Kommer dränerings hål synas under liner

Fråga från Joakim om dränering

Måste fråga dig som kan linersvetsning.
Om man borrat dränering hål i hörnen på en gjuten betong pool för att regnvatten skall ha någon stans att ta vägen och sedan svetsar liner. Kommer de 2,5-3 cm hålen märkas av i botten när man går där?
Tänker att det är ganska mycket tyngd när poolen är fylld.
Tacksam för svar eller om du har någon i ditt nätverk med erfarenhet som kan svara?
Mvh Joakim

Kommer dränerings hål synas under liner

Micke svarar:

Dräneringsbrunn, som vattnet leds till och pumpas vidare.
Dräneringsbrunn, som vattnet leds till och pumpas vidare.

Hej Joakim,

Det är inte min mening att ifrågasätta mina besökare som ställer frågor för jag uppskattar frågorna mycket. Och de som gjort på detta sätt vet jag har läst på forum osv att man ska göra så här. Så jag ger ett kort och ett långt svar. Läs inte det långa om du är känslig 😊

Det korta svaret är att jag inte vet något om hur man åtgärdar detta då vi INTE rekommenderar att dränera en pool invändigt. Kanske någon form av foam kan lindra detta.

Det långa svaret:
Vi har aldrig förstått varför man fått för sig att dränera invändigt i pooler. Vi har levererat 1500 pooler nu och detta har aldrig varit ett problem. Visst, under byggtiden kan det vara smidigt men det får man lösa på annat sätt. Vårt system är inte 100% tätt så vatten rinner undan med tiden ändå. Precis innan linersvetsning t.ex. får man ha tält eller se till att poolen torkat upp på annat sätt (dammsuga bort vattnet eller liknande).
Det motsatta gäller också. Dvs vatten kan leta sig in i poolen. Vill man stoppa flödet in i poolen av t.ex. grundvatten kan man vidta åtgärder såsom att täta med Mapeitätskikt eller liknande mellan grund och väggar utvändigt. Det kan vi rekommendera i områden med högt grundvatten men som sagt inget måste för har man fyllt sin pool så håller detta vatten ute grundvattnet.

När poolen väl är på plats är vår erfarenhet att vattentrycket inifrån håller eventuellt grundvatten borta. Viktigt är då att gjuta fast och förankra trappan (missar många) så den inte flyter upp. Vet att vissa poolleverantörer av trappor haft detta problem.

Däremot ser jag flera nackdelar med dessa dräneringsrör inne i poolen:
Linern precis som du skriver. Hur man fixar det vet jag faktiskt inte. Kommer synas.
Risken att man frilägger armering är ganska stor om man borrar i plattan i efterhand. Då kan rostig armering komma i kontakt med vatten och riskera att skapa missfärgningar på linern.
Har man högt grundvatten och tätar utvändigt så letar ju sig vatten in via denna dränering.

Vår rekommendation, och vi har levererat pooler i snart 10 år med vårt nya system och 30 år innan det med vårt gamla system, är att inte göra dessa hål.

Beklagar om mitt svar är lite tråkigt.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden