fråga micke

Kan en pool implodera?

Fråga från Henrik från Malmö

Hej Micke. Tack för den bra och informativ hemsida!
Ska bygga altan runt min pool och har då upptäckt att linern “sjunger på sista versen”. Så nu leker vi med tanken att byta även den, alternativt förbereda för att byta om ett par år. Fick höra av en poolsäljare som gav offert på ny liner att det finns en stor imploderingsrisk när man byter pool med denna typ av stomme. Stämmer det? För i så fall vill vi ju byta nu innan vi bygger altanen för att om det händer kunna fixa det innan vi bygger altanen. Om det stämmer, finns det något man kan göra för att minska risken? Poolen är ca 17 år gammal.Tack! /Henrik

Svar från Micke

Hej Henrik ,

Vilken poolstomme rör det sig om?
Fick du förtroende för poolsäljaren? Ta annars ALLTID poolsäljare med en sund nypa salt när de säger så.
Det finns endel skojare som vill sälja en pool till dig oavsett om poolstommen klarar vattentömnningen eller ej.

Så jag uppskattar att du frågar mig 🙂

Först o främst.
Du kommer ju behöva tömma poolen oavsett vid ett linerbyte. Så då märker du ju hur stommen klarar vattentömningen.
Eventuellt går det ju bra – då kan man ju beställa en liner tänker jag, eller hur? En sättning kommer ju ganska snabbt – så fungerar ju konstruktion. Är lasten för stor så imploderar poolstommen ganska snabbt. Men du kanske dessutom kan vara lite oöm mot den också i samband med tömning av vatten. För att testa den lite så kanske du kan padda marken runt lite för att se att den verkligen håller så du inte står där med en liner och så imploderar den veckan innan du ska sätta i den. Alternativt ställa något riktigt tungt någon halvmeter från stommens kant. Bli inte arg på mig bara om den då rasar in =)

Till själva frågan.
Vissa poolstommar kan faktiskt implodera. Vi säljer bara vår egen poolstomme – Tjälldenstommen (jag jobbar ju där men håller denna sida igång för att hjälpa folk med pooler) och då detta troligen är det en ”konkurrerande stomme” vill jag inte kasta skit på andra stommar genom att hänga ut den här. Finns tillräckligt med folk i poolbranschen som håller på med sånt.
Så vi kan stanna där.
Men du kan läsa på om du hittar motsvarande stomme på marknaden idag, och den har en monteringsanvisning där det framgår följande:

“Behöver poolen fyllas med vatten ”i samma tempo” som man återfyller marken, då är det ju stor risk att konstruktionen inte klarar att hålla emot marken om poolen töms.”

Hoppas det hjälper dig.

Med Vänlig Hälsning

Mikael Asp-Tjällden

mail: info@poolmicke.se
webb: poolmicke.se
webb familjeföretag: tjallden.se

By Micke

Jag heter Mikael Asp-Tjällden och jag svarar på frågor om bl.a. pooler. Du kan läsa mer om mig här. Vill du ställa en fråga till mig så gör du det helt kostnadsfritt här.