fråga micke

Salt eller klor i poolen

Fråga från Ivar från Lomma

Hej micke
En fråga som dök upp i vårt poolprojekt nu rör “rening” och automatik?
Har varit i kontakt med ett par poolföretag och då diskuterade vi klor eller salt och de rekommenderade salt istället för klor och att man kan köpa till något automatiserade system som sköter allt själv.
Vad tycker du micke?

Svar från Micke

Hej Ivar,

Vi har automatiserade lösningar för både ”pool med klor” och saltvattenpooler. I skåne är det av någon anledning så att vi säljer 70% med salt – minst. Mer klorpooler uppåt i landet. Kanske beror på att vi skåningar är mer vana vid saltvatten från havet.

Rörande att välja mellan salt och klor. Det är två saker i ett kan man säga.

Gillar du salt eller klor
Det är fullt förståeligt total förvirring kring salt och klor för många kunder. Det är egentligen inte så svårt tycker jag.
Tycker du om att bada i saltvatten eller i vanligt vatten som man har i simhallarna (som renas med rent klor).
Man kan ta beslut på det utifrån detta kriterie.
Sedan finns det vanligt salt och mer lyxigare varianter av typen man har på spabaden (kallas ofta för magnapool).

Vill du ha en automatiserad pool
Du kan som sagt få automatisering med både saltpoolen eller klorpoolen. En automatiserad pool blir enklare att sköta, men kostar också initialt mer.

Är man osäker kan man avvakta med detta beslut och ”börja köra manuellt” första året. Det rekommenderar vi alla att tänka igenom eftersom det inte är någon brådska. Du kan välja till detta senare. Det enda det påverkar initialt är att du behöver ta beslut om rostfritt eller plastdetaljer i poolen redan nu. Pahlén, som vi jobbar med på rostfria produkter, rekommenderar nämligenatt man inte använder salt ihop med deras rostfria produkter.

Kör man sin pool manuellt första året kan du köra med klortabletter, ph+/- osv för att första året lära känna din pool. Sen kan du koppla på automatiken senare om du vill. Bara du sparar plats i teknikrummet för en senare installation.

mvh
Micke
Poolmicke.se