fråga micke

Några frågor om uppstart EXO iQ

Fråga från Bengt

Hej Micke, nu är det dags att starta upp Tjällden-poolen som jag byggt under hösten/vintern/våren. Tekniken är kopplad, linern är svetsad och vatten finns i poolen så nu är det “bara” att fundera ut i vilken ordning man bör göra saker 🙂
Fråga 1: Kan jag köra poolpumpen utan att av misstag köra igång klorinatorn? (pumpen får ström från EXO iQ) (vill cirkulera vattnet under tiden som jag saltar och ordnar rätt vattenvärden)
Fråga 2: Förstör jag Redox- och PH-givarna om jag monterar dom innan jag släpper fram vatten till POD-kit? (kan kanske fylla den kretsen med vatten och sedan stänga för att gå via by-pass?)
Å så en liten fundering om din hemsida, en sökfunktion kanske skulle minska risken för att vi okunniga ställer samma frågor om och om igen.
Tack för dina tips och råd så här långt!

Med vänliga hälsningar,
Bengt

Svar från Micke

Hej Bengt ,

Tack för dina frågor 😊

Angående fråga 1: Kan man starta styrd maskin från saltklorinatorn utan att saltklorinatorn producerar klor
Detta är en ganska komplex fråga. Här är manualen för denna produkt.
Jag gillar eXO iq som saltklorinator. Men att få den att styra andra grejor är komplext och något som tar tid att lära sig. Innan tyckte vi att maskinen var dålig på detta men har mer och mer förstått att det är komplexiteten som gör den svår att förstå kring styrningen.
Det är enkelt enligt vår erfarenhet att göra felinställningar så att t.ex. timers för t.ex. poolpumpen påverkar fel saker då man gjort ett enkelt fel i inställningarna.
Det bör i värsta fall gå att lura maskinen men vet inte hur supportad den lösningen är. T.ex. genom att ta ur givarna ur maskinen. Då får ju maskinen inga värden och bör inte producera klor men är samtidigt igång.

Angående fråga 2: Hur klarar sig givarna
Om du gör som du beskriver så går det bra.

Ska förbättra hemsidan – tack för feedbacken!

mvh
Micke
PS: Läs mer om teknikrummet i allmänhet och saltklorinatorer i synnerhet här.

:DS