Poolpump ljudnivå

Fråga från Jimmy om teknikrum

Hej Micke,
Hur får jag pumpen att få ner sin ljudnivå på bästa sätt?
Mvh Jimmy

Poolpump ljudnivå

Micke svarar:

Bild på cirkulationspump
Bild på cirkulationspump

Hej Jimmy

Frekvensomvandlare är nog den bästa lösningen för detta vad jag känner till. Alternativet är att köpa en varvtalsstyrd från början men har du redan en befintlig så kan det ju bära emot lite.
Man kan också ljudisolera teknikrummet där poolpumpen står.

Vad är en frekvensomvandlare?
Det huvudsakliga målet med en frekvensomvandlare är att spara energi. Poolpumpen är en av de delar av poolen som faktiskt drar energi. Ju mindre den går desto mer energi sparar man.
Frekvensomvandlaren kan tänkas som en dimmer som gör att man kan ”optimera” poolpumpen. Samt möjligheten att köra poolpumpen med ett antal ”program” – mer exempel på det nedan.

Spara el med en konstant lägre effekt
En pool behöver ju ha en viss cirkulation per dygn för att må bra.

En pump går säg 0,75 kW. Det är inte alltid man behöver exakt denna effekt/cirkulation för att säkra en god cirkulation / rening / uppvärmning.
Det är inte så att bara för att man har en pump som kan ge 0,75 kW i effekt så behövs exakt denna effekt. Utifrån er pool, med ert avstånd osv till poolen, er poolrening så räcker det att köra poolpumpen kanske på halvfart hela tiden. Och då går det att göra det med en frekvensomvandlare eller poolpump med inbyggd varvtalsstyrning. Det är något man kan ”optimera” över tid och på så sätt spara 50% elkostnad på poolpumpen i detta exemplet.

Olika tider för att minska ljud och kostnad
Man kan ställa in så att frekvensomvandlaren körs olika mycket beroende på tid på dygnet. Detta kan schemaläggas så man hellre vill köra med .
iSavern har ingångar så att en händig person kan styra detta från en smarta hem applikation/system. Då behöver man dock vara lite händig och påläst. Då får iSavern en signal när den ska köra för fullt respektive gå ner på lågvarv. Det kan dels vara på schema pga att få ner ljudet på poolpumpen vissa tider, eller för att det finns överskott på energi. Tex kan ens egna solenergi styra poolpumpen extra eller så kör man extra mycket när elen är billig.

Frekvensomvandlare som löser ut jordfelsbrytare
Bland vissa forum cirkulerar det frågor kring frekvensomvandlare och jordfelsbrytare. Produkten är relativt ny (några år gammal), men jag besitter två st själv hemma, och har inte upplevt dessa problem. Vi har sålt 100 tals på firman utan problem. De problem vi stött på elmässigt rörande frekvensomvandling berodde på felkoppling av elektrikern visade det sig.

Ljudisolera teknikrummet
Vi har hemma ett halvt nergrävt teknikrum. I taket på poolteknikrummet och på vissa utvalda ställen i teknikrummet har vi placerat ut mineralullsmattor. Mineralull dödar ljud på ett effektivt sätt.

Hoppas detta hjälpte dig.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden