Sätta klinkers i thermopool

Fråga från Rasmus om kaklade pooler

Hej Micke

Har läst på din websida och förstått att du har lite kunskap när det gäller att sätta klinkers i en pool.

Jag är nybliven poolägare efter jag köpt ett hus där det även finns en 5*10 meters pool. Här behöver jag byta den liner som finns då det förra sommaren blev för varmt för den liner som finns där (detta i kombination med att de förra ägarna använt på tok för mycket klor) men vi som badade tyckte det va väldigt varmt och mysigt i poolen.

Kommer därför behöva byta liner, och har i och med det förstått att det enda raka för mig vore att byta till kakel då även med en bättre typ Renolit liner så kommer jag fortfarande behöva oroa mig för att det blir för varmt i poolen (att tillägga så har jag ett tak som vi gärna har på, med detta blir det ju ännu varmare).

Min plan är att även byta värmepump och köpa en som jag kan köra året om, med detta så utgår jag ifrån att jag kan eliminera att poolen fryser och då skulle skada klinkersen. Hoppas jag förstått rätt att det är detta som man ska utgå ifrån när man väljer att sätta klinkers i en utomhuspool.

Har förstått att det är inte bara att riva linern och sätta upp klinkers, detta då thermoväggen är flexibel i jämfört med om det hade varit betong genomgående. Man måste därför göra något åt thermoväggen innan man kan sätta klinkersen. Har jag förstått rätt att det borde fungera om man sätter en Jackoboard® våtrumsskiva rån Jackon?

Undrar därför vad du rekommenderar och vilken erfarenhet du har att jobba med klinkers i thermopooler.

Ring gärna tillbaka eller maila!
Mvh Rasmus

Sätta klinkers i thermopool

Micke svarar:

Fördelen med kaklade pooler trots att de är dyrare, är att de klarar av högre vattentemperaturer. Vi använder oss av kakel i vårat spasystem.
Fördelen med kaklade pooler trots att de är dyrare, är att de klarar av högre vattentemperaturer. Vi använder oss av kakel i vårat spasystem.

Hej Daniel,

Ingen erfarenhet av att göra detta med thermopool som INTE är tjälldenpool. Vi har jobbat i 6 år ihop med olika tätskiktsleverantörer för att få till vårt ytskikt från vår fabrik så det passar med deras tätskiktssystem (vårt poolsystem hittar du här www.tjallden.se och här är tätskiktsföretaget https://www.mapei.com/se/sv/startsida ). De tog med våra block och testade i sina labb så draghållfastheten kunde garanteras.
Jag bifogar våra monteringsanvisningar så du kan se hur vi gör.

Vi måste också använda speciell armering inne i väggarna för att minska rörelserna i sidled. Svårt att fixa med det i efterhand.

Beklagar om jag inte kunde hjälpa mer än så.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden