Konstruktion av stödmur för pool

Fråga från Pernilla om att bygga pool

Hej Micke!

Jag skriver till dig då jag och min sambo sitter i en väldigt klurig situation med vårt pågående poolbygge. Vi håller nämligen på att bygga en pool i en sluttning på vår tomt. Då ena sidan av poolen hamnar “ovanför” mark har vi behövt att ansöka om bygglov för mur – vilket vi redan har fått godkänt av kommunen så inga konstigheter där.

Utmaningen vi har nu är att våra grannar nedanför oss har överklagat och hävdar att deras liv och hälsa är i fara för att poolen riskerar att rasa ner på deras tomt och hus (jag vet det låter helt galet). Underlaget på tomten är urberg och sedan schaktmassor/sprängsten och vi personligen ser inga risker med detta. Men då våra grannar inte ger sig och har tagit vidare detta ärende hela vägen till mark och miljödomstolen behöver vi någon som kan ge oss expertutlåtande på

1. att det inte råder någon risk för ras baserat på tomtens underlag – kan det vara bra att kontakta en geotekniker för utlåtande kanske?
2, Vilken poolkonstruktion vi bör ha för att säkerställa minsta möjliga risk (efter diskussion med flera poolaktörer har vi fått råd att bygga thermopool med betongplatta och thermoblock på sidorna -inga extra insatser ska behövas men vad säger du?).

Vore hemskt tacksam om du kunde komma med dina bästa råd och tips här.

Stort tack på förhand!
Mvh Pernilla

Konstruktion av stödmur för pool

Micke svarar:

För nedgrävda pooler, trycker vattnet på insidan väggarna utåt, men som möts av trycket utifrån.
För nedgrävda pooler, trycker vattnet på insidan väggarna utåt, men som möts av trycket utifrån.

Hej Pernilla

Jag hade till att börjat med anlitat en konstruktör för att konstruera en bra stödmur ner mot dina grannar som är väl förankrad i marken på ett bra sätt och som tar med ”glidning” utmed berget i sin konstruktion. Har skickat dig namn på en bra sådan.

Sedan är vår poolstomme säkrad för att användas ovan mark. Då hade jag anlitat en duktig byggare som du också fått namn på.

Mvh Micke