fråga micke

Klorinator, styrning av cirkulation och värmepunp

Fråga från Isal från Stockholm

Hej!

Vi har sedan en knapp månad blivit med pool tack vare er och vår markfirma, hemskt trevligt, mycket nöjd med hela projektet. En oerhört fin start på dagen med ett simpass om en kvart i jetstreamen följt av en kaffe i solen.

However, jag har några frågor kring klorinatorn (Zodiac Ex IQ Dual link) – i samband med installation gick tyvärr entreprenören och blev sjukskriven, vilket ledde till att driftsättningen av densamma drog ut på tiden och jag drog igång den på egen hand med hjälp av manualen. Så långt inga konstigheter.
Däremot förstår jag ur manualen att det finns möjlighet att låta klorinatorn styra cirkulationspump och värmepump, vilket ju känns som en möjlighet till viss energibesparing. Cirkulationspumpen förbrukar ju cirka 20 kWh/dygn med konstantdrift.

Mina frågor är då
i) Vår värmepump är en G&J P15, går den att styra på det här sättet? Eller skall vi låta den leva sitt eget oberoende liv? Den verkar under den här sommaren inte behöva mer än en dag i veckan sedan vattnet blev varmt.
ii) Vår pool är cirka 25 m3, vilket reningsintervall är lämpligt och när borde rening/cirkulation ske? Nattetid eller dagtid?

Säkert svårt att svara generellt på, men all input uppskattas.

Mvh

Isal

Svar från Micke

Hej Isal,

Tack för frågan här på poolmicke – kommer dock maila dig från vår officiella mail eftersom du är kund också 🙂

Man kan göra detta på många sätt, där saltklorinatorn är en möjlig lösning.
Detta går ju in på smarta hemmet där vi inte är fullärda än, långt ifrån.
Där finns det superkompetenta system såsom knx som verkligen är grymt men priset därefter och man måste vara intresserad av det. Finns även andra lösningar såklart.

Men vår erfarenhet är att om man inte har stort intresse för smarta hemmet så är det bättre att styra allt för sig utan att blanda in Zodiac styrenheten.
Vill man t.ex. styra poolpumpen finns mycket bra frekvensomvandlare som dessutom sparar el. Där styr man bäst poolpumpen.
Zodiac’n är annars en mycket kompetent saltklorinator som gör det den ska jättebra.
Den har också funktionalitet för att styra allt möjligt men har enligt oss med en usel användarvänlighet som möjliggör många felkonfigureringar och mycket strul pga det. Så det är snarare det som är problemet än att den inte är bra.
Vi har börjat lära oss det eftersom det är så struligt för kunderna.
Vår pooltekniker är den som kan denna bäst och jag ber honom kontakta dig.

Trevlig helg och fortsatt trevlig sommar!

Micke