Nackdel saltklotinator

Fråga från Rebecca om saltpooler

Hej! Vi är på gång att bygga pool och var väl rätt säkra på att vi skulle ha en saltklorinator. Under ett besök på en poolbutik avrådde säljaren oss att välja detta pga. följande;

1. Detaljer i plast. När linern ska bytas måste även plastdetaljena, ex. lamporna bilas bort och bytas. Stort arbete samt hög kostnad.
2. Saltet gör att linern bleks efter redan 2 år.
3. Saltet skada övriga tekniska maskiner.

Blev ist. rekommenderade klor med automatik. Vad anser om detta?
Mvh Rebecca

Nackdel saltklotinator

Micke svarar:

På bilden syns det hur saltklorinatorn kopplas i teknikrummet
På bilden syns det hur saltklorinatorn kopplas i teknikrummet

Hej Rebecca

Tack för en synnerligen bra fråga. Saltpooler har fullkomligt exploderat sen jag började i poolbranschen. Det va för typ 7 år sen – då såldes det inte alls så många saltpooler.

Idag säljer vi 2 av 3 pooler med saltklorinator 😊, och vi tar ansvar för dem.

Vår erfarenhet är att saltklorinatorer utan automatisk styrning kan ge vissa av de effekterna du nämner nedan (blekning av liner). Vi säljer därför inte detta längre utan sk dual link. Dvs där man har givare som känner av klorhalt och pH (kloret spjälkas från saltet, natriumklorid eller magnesiumklorid). Vår erfarenhet och tro är att det framförallt är pH som är boven. För när pH ligger fel ( den ska ligga mellan 7.2 till 7.4 om jag minns rätt) så behövs mycket mer klor än annars för att rena samma vattenmängd. Om det ens går ifall pH ligger riktigt fel. Du kan proppa i klor i en pool med fel pH och det hjälper inte. Så dual linken fixar detta med både automatiken i kloret samt i pH. Med automatiken på plats har vi inte haft några reklamationer på liner som blekts pga saltklorinatorn. Man ska kalibrera givarna varje år vid uppstart samt kontrollmäta poolen då och då så givarna inte torkat eller nåt sånt. pH, klor och alkanitets mätare finns i varje välsorterad bygghandel idag.

När det kommer plastdetaljerna
Jag håller definitivt inte med om att alla plastdetaljer behöver bytas. Varför då undrar jag? Vi har varit och fixat med rätt många gamla saltvattenpooler där skruvarna INTE rostat (man fäster bräddavlopp/inlopp/lampor med skruvar). Tror de är av syrafasta A4 standardskruv. Inte säker men annars hade de rostat.
UV ljuset från solen gör att plastdetaljer gulnar efter typ 10 år. Så är det ju. Men inte efter 2 år. Även här är pH ofta boven, snarare än saltet.

Om det sliter mer på maskinerna vette tusan. Då får man nästan gå in på varje maskin för sig. Jag håller med om att det blir en mer korrosiv miljö men att maskinerna ska klara det. Men visst kan man behöva serva dem, med eller utan salt.

Om vi börjar med den dyraste delen, dvs värmepumpen, så har de modernare värmepumparna hanterat detta genom att ha titan i dem. På sin hemsida skriver t.ex. Gullberg Jansson så här om Q-serien , men det gäller nog alla deras serier.
”Titanvärmeväxlare som tål både klor- och saltvatten”
(se länk här)

Har man en bergvärmepump eller liknande där man behöver värmeväxlare, dvs man har inte en separat värmepump för poolen, så måste man köpa en som även den innehålla titan så den klarar den korrosiva miljön. Det finns faktiskt värmeväxlare för pooler som INTE är av titan. Kontrollera det.

UV-ljuset som vi säljer (Gullbergs), är även det tydligt att det ska gå att kombinera med saltklorinator. Där kan det av garantiskäl kanske vara bra att försöka hålla sig till samma tillverkare om man är orolig. T.ex. Gullberg Jansson bör ta ansvar för, speciellt om det står så i deras beskrivningar, att deras produkter klarar att användas med saltklorinator.

Poolrobotarna är mest av plast (har skruvat isär ett par och de viktiga delarna där är mest av plast).
Poolpumpen är väl den som är kvar då av de större investeringarna. Där behöver jag faktiskt kolla hur det ser ut, har jag inte i minnet men ska kolla upp det.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden