Placering POD-kit och flödesgivare?

Fråga från Bengt om Teknikrum

Hejsan Micke! Bygger Tjälldénpool 3,5×7, teknik i pannrummet i mitt hus, Zodiacpump, milleniumtop, eXO-IQ och Pahléns värmeväxlare till bergvärme. Jag ska just börja att limma rör i teknikrummet. Har lite svårt att förstå vad Zodiac menar när de skriver

“Placera POD-kit före denna om eluppvärmning finns installerad (och inte värmepump) (för att mäta ej uppvärmt vatten). I detta fall måste flödesgivaren placeras vid bypass på anslutningsmuffen.”
Kan du översätta detta till begriplig svenska?

Jag har ju värmepump så jag ska väl montera POD-kit före värmeväxlaren, men flödesgivaren, ska den vara i POD-kit eller på någon annan plats?
” -vid bypass på anslutningsmuffen.” Vilken bypass och vilken anslutningsmuff tror du avses?

Tänkte att det skulle klarna om jag läste den engelska manualen, men icke….
Hade en fundering gällande varvtalsstyrd pump också, men vi behåller den pump vi köpte med tanke på att den kan snurra ganska många timmar innan prisskillnaden gör det ekonomiskt försvarbart med en varvtalsstyrd 19.000:- pump 😉
Mvh Bengt

Placering POD-kit och flödesgivare?

Micke svarar:

Bild på kopplingsannordningen i teknikrummet.
Bild på kopplingsannordningen i teknikrummet.
Hej Bengt,

Här kommer lite bakgrund vad de menar, samt hur vi på Tjällden tycker man ska göra.

Bakgrund:
Man vill ju ha saltklorinatorn så sent i flödet som möjligt så man inte fräter i onödan på övrig utrustning. Därav ligger den sist i våra monteringsanvisningar. Så frågan är då vart ska man placera podkittet som mäter klorhalt/pH.

Enligt manualen
Manualen du refererar till menar att man ska mäta innan värmaren. Detta är ju betydligt tidigare i flödet än vart saltklorinatorn placeras.

Enligt Tjällden
Vi har en annan åsikt.
Vi tycker det är viktigt av säkerhetsskäl att flödesgivaren som hänger med i podkitet mäter flödet in till saltklorinatorn. Annars kan du teoretiskt ha stängt av bypassen till saltklorinatorn, men flödet går fortfarande i huvudflödet.
Dvs du vill inte producera klor förräns du är säker på att du har flöde precis innan saltklorinatorn. Så vi rekommenderar enligt nedan bild, FAST DET INTE ÄR ENLIGT ANVISNINGARNA.

Anledningen att vi vill att kunderna gör så är att vi har varit med om att en kund stängde av flödet till saltklorinatorn (med bypassen) men flödesvakten låg på huvudflödet som var igång. Dvs saltklorinatorn var urkopplad med ström i men fick inget vatten. Då får ju saltklorinatorn signal att det är flöde så den ska fortsätta fast den inte har vatten. Men eftersom den inte får vatten så kan det vara superdåligt då det blir varmt och klorgas skapas osv vilket gör att det plötsligt kan uppstå en mycket läskig situation. I detta fall sprängdes klorinatorn på natten – ingen skadades men ganska obehagligt.

Så som vi ser det vill vi av säkerhetsskäl placera podkitet på samma bypass som saltklorinatorn sitter. Har man INTE satt saltklorinatorn på en bypass är man ju säker på att flödet är där. Dvs då kan du flytta podkitet till innan värmekällan (i ditt fall värmeväxlare).

Slutsats:
Vet man att man absolut inte kommer stänga bypassen så kan du placera podkittet innan värmekällan. Annars bör podkittet placeras enligt våra anvisningar.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden