriga tider kör man mindre. Det kan man åstadkomma med en frekvensomvandlare om man inte har en frekvensstyrd/varvtalsstyrd poolpump. Att stänga av och på cirkulationen kan strula för många. Men om det går bra (trycket i systemet är enkelt att få upp) så varför inte stänga av helt. Jag har själv teknikrum som är lite kinkigt. Då drar jag hellre ner till minimum snarare än stänga av helt. Att stänga av då och då är ju inget konstigt – det gör alla poolägare ibland. Men som del av en dygnsschema så känns det bättre för mig att minimera flödet. Jag upplever det enklare.

mvh
Micke
PS:

Läs mer om poolteknik här.

:DS